De Mont Ventoux en de klim naar Alpe d’Huez zitten kort na elkaar in deze lijst. In ons geheugen lijken we haast niet hoger te hebben: het zijn dé Franse bergen die je al fietser beklommen moet hebben. Als ‘Hollandse’ berg of voor een van de vele goede doelen waar jaarlijks duizenden fietsers zich toe aangetrokken voelen.

Hollandse berg

Op de Alpe fiets je in de wielertraditie van dertig Tourbeklimmingen waarbij 8 van de 21 bochten een Nederlandse winnaar eren: Kuiper (18, 19), Zoetemelk (16, 20), Winnen (13, 15), Theunisse (8) en Rooks (9). In 1952 werd de eerste Tourbeklimming gewonnen door Fausto Coppi en in 2015 was de Franse relevatie Thibaut Pinot de laatste. De snelste tijd ooit werd door Pantani neergezet: zijn 37:35 betekent gemiddeld liefst 25 km/uur. Armstrong bleef op een seconde steken, waardoor Pantani de afgeserveerde Boss op beide mythische bergen eeuwig voor zal blijven.

Licentiehouders en goede cyclorijders rijden onder de 50 minuten, goede toerfietsers rond het uur. Maar de krachten goed verdelen blijft lastig op deze berg, die direct onderin en voor het skistation de moeilijkste passages kent. Fraai alternatief is trouwens de klim via de naastgelegen Col de Sarennes, die na een korte afdaling in Alpe d’Huez uitkomt. Hè: 1996 meter? Ja, na de officiële finishlijn klim je natuurlijk even door het naar het hoogste punt boven het skidorp, de Col du Poutran.

Meer weten over andere mythische bergen? Koop dan de Fiets 500!

Alpe d'Huez profiel

De cijfers:
Lengte: 16.4 kilometer
Hoogtemeters: 1279
Gemiddeld stijgingspercentage: 7.8%
Maximaal stijgingspercentage: 13%
Hoogte top: 1996 meter

Lees op onze site ook over de Mont Ventoux en Passo dello Stelvio.