”Hou je maar even koest”, was het advies van Adrie van Diemen. ”Als je niet oppast zakt die ontsteking naar de beneden en dan moet je van de fiets”. Een langdurige verkoudheid breekt me op. Al weken loop ik te hoesten en rol ik van de ene keelontsteking naar de andere.

Redacteur Edwin Driessen ziet zichzelf als het prototype van een anti-klimmer. Toch probeert hij met coach Adrie van Diemen van webtrainer.com zijn klimmerscapaciteiten te verbeteren. In januari tikte hij op de weegschaal 95,5 kilo aan. In september en oktober waagt hij zich aan twee cyclo’s in de Alpen. Hij blogt over zijn ervaringen in Van Bakbeest tot Klimgeit.

De dokter heeft corticosteroïden voorgeschreven om de longen weer rustig te krijgen. Met zware inspanningen moet ik uitkijken. Daarom zie ik af van de weerstandstraining in het schema. ”Wielrenners reageren verschillend op ontstekingen aan de luchtwegen”, vertelt Adrie van Diemen. ”De ene  renner komt er makkelijk van af, terwijl bij anderen de ontsteking snel naar de longen zakt”. We spreken daarom af om dit weekend rustig aan te doen. Ik had een trainingswedstrijd gepland op Sloten. ”Meerijden is op het randje maar mag, koersen is uit den boze”, zegt Van Diemen.

Het meerijden gaat eenvoudig. Ik nestel me achteraan de grote groep en rij bijna de hele koers mee in D1, af en toe gaat de hartslag na D2, één enkele keer naar D3. Het is niet makkelijk om alleen maar mee te rijden. Ik tel de rondjes af. Dat zijn dingen waar je niet aan denkt als je meedoet in de wedstrijd. Hopelijk gaat het snel beter. Komend weekend staat de eerste ‘echte’ wedstrijd op het programma. Ik vrees dat ik die niet ga halen.

Volg Edwin via Fiets.nl, Facebook, Strava of Twitter: @edwindriessen.