De beklimming van de Passo dello Stelvio, de hoogste col van Italië, is een cocktail van fameuze wielerhistorie, fantastische wegenbouw en een adembenemend berglandschap. De Stelvio vormde het toneel van epische etappes in de Giro, bergop met Coppi en dalend met Quintana.

Passo dello Stelvio

De klassieke zijde van de ruim 190 jaar oude pas begint in Prato. De route loopt vals plat langs de kletterende bergrivier Solda op tot Gomagoi. Daarna wordt het snel zwaarder richting Trafoi (1546 meter), waar de 48 genummerde haarspeldbochten tot de top beginnen. De mooie, maar iets minder spectaculaire klim van Bormio telt er 39. Na het dorpje wringt de smalle weg zich omhoog door een naaldbos, totdat het panorama zich opent op de sneeuw- en gletsjerwanden van de imposante Ortlergroep (3905 meter).

Met nog krap 30 bochten te gaan krijg je een geweldig uitzicht op de vaak besneeuwde top van de Passo dello Stelvio. De bergweg ligt als smakelijke tagliatelle tegen de kale bergwand gevouwen. Hier klimmen is een unieke ervaring, mede dankzij het panorama op de machtige flanken van het Ortlermassief en op de overwonnen serie bochten in de diepte. Op de top mag je plaatsnemen op het kleine ereschavot ‘Stelvio – Cima Coppi’ voor de geleverde inspanning. Een superklim: stelvissimo!

Meer weten over de mooiste beklimmingen van Europa? Koop dan de Fiets 500!

Passo dello Stelvio profiel

De cijfertjes
Lengte: 24.6 kilometer
Hoogtemeters: 1837
Gemiddeld stijgingspercentage: 7.5%
Maximaal stijgingspercentage: 12%
Hoogte van de top: 2758 meter

Lees op onze website ook over de Alpe d’Huez en Mont Ventoux.