De 29er mountainbike heeft dit jaar eindelijk zijn doorbraak gemaakt. Grote wielen geven een lagere rolweerstand, gaan beter over obstakels en geven ook nog eens meer comfort. Natuurlijk blijft er voor rijders met een speelse rijstijl en een kleinere lichaamsmaat nog steeds plaats voor de 26ers. Omdat mountainbiken in Nederland vaak veel weg heeft van veldrijden kun je hier je fiets best een beetje op aanpassen. Afgelopen tijd testten we hiertoe ondermeer een vaste voorvork van Fetherlight. Rijden met de combinatie van grote wielen en een starre voorvork, benadert het crossen behoorlijk. Alleen dan met wat meer comfort vanwege de demping van de dikke banden.

De Fetherlight vork bestaat volledig uit carbon waardoor het gewicht bij 660 gram blijft steken. Dat is toch al snel zo`n kilogram lichter dan een geveerd exemplaar. Het model is helemaal bij de tijd, met voor het onderste lager de 1,5inch maat. De stuurnok monteer je met de standaard 1 1/8” maat. De lengte tussen de as van het wiel en de onderkant van het onderste lager meet 465mm. Afhankelijk van wat voor vorklengte het frame is ontwikkeld kan dit net iets andere stuureigenschappen opleveren. De lengte van 465mm is vergelijkbaar met een verende voorvork met 80mm.

Praktijk
Door de ruim maatvoering van het kroonstuk sluit de voorvork bij een modern carbon frame netjes aan. Wel zo mooi! De stijfheid van de voorvork is ook behoorlijk goed. Versnellen en sturen voelt erg licht en direct. We reden met 2.2” brede banden en een lage bandenspanning. Met niet al te extreem terrein rijdt dit toch erg soepel. De 29er maat neemt al veel oneffenheden weg. Al moet je wel met je lichaam de wat grotere obstakels beter opvangen om niet te vallen. De voorvork strijkt namelijk niets glad! Er wordt dus meer een beroep gedaan op je fietstechniek. De aansluiting van het voorwiel is nog “gewoon” met een quick release. Bij hard remmen aan het voorwiel merk je dan dat het wiel wat scheef wil trekken. Dit heeft de fabrikant ook begrepen, een 15mm steekas versie voor de montage van het voorwiel is bijna klaar voor uitlevering.

Conclusie
Fiets je niet in al te ruig terrein, dan is een vaste voorvork als deze het overwegen waard. De 29er wielen filteren merkbaar al een groot deel van de oneffenheden weg. Door het lagere gewicht gaat sturen en versnellen net even wat makkelijker. Ga je ruiger terrein in dan merk je wel de beperkingen. Je moet een actievere fietshouding aannemen, wat meer energie kost. Pluspunt is dat met een vaste voorvork de kosten aan onderhoud van je veersysteem verleden tijd zijn!

Fetherlight voorvork 465mm €499,- / 660 gram
www.fetherlight.nl