Voor het eerst dit jaar zat ik op een tijdritfiets. Dat was even wennen. In potentie ben ik een betere tijdrijder dan een klimmer. Helaas is dit onderdeel in mijn ogen teveel op Formule 1 gaan lijken.

Redacteur Edwin Driessen ziet zichzelf als het prototype van een anti-klimmer. Toch probeert hij met coach Adrie van Diemen van webtrainer.com zijn klimmerscapaciteiten te verbeteren. In januari tikte hij op de weegschaal 95,5 kilo aan. In september en oktober waagt hij zich aan twee cyclo’s in de Alpen. Hij blogt over zijn ervaringen in Van Bakbeest tot Klimgeit.

Waar je goed in bent, is leuk om te doen. Toch heb ik met tijdrijden een haat liefde verhouding. Wil je het echt serieus aanpakken dan heb je een tijdritfiets nodig met tijdritwielen en aerodynamische kleding. Door de specifieke positie op de fiets moet je er bovendien veel op trainen. Als je wedstrijden wilt rijden dan moet je er ver voor reizen, want tijdritten worden niet zo vaak georganiseerd. Al met al is het voor mij teveel gedoe en te kostbaar om me op het tijdrijden te specialiseren. Wat mij betreft worden tijdritten voortaan alleen nog maar op gewone racefietsen gereden. Geen opzetstuur, niets, alleen een renner en zijn fiets, man tegen man of vrouw tegen vrouw.

Omdat ik voor Fiets binnenkort een verhaal ga schrijven over tijdrijden en ik tijdrijden stiekum toch eigenlijk best leuk vind, ben ik deze week dus voor het eerst dit jaar op een tijdritfiets gaan zitten. We begonnen met een Rose Aero Flyer, vers uit de doos. Sportarts Guido Vroemen hielp me om de fiets af te stellen. Het is belangrijk om in een houding met bepaalde hoeken op de fiets te zitten. Op de baan in Apeldoorn kreeg ik na twee rondjes meteen pijn in de armen en de nek. Sturen met aerobars is bovendien lastig als je dat niet gewend bent. De belangrijkste conclusie: er is nog veel te verbeteren aan mijn aerohouding. Maar eerst is het noodzaak om te wennen aan de tijdritzit. Ik moet de komende weken dus vaak gaan trainen op de tijdritfiets.

Volg Edwin via Fiets.nlFacebookStrava of Twitter: @edwindriessen.