De Karoo is een fietscomputer met een eigen operating system gebaseerd op Android 6.0, Karoo OS genaamd. De fietscomputer van Hammerhead heeft een kleuren touchscreen van Gorilla glas en voorgeïnstalleerde OpenStreetMaps kaarten met fietsspecifieke informatie.[Toevoeging 22 februari 2018]:
De eerste Hammerhead fietscomputers zijn na heel veel gedoe eindelijk uitgeleverd aan mensen die halverwege 2017 hebben besteld en betaald. De beloofde high-end functies zijn helaas grotendeels nog niet aanwezig. Er zijn nog problemen met routes, er is geen speaker (dus geen piepjes) aan boord, geen temperatuurmeter en veel functies zijn (nog) niet aanwezig of werken slechts half. Op ons forum vind je de eerste ervaringen. Mijn advies, wacht voorlopig nog even met aanschaffen om af te wachten of er qua software inderdaad nog veel functionaliteit bij komt. Op dit moment is de Karoo zijn geld nog niet waard. In potentie kan het echter wel een heel mooi apparaat worden. [einde toevoeging]Op de Karoo kun je daarmee zonder online te zijn routes uitzetten die je vervolgens kunt rijden met turn-by-turn aanwijzingen. Een full-size toetsenbord dat op het scherm getoond wordt helpt je om alles snel in te stellen. Volgens de makers werkt dit net zo goed als het toetsenbord op je smartphone. De apps en de kaarten worden steeds verbeterd en ‘over the air’ op het apparaat gezet. In 2018 worden er ook 3th party apps verwacht.
Indrukwekkende specs
De hardware is indrukwekkend. Een quadcore processor, 3G, Wifi, Bluetooth Smart, ANT+, een lichtsensor die de schermhelderheid automatisch aanpast, uiteraard waterdicht, grote knoppen zodat de Karoo ook met handschoenen goed te bedienen is en met Glonass, GPS, cellular triangulation is wordt je locatie heel precies bepaald. Verder zijn er een accelerometer, een kompas en een hoogtemeter aan boord. De mount is gelijk aan die van Garmin. De 3000Mah batterij zou zo’n 10 uur moeten meegaan als je WiFi aan hebt staan en het scherm op volle sterkte. Je laadt hem binnen 3 uur weer op via een standaard usb poortje. De Karoo weegt net boven de 180 gram. 2 Gig RAM en 16 Gb geheugen moeten genoeg zijn voor een soepele werking en voldoende opslag voor alle kaarten en je routes. Met alle sensoren aan boord kun je uiteraard simpel verbinding maken met wattagemeters, shifting info, hartslagmeterbanden en wat je verder op je fiets schroeft.Wat maten: Het scherm is 3,5 inch groot en heeft een resolutie van 640×480 pixels. Het hele apparaat is 98mm x 72mm x 28mm groot.
Routes maken
Routes op het apparaat zetten kan op diverse manieren. Je kunt een route maken op de Hammerhead website, of je gebruikt Strava, RideWithGps, MapMyRide of ieder ander navigatie platform. De Karoo werkt namelijk gewoon met GPX en FIT-bestanden. Mooi is dat de Karoo je via een eigen web interface op het apparaat de routes laat sorteren en wijzigen. Je kunt ook gewoon de url van een route uit 1 vd hierboven genoemde sites gebruiken om een route te laden. Mocht je verkeerd rijden, dan wordt de route automatisch aangepast om weer op het juiste spoor te komen. Daarnaast kun je zoals gezegd op het apparaat zelf routes aanmaken. Dit gaat via waypoints of door een locatie op te zoeken. Daarbij kun je de route engine ook nog meegeven of je bijvoorbeeld vlakke of heuvelachtige routes wilt, of verhard of onverhard.
Trainen
De Karoo heeft al standaard trainingsschema’s en een FTP-test aan boord. Die kun je heel makkelijk instellen via de Flow OS op het apparaat. Daarmee bepaal je onder andere welke datavelden je op het scherm getoond wilt hebben. Daarnaast kun je goals of alarmen instellen voor Power, snelheid en hartslag. Strava Live Racing wordt ook ondersteund. Trainer Control en Muscle Oxygen support zijn ook al aanwezig.
Toekomst
Omdat de Karoo met Android apps werkt is het makkelijk om apps toe te voegen of de bestaande te verbeteren. Wat al in de pijplijn zit is in ieder geval een weerbericht gebaseerd op je route, het toevoegen van Spotify, Live group tracking, Ride Leader tools en een trainingskalender. Zo wordt je fietscomputer steeds beter, zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Wahoo heeft dit met hun Elemnt fietscomputers bijvoorbeeld ook heel goed aangepakt afgelopen tijd.
Conclusie
De Karoo van Hammerhead klinkt als een potentieel toppertje. Helaas zul je minimaal tot augustus moeten wachten voor je er 1 kunt aanschaffen. Op papier is dit misschien wel een hele grote concurrent voor de topmodellen van Garmin en Wahoo. Al zitten die ook niet stil, wellicht is dit in augustus dus al weer heel anders. Voor ons, fietsers, is het in ieder geval heel prettig dat de nieuwste generatie fietscomputers gewoon wordt doorontwikkeld nadat je deze hebt gekocht. Sterker nog, fabrikanten lijken eindelijk in te zien dat dit voor veel potentiële klanten een reden is om voor hun merk te kiezen. Zo blijf je als gebruiker niet zitten met vervelende bugs, maar wordt je gadget steeds beter zonder dat je opnieuw je portemonnee hoeft te trekken. Dat kan een sterke drijfveer zijn om juist voor een merk te kiezen dat functies blijft toevoegen en bugs blijft oplossen.De prijs van de Hammerhead Karoo is nog niet bekend. Je kunt jezelf wel alvast inschrijven op hun mailinglist zodat je een seintje krijgt als daar meer over bekend is.Meer info en de mailinglist vind je op:
hammerhead.io