De Giant Neostrack is niet de nieuwe baanfiets van de Taiwanese fietsenfabrikant. Nee, dit is een fietscomputer. Gemaakt onder eigen naam, maar in samenwerking met Bryton. Het is dan ook een verre afgeleide van de Bryton 530 Rider.

Giant geeft er hoog van op. Team Sunweb heeft meegeholpen tijdens het ontwikkelen, en de profs gebruiken de computer bij hun trainingen en de koers. Ik citeer even: “Door de feedback van Team Sunweb heeft Giant met de NeosTrack een computer kunnen maken die voldoet aan de allerhoogste verwachtingen, waarmee Team Sunweb ook de koersen rijdt“. Jaja, na er zelf wat ritten mee gemaakt te hebben ga ik er toch maar een beetje van uit dat ze dit doen omdat het stalorders zijn. Het is namelijk niet de meest geweldige fietscomputer die ik ooit op mijn stuur heb gehad.

Veel opties op de Neostrack

Laat ik positief beginnen. Het apparaatje ziet er best lekker uit, ondanks de vrij grote randen. Met een 2,6” monochroom display met achtergrondverlichting, 5 goed bedienbare knoppen en een interne accu die zo’n 30 uur mee gaat onder de juiste omstandigheden. Ik kreeg er een out-front mount bij meegeleverd. Die is gemaakt van oude bandjes denk ik, want zo flexibel als wat. Als je het knopje rechtsboven in wilt drukken duw je de hele unit haast een centimeter opzij. Kom op Giant, als je knalstijve racers kunt bouwen, dan moet een fatsoenlijke mount toch ook wel lukken! En dan zit ie ook nog eens scheef, niet recht te krijgen, daar kan ik me echt aan ergeren.

Oh ja, ik zou positief beginnen. De Neostrack kan meer dan 70 waardes op het display laten verschijnen. Wat er op het display getoond wordt kun je zelf instellen vanuit de instellingen. Je kunt 6 pagina’s maken, waar je tijdens je ritten met de knopjes aan de rechterkant doorheen kunt scrollen. Denk daar van tevoren goed over na, want tijdens een rit kun je die waardes niet wijzigen. Naast die 6, zijn er ook nog 2 standaard pagina’s, een voor hoogte en een voor routes. Voor een fietscomputer in deze prijsklasse heeft de Neostrack echt veel features. Zo kan hij vermogen meten, hoogte, temperatuur, hartslag, cadans, snelheid, afstand. The Whole Shabam, en dan kan ie ook nog eens navigeren, trainingen tonen en connecten aan Di2. EPS wordt helaas niet ondersteund. Verbinden met van alles kan via Bluetooth, ANT+ en WiFi. En dat alles voor 159,95 euro.

Op de fiets

Als je begint met bewegen krijg je automatisch de vraag of je een rit wilt starten. Als je daar bevestigend op antwoord wordt je ritje netjes opgeslagen. Na een rit kun je de bewaarde data bekijken. Als je een beetje geduld hebt tenminste. Want dit is niet de snelste fietscomputer op aarde. Het scherm toont ‘bezig’, dus je hoopt dat er onder water hard gewerkt wordt om je iets te laten zien. Uiteindelijk komt dat ook, en wel in vele schermen met nuttige info. Je kunt er ook voor kiezen om je ritdata naar je telefoon toe te sturen, dat gaat via Bluetooth en zo’n sync start je vanuit de app. Verbinden gaat probleemloos. Het uploaden tergend langzaam. Je kunt best even douchen tussendoor. Een ritje van 45 kilometer stond bij mij na 5:36 minuten op mijn Samsung S7. Serieus, ik heb het opgemeten. Daarna kun je de boel bekijken in de app, of doorsturen naar Strava of Trainingspeaks.

Upload naar Strava uit, maar toch aan

Daar flikte de Neostrack me nog een bijzonder geintje. Nadat ik in de app de automatische upload naar Strava had uitgezet, verschenen tot mijn stomme verbazing mijn ritten toch gewoon in mijn Strava-profiel. Lekker geregeld daar in Taiwan. Je kunt het sync proces ook vanaf de fietscomputer starten. Maar dan via een WLAN verbinding. Je maakt dus connectie met een WiFi-netwerk. Dat gaat sneller en de Neostrack haalt dan ook gelijk gemaakte routes op en kijkt of er een firmware update beschikbaar is.

Navigeren? De weg vragen gaat sneller!

Ik verdenk ze er trouwens van dat dit een studie-projectje van een paar eerstejaars is geweest, want iedere keer als je via de App een route wilt maken, zie je eerste een halve seconde de kaart van Taiwan met daarop de locatie van de Takming University of Science & Technology. Ook past het icoontje van ‘Trip Plannen’ niet lekker op het scherm. Ziet er allemaal wat onaf uit.

Het duurt even voor de computer door heeft dat je in Nederland zit en je liever een kaart van je eigen omgeving ziet. Vervolgens kun je wel simpel een route uitzetten door een start- en eindpunt in te geven. Of door op de kaart te klikken wat tussenpunten te maken. De uiteindelijke route kun je syncen naar de fietscomputer. Bij de routes die je in de app maakt krijg je turn-by-turn aanwijzingen. Ik heb 1 route geprobeerd, maar na 10 minuten tevergeefs het startpunt gezocht te hebben, heb ik het opgegeven. De kaart met het kruimelspoor draait en zoomt willekeurig rond. Enige logica leek er niet te ontdekken, waarschijnlijk ook weer doordat de computer gewoon te langzaam werkt om snel te schakelen als je een afslag neemt. Wat ie wel goed doorgaf was dat ik niet op route zat, joh…dat had ik nog niet door. Buiten de stad gaat dit overigens een stuk beter, het probleem treedt vooral op bij plekken met veel wegen dicht bij elkaar.

Je kunt ook routes importeren van derden. Dan moet je de Neostrack met een kabeltje aan je pc hangen en kun je GPX-files overzetten. Daarbij krijg je geen t-b-t hulp. Onder het routescherm is er ook nog plaats voor 4 waardes. Die kun je zelf kiezen. De 3e optie om een route op het ding te gebruiken, is door een eerdere fietsrit te kiezen die je na wilt fietsen.

Trainen

Als je serieus aan het trainen wilt, dan kan dat in principe met deze Giant computer. Verbinden met mijn vermogensmeter en hartslagmeter ging soepeltjes. En daarmee kun je via de ‘Fietslab’ optie op de computer diverse trainingsopties instellen. Zo kun je onder- en bovengrenzen voor hartslag, vermogen of cadans instellen. Ook kun je intervaltrainingen instellen en het apparaatje heeft van zichzelf al een ftp-test aan boord. Ook hier moet je wel weer over wat geduld beschikken, want bijvoorbeeld het instellen van een intervaltraining is erg omslachtig en kost veel klikken.

Het aanmaken van een training kan helaas alleen rechtstreeks op de Neostrack gedaan worden. De grote merken op fietscomputergebied hebben dat beter voor elkaar. Daar kun je op een desktop of tablet, in bijbehorende software, trainingen maken die je zo kunt uploaden naar hun computers. Sigma heeft Datacenter, Garmin doet ’t met Connect en Wahoo heeft mooie er mooie apps voor. Ook veel andere merken hebben hier oplossingen voor. Giant heeft dat niet, een cloud, losse trainingssoftware of iets dergelijks hebben ze (nog) niet en vanuit de app kun je eigenlijk weinig meer dan een route aanmaken.

Giant Neostrack van opzij

Conclusie

Oei, dit is een lastige. Voor 159 euro mag je geen top verwachten. Maar hij zit nu vol met topfeatures die niet helemaal lekker werken. En er is nogal wat concurrentie. De eerder genoemde Bryton 530 bijvoorbeeld, of de Polar V650, de Sigma Rox 11 of Lezyne Super GPS. Nu is het tegenwoordig mogelijk om via firmware updates het apparaat nog een stuk beter te maken, maar of dat ook gaat gebeuren is altijd maar de vraag. Ik zou deze Neostrack op dit moment alleen aanraden aan ontzettende Giant fans die niet te hoge eisen stellen aan een fietscomputer. Behoor je niet tot die groep, dan kun je beter voor 1 van de alternatieven gaan of eerst aankijken of er daadwerkelijk een update komt die bovenstaande punten aanpakt.