Merckx lanceert met de 2013 collectie, een nieuw paradepaardje: de 525. 525 is het aantal overwinningen dat naamgever Eddy Merckx boekte in zijn carrière.

Dave Luyckx is R&D manager bij Merckx. ‘’We streefden naar een fiets die zowel licht als stijf is’’. Een frameset van de 525 weegt volgens hem 1840 gram, dat is frame inclusief vork, en zadelpen. Het frame is geoptimaliseerd voor elektronisch schakelen. Voorlopig zijn er geen plannen om een frame te leveren, dat ook geschikt is voor mechanische schakelgroepen.

De balhoofdbuis is fors en taps toelopend. Dat is zou je de nieuwe standaard kunnen noemen bij fietsenbouwers. De gedachte erachter is dat dit meer controle geeft bij het sturen. De 525 heeft de beschikking over de eveneens nieuwe Aero II vork.

De carbonconstructie heeft eveneens een nieuw ontwerp. ‘’Van de balhoofdbuis, via de onderbuis en het bracket, tot in de achtervork, loopt de laag van carbonvezels aan één stuk door’’, zegt Luyckx. ‘’Doel was om de verbinding tussen de verschillende buizen zo sterk mogelijk te maken.