De laatste wegkoersen van 2018 zijn zo’n beetje wel verreden. Zaterdag werd er onder andere in Italië gekoerst en won Thibaut Pinot de Ronde van Lombardije, maar ook in eigen land werd er volop gestreden, zowel op de weg als in het veld. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen vind je hier.

Pinot triomfeert in Como

Thibaut Pinot had al etappeoverwinningen in de Tour de France en Vuelta a España op zijn naam staan, maar een overwinning in een klassieker ontbrak nog op zijn erelijst. Zaterdag stond hij na een goede voorbereiding met winst in Milaan-Turijn als topfavoriet aan de start van de Ronde van Lombardije en mocht hij na bijna zes uur koers het zegegebaar maken. Na een mooie koers reed hij op de Civiglio weg bij Vincenzo Nibali en bleef hij hem in de afzink naar Como ruim voor.

Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot 2018

Nibali werd in de slotfase nog teruggepakt door de achtervolgers, maar de tweevoudig winnaar gaf zich niet zomaar gewonnen en versnelde direct. Uiteindelijk bleef hij een groepje van zeven met elf seconden voor en pakte hij de tweede plaats. Dylan Teuns won de sprint om de derde plaats. De Nederlanders kwamen niet in het spel voor: Sam Oomen was op de 27e plaats de beste landgenoot, Antwan Tolhoek werd 28e.

Van der Poel wint op één been

Heel even dacht Mathieu van der Poel dat na de wereldbeker ook het Superprestige-klassement aan zijn neus voorbij zou gaan. Zaterdag kwam de Nederlander in de Brico Cross in Lokeren (gewonnen door Daan Soete) hard ten val en werd er gevreesd voor een enkelbreuk, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Na heel wat uren aan het ‘ijsapparaat’ tegen de zwellingen besloot MvdP om zondag toch maar naar Gieten af te reizen voor de eerste manche van dat klassement. Onder verre van ideale omstandigheden ging hij ’s middags gewoon van start. “Ik heb de hele middag aan het ijsapparaat gelegen waardoor de bol zo goed als weg was op het moment dat we in Gieten arriveerden”, zei hij na de cross.

Mathieu van der Poel 2018

Na een snelle openingsronde reden Van der Poel en Wout van Aert weg bij de rest van het veld. Ze bleven even bij elkaar, maar in de tweede ronde trok Van der Poel flink door en moest Van Aert het antwoord schuldig blijven. Amper 24 uur nadat hij op een brancard werd getild, mocht Van der Poel juichend de finishstreep in Gieten passeren. Van Aert werd op 31 seconden tweede, Toon Aerts pakte op anderhalve minuut (!) de derde plek. Lars van der Haar (4e), David van der Poel (7e) en Joris Nieuwenhuis (9e) eindigden ook van voren.

Bij de vrouwen was Sanne Cant in Lokeren de sterkste en zegevierde Annemarie Worst in Gieten. Worst bleef Marianne Vos met een halve minuut voor.

Schulting verrast in Zeeland

Peter Schulting heeft de Tacx Pro Classic gewonnen. De Continentale renner rekende op Neeltje Jans af met drie Belgische (prof-)medevluchters. In een sprint was de Nederlander van Monkey Town Cyclingteam sneller dan Dries De Bondt, Jérome Baugnies en Jelle Wallays. Met zijn overwinning volgt hij Timo Roosen op.

Tacx Pro Classic 2018

Toft Madsen wint Chrono des Nations

Voor het tweede jaar op rij heeft Martin Toft Madsen de Chrono des Nations gewonnen. In Les Herbiers bleef de 33-jarige Deen zijn talentvolle landgenoot Mikkel Bjerg met zeven seconden voor. Madsen en Bjerg zijn aan elkaar gewaagd, want allebei waagden ze de afgelopen maanden een werelduurrecord-poging. Toft Madsen kwam in juli tot 53,630 kilometer, Bjerg verbeterde dat op 4 oktober met 53,730 kilometer. Zondag revancheerde Toft Madsen zich door de Chrono des Nations te winnen. Opvallend: Vincenzo Nibali werd een dag na de Ronde van Lombardije achtste. Remco Evenepoel won bij de junioren.

WorldTour voor Yates
Met alleen de Tour of Guangxi nog op het programma is Simon Yates niet meer in te halen in het WorldTour-klassement. In theorie kan Yates nog ingehaald worden, maar de beste twintig renners in het klassement doen niet mee aan de afsluitende WorldTour-koers. Peter Sagan eindigt als tweede voor Alejandro Valverde. Tom Dumoulin bezet als beste Nederlander de tiende plek. Quick-Step is de beste ploeg.