Over Gino Bartali zijn al veel boeken verschenen. De vraag lijkt daarom gerechtvaardigd: Waarom opnieuw een biografie over de meervoudig Tour en Giro winnaar?  Gino Bartali, de leeuw van Toscane zoemt voor een belangrijk deel in op nog niet veel beschreven periode van de Italiaan: zijn jaren in de Tweede Wereldoorlog. Gino Bartali was actief in het verzet.

Gino Bartali weigerde zijn hele leven met de pers te praten over zijn rol in het verzet. Hij was bang dat zijn rol als bekend persoon zou worden overschat, ten koste van mensen die veel belangrijker waren geweest. ‘’Ik wil niet worden opgevoerd als held ‘’, zei Bartali. ‘’Helden zijn degenen die stierven, gewond raakten of in de gevangenis hebben gezeten’’.

Aili en Andres McConnen construeren desondanks in hun biografie het werk dat Bartali deed in het verzet. De Italiaan bood onderdak aan een Joods gezin en werkte als koerier. Gino Bartali vervoerde documenten en valse persoonsbewijzen in het frame van zijn racefiets.

Het verhaal over de activiteiten van Bartali in de Tweede Wereldoorlog wordt geplaatst tussen zijn twee touroverwinningen: die van 1938 en 1948. Door de oorlog werd de Tour jarenlang niet georganiseerd. Bartali troostte na zijn overwinning in 48 een huilende collega. ‘’Ze hebben onze mooiste jaren afgenomen’’, sprak de Italiaan. Het blijft gissen hoeveel Rondes Bartali zou hebben gewonnen als er geen Tweede Wereldoorlog was geweest.

ISBN: 9789048813100