Sven Nys zette begin 2016 een punt achter zijn imposante cross-carrière en werd niet veel later teammanager van Telenet-Fidea. In het boek Winnaars hebben een plan deelt de tweevoudig wereldkampioen zijn visie hoe hij een wielerploeg leidt en hoe hij zelf grote successen heeft bereikt. Niet alleen in het veld, maar ook op persoonlijk vlak. “Van verlegen jongetje tot de manager, ondernemer en vader die hij nu is.”

Winnaars hebben een plan

Verliezers een excuus

Nys klom tijdens zijn carrière al vaker in de pen. Na ‘Ik, Sven Nys’ en ‘Mijn leven’ is het niet zijn eerste boek en waarschijnlijk ook niet zijn laatste, maar het verschil met de andere boeken is dat hij het in Winnaars hebben een plan niet volledig over zijn sportieve carrière heeft. De focus is nu gericht op zijn leven als ondernemer en teambaas van de Belgische veldritploeg Telenet-Fidea. Met 219 pagina’s leest het makkelijk weg en leer je gaandeweg Nys als teambaas beter kennen. Hij omschrijft hoe hij bij Telenet-Fidea te werk gaat en vooral hoe hij met zijn renners omgaat.

Vooral dat laatste is interessant. Nys begon in 1998 zijn veldritloopbaan bij Rabobank en kwam tot en met 2008 uit voor de Nederlandse bankiersploeg. Hij werd er voor de eerste keer wereldkampioen en won zowat alles wat er te winnen viel, maar aan een echt team ontbrak het om hem heen. Bij Landbouwkrediet – en later Crelan – werd er met trainer Paul Van den Bosch, ploeggenoot Sven Vanthourenhout, Crelan-baas Luc Versele en later met ploegleider Jan Verstraeten een ploeg gebouwd waarin alles om Nys draaide met mensen die hij blindelings kon vertrouwen. Het bleek een gouden formule te zijn, want Nys bleef winnen én plezier houden in zijn sport. “Tijdens mijn carrière heb ik zoveel verschillende mensen ontmoet dat ik de nodige levenswijsheid en psychologische inzicht heb opgedaan om te kunnen inschatten welke mensen zouden passen in de filosofie die ik voor mezelf had uitgestippeld.”

Team boven individu

Winnaars hebben een plan

Wat is die filosofie? Het team gaat boven het individu. Als manager van Telenet-Fidea was Nys’ eerste verandering om de selectie van 23 renners en rensters in te krimpen tot 13. Een ingrijpende verandering, maar wel nodig om er een hechter team van te maken waarin iedereen gelijk is. Tom Meeusen was tot Nys’ komst altijd de kopman, maar zag plots andere renners hun neus aan het venster steken. Meeusen had het idee dat hij op een zijspoor belandde en zo ontstond er een negatieve spiraal van afgunst en frustratie. Er zat voor Nys niets anders op dan Meeusen naar een andere ploeg te laten gaan. Sindsdien heeft hij geen contact meer met Meeusen en is hij – volgens de manager – de enige met wie het na een slechtnieuwsgesprek niet meer botert.  In het boek gaat Nys dieper in op de relatie met Meeusen en ook het vertrek van toptalent Eli Iserbyt.

In Winnaars hebben een plan krijg je een mooi kijkje in de ziel van Nys. Met een mix van verhalen over vroeger (als renner) en nu (als teambaas/ondernemer) leer je dat het belangrijk is om de lat net hoog genoeg te leggen om jezelf te blijven ontwikkelen, je altijd respectvol moet blijven en dat het belangrijk is om in een fijne omgeving te werken waarin iedereen gelijk is. Je hebt lang niet altijd een papiertje nodig om een team te kunnen leiden, als je maar over voldoende mensenkennis beschikt om mogelijke problemen te detecteren en dat te verhelpen. Er zijn al tal van boeken over hoe je een bedrijf moet leiden, maar dit boek is – vooral als wielerliefhebber – zeker de moeite waard om door te nemen.

Voor €19,99 haal je Winnaars hebben een plan in huis.