2. Maak een planningPrik een datum waarop je begint. Zeg niet dat je morgen begint. Het is beter om de startdatum een week, of nog langer, vooruit te plannen. Dan heb je tijd om je er geestelijk op voor te bereiden en voorbereidingen te treffen als het gaat om anders eten.Ga vast naar de supermarkt en bekijk wat je straks zoal kunt kopen. Kijk op internet en praat erover met anderen.
3.Eet goedOp je juiste sportgewicht komen moet je niet zien als een vorm van dieten. Als je sport moet je goed eten. Het is alleen belangrijk het juiste te eten: voedsel met een hoge voedingswaarde en een lage calorieen dichtheid: fruit, groenten, mager vlees en vis.Vergeet ook de voedingssuplementen niet. In ons drukke leven zijn er veel vetten en vitaminen die we niet of onvoldoende binnenkrijgen!
4. Deel je maaltijden inWe besteden te weinig aandacht aan ons ontbijt. Veel mensen eten te weinig, of ontbijten zelfs helemaal niet. Dat is niet ideaal. Zwaar ontbijten en licht dineren is eigenlijk het beste. Bij het ontbijt zou je ongeveer 40% van je dagelijkse calorieenbehoefte moeten innemen.Wees voorzichtig met brood, pasta en rijst in de avond.
5. Drink goedGoed dinken is belangrijk om je lichaam te laten aanpassen aan je nieuwe eetpatroon. Kruidenthee kan bijvoorbeeld helpen om het hongergevoel te ondrukken.Munt- en gemberthee helpt bovendien ook de spijsvertering te bevorderen!
6. Stel haalbare doelenGa niet als een gek trainen, maar stel haalbare doelen. Als je weinig tijd had om te trainen zal je niet makkelijk meer uren kunnen vrijmaken om vaker op de fiets te zitten.Stel dus niet als doel om vier keer in de week te gaan trainen, als je nu slechts één of twee keer in de week op de fiets zit. De kans is groot dat je dit niet volhoudt. Het is niet de bedoeling dat je je schuldig gaat voelen als je weer een training hebt gemist. Het is beter om de uren die je wel hebt, optimaal te besteden.
7. Motiveer je zelf!Stel je zelf een doel en werk daar naartoe. Hou een dagboek bij met wat je eet en hoe je traint. Het geeft je het beste excuus om op kwetsbare momenten toch van de verkeerde dingen af te blijven!Schrijf in het dagboek op hoeveel en wat je eet en wanneer. Hou ook bij hoeveel je hebt getraind. Hoeveel kilometer, op welke intensiteit? Ook het aantal uren slaap is belangrijk.
8. Slaap goedOvertraindheid is vaak mede een gevolg van te weinig slapen. Zonder voldoende uren nachtrust is het lastiger om gedisciplineerd te leven en volledig geconcentreerd te blijven op je doel.Zeven tot negen uur slaap is essentieel. Probeer ook zoveel mogelijk regelmaat in je leven te krijgen door zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
9. Zoek steunSociale druk is een prachtige motivator. Overtuig familie, vrienden en collega’s ervan om mee te doen met je gezonde levenstijl. Praat over waar je mee bezig bent.Positieve feedback is een prachtige steun in de rug om door te gaan. Wil jij ook geen opmerkingen horen als: ”ben je afgevallen?” en ” jij ziet er strak uit?”
10. Zie er goed uit!Laten we eerlijk zijn. Het oog wil ook wat. We hebben daarom een adonis lijstje voor je samengesteld van vetpercentages. Sorry, dit lijstje geldt alleen voor mannen:18 procent of meer: zelfs met je kleren aan is je overgwicht te zien
16-18 procent: met je kleren aan is niets te zien van je kilo’tjes meer
15 procent: ook naakt begin je er goed uit te zien
13 procent: je sportprestaties worden niet meer gehinderd door je te hoge vetpercentage
10 procent: We hebben een Michelangelo beeld hier!
5-8 procent: Topsporter!