Toen Polar bekend maakte dat ze met nieuwe sporthorloges kwamen vroeg ik me af of dit voor een fietser ook wat zou zijn. Als alternatief voor een fietscomputer met hartslagmeterband. Ze hebben twee nieuwe modellen de Vantage M en de meest complete, de Vantage V.

Ik kreeg de Vantage M te leen, het instapmodel van 279,90 euro. In het wit, met een soepele band. Ze hebben twee maten banden, een S en een M/L. Die laatste gebruikte ik. Naast het horloge vind je in de doos een oplaadkabel die je in een usb-poort kwijt kunt. Het horloge leg je met de achterkant op een soort magnetisch docking-deel dat aan de andere kant van de kabel zit. Het opladen van de 230mAh batterij duurt een uurtje of 2. Daarna gaat ie als je geregeld traint een uur of 30 mee. Als je dat wat minder doet en hem wel continu draagt kun je hem een kleine week dragen voor hij weer opgeladen moet worden.


De magnetische lader, aan de andere kant vd kabel een usb-aansluiting.

Als je instelt dat hij 24 uur per dag je hartslag moet meten dan gaat de batterij uiteraard wat minder lang mee. Het klokje heeft een 240px kleurenscherm, geen touchscreen. De helderheid is redelijk, op de foto’s op de site van Polar wordt dat zoals vaak wel een beetje overdreven. Zo’n duidelijk contrast is er niet en de helderheid is ook minder. Zeker als je binnen bent. Als er veel licht invalt, is de afleesbaarheid prima in orde. Zelf kun je daar trouwens niets aan instellen. Met de knop linksboven kun je wel de achtergrondverlichting aanzetten. En als je je arm optilt en je pols omdraait om het scherm te bekijken, gaat die achtergrondverlichting vanzelf aan. Maar ook hierbij kun je niets aanpassen, geen helderheid en geen tijdsduur.

Meten=Weten

De Vantage heeft een gps sensor aan boord waarmee hij meet hoe snel je gaat én waar je je bevindt. Ook aan het meten van hoogtemeters is gedacht. Aan de rechter zijkant vind je 3 zilveren knoppen en aan de linkerkant nog eens 2. Daarmee kun je alle functies kunt bedienen. Dat zit logisch in elkaar, ook zonder handleiding kom je er wel uit. Aan de bovenkant zit een rvs ring, ik wilde er aan draaien, maar die zit vast en is er dus voor de sier. Aan de achterkant, die dus op de bovenkant van je pols rust zit een sensor ingebouwd die je hartslag meet. Je hebt dus geen losse hartslagmeterband meer nodig om je inspanning te monitoren. Ook vermogen kan gemeten worden, mits je vermogensmeter Bluetooth ondersteund.

Tijdens mijn test bracht Polar een software update uit. Dat die er is zie je op het moment dat je de Vantage via Bluetooth aan je de Polar Flow app op je telefoon koppelt om te synchroniseren. Die is er voor iOS en voor Android. De update duurde een kwartiertje en daarna had ik er een stopwatch, timer en intervaltimer bij qua functionaliteit. Je kunt je afvragen of dat soort basis functies er niet gelijk op hadden kunnen staan, maar je kunt ook gewoon blij zijn dat het horloge ook na aankoop nog verbeterd wordt. Een volgende update staat al gepland voor februari, dan komen de ‘smart notifications’ er bij en een optie om je terug te laten leiden naar je startpunt. Dat is leuk, want navigeren gaat nu nog niet met de Vantage. In een nog latere update staan ook Strava Live Segments op de to-do lijst. Op de site van Polar kun je de roadmap zien. Dan weet je wanneer je weer een update kunt verwachten en wat daar in zit.

Praktijk

In de praktijk werkt de Vantage M prima. Iedere fietssessie wordt netjes gemeten. De hartslagmeter doet het ook goed, ook tijdens het hardlopen (wat ik al niet over heb voor een test voor Fiets 😁). Tijdens het fietsen heb je verschillende dashboards tot je beschikking. Daar scroll je doorheen met de knoppen rechtsboven en rechtsonder. Eén scherm toont afstand, snelheid, hartslag en duur. De volgende geeft hoogtemeters weer, dan één met hartslagzones en de laatste toont gewoon hoe laat het is en hoelang je al aan het fietsen bent.

De gemeten afstand komt vrij goed overeen met wat mijn fietscomputer aangeeft. Net zoals er altijd wat verschil zit tussen wat Strava meet op mijn telefoon en de gemeten afstand op mijn fietscomputer. Of tussen de fietscomputer van fietsmaatjes en die van mij. Geen noemenswaardige verschillen. Waarom zou het ook, ook die fietscomputers meten via gps. Na het fietsen weet je hoe hard je ging, hoe lang, ver, gemiddeldes, hartslagoverzichten en die kun je allemaal terugvinden in de app of op de site….nadat je hebt gesynchroniseerd natuurlijk. Dat gaat redelijk rap, en dankzij het meelopende balkje op de Vantage kun je ook zien hoe het er mee staat.

Iets voor fietsers?

Dan de hamvraag. Is zo’n horloge iets voor fietsers als alternatief voor een fietscomputer? Hmmm, ik twijfel. Als je ook hardloopt naast het fietsen zou ik direct ja zeggen. Als je alleen fietst ben ik nog niet helemaal overtuigd. Daarvoor is de functionaliteit toch net te beperkt én ik vind het onhandig om steeds op mijn pols te moeten kijken voor gegevens. Moet ik wel bij vermelden dat je een losse stuurhouder kunt aanschaffen. Maar da’s toch anders dan een nette computermount. Cadans en vermogen kan hij ook meten, maar alleen via Bluetooth. Dus je hebt een geschikte cadanssensor of vermogensmeter nodig. ANT+ wordt niet ondersteund….Polar hè.

Verder kun je er je slaappatroon mee monitoren, stappen tellen, een activiteitendoel opgeven en die in de gaten houden. Dat werkt best motiverend. Om bijvoorbeeld toch de trap te nemen in plaats van de lift om die 10.000 stappen per dag te halen.
Ook leuk zijn de berekende trainingslast waardes die worden weergegeven. Polar stuurt al je activiteitsgegevens naar hun rekenwizard en die berekent dan of je er nog een schepje bovenop kan doen, al goed bezig bent of juist gevaar loopt overtraind te raken. Zo vertelt je horloge je wanneer je beter even rust kunt nemen, mooi toch?

Liever een ‘echte’ smartwatch?

Nee! Toevallig draag ik zelf sinds twee maanden een Samsung Gear Frontier, een echte smartwatch. Dat is leuk om met de Polar te vergelijken. Die Samsung kost nu ongeveer hetzelfde, maar kan een heleboel meer. Ook is het scherm mooier én touchgevoelig. Toch prefereer ik de Polar als het om sporten gaat. Bijvoorbeeld omdat het irritant is dat de batterij van die Samsung zo snel leeg is. Ook is die een stuk zwaarder en lomper. Maar vooral omdat de hartslagmeter van deze Polar het wél altijd goed doet, waar die van de Gear maar wat aan lijkt te klooien. Daarnaast heb je voor echte trainingsfunctionaliteiten op smartwatches vaak allerlei extra apps nodig, terwijl die er op de Polar gewoon standaard op zitten omdat deze hier specifiek voor ontwikkelt is. Je kunt kiezen uit enorm veel sportprofielen, voor buiten fietsen, indoorfietsen, zwemmen, roeien, hardlopen, wandelen, schaatsen enz. En dan kun je er zelf nog meer aanmaken als je wilt. Top!

Voor triatleten

Voor hen die ook rennen en zwemmen, zitten er nog een aantal mooie opties op de Vantage. Trainingsprogramma’s bijvoorbeeld, en een pasfrequentiemeter, je kunt je kilometertijden zien, je kunt de Vantage gebruiken tijdens zwemtrainingen waarbij zelfs je zwemtechniek in de gaten gehouden schijnt te kunnen worden. Sorry, niet getest..ik fiets liever.

Flow platform

Net als Garmin, Wahoo, Lezyne en alle andere ‘smart gadgets’ aanbieders, ziet ook Polar je graag gevangen in hun web. Dus moet je het horloge na het fietsen synchroniseren via hun app, die gekoppeld is aan de ‘Flow cloud’. Welkom in 2019. Maar ik moet toegeven, ze hebben hier ondertussen wel serieus werk van gemaakt. Het ziet er allemaal gelikt uit. Overzichten zijn duidelijk, je kunt per sport je progressie bijhouden. Eventueel een trainer toegang geven tot je data. Allemaal prima in orde.

Het Polar Eco-system…de Flow site, app en het klokje.

Kopen?

Ben je er na het lezen van bovenstaand verhaal uit en denk je ik wil ook zo’n smartwatch. Bedenk dan dat er heel wat keuze is, er is veel concurrentie. Zoals gezegd kun je met echte smartwatches van Samsung, Apple, etc. ook heel veel monitoren dankzij allerlei sportapps. De Polar Vantage V is wellicht ook een betere optie voor je dan deze M, als je er serieus mee wilt gaan trainen. En dan zijn er natuurlijk nog de andere echte sportmerken als Garmin en Suunto die ook hele mooi sporthorloges maken met vergelijkbare functies. Maar ben je in de markt voor een vrij eenvoudig, maar goed werkend, klokje dat lekker draagt, licht is en een lange batterijduur heeft, dan is deze Vantage M misschien gewoon wel precies wat je zoekt. Dan hoef je alleen nog te beslissen of je een witte, zwarte of rode wilt. Of je bestelt gewoon alle kleuren bandjes mee. Er zijn ook nog geweven bandjes.


Meer info: https://www.polar.com/nl/vantage/m