Morgen strijden de veldrijdsters voor de vierde Wereldbeker in het Deense Bogense. De Nederlands veldrijdster Sophie de Boer (26) staat tweede in het klassement, achter Sanne Cant. “Ik hoop dat ik zondag weer voor het podium kan meerijden.”

Sophie de Boer behaalde vorige week in de Superprestige in Gavere een zesde plaats. Ze stond hier weer aan de start, nadat ze niet kon deelnemen aan het Europees kampioenschap in Tábor en de Koppenbergcross. Een knappe prestatie, aangezien Sophie kampte met de naweeën van een oorontsteking: “Mijn gevoel tijdens de wedstrijd in Gavere was niet goed, maar ook niet heel slecht. Gewoon in orde om opnieuw te beginnen. Ik was wel tevreden na afloop, want het was een zware cross.”

Ik hoop dat ik morgen weer voor het podium kan meerijden

Concurrentie
Deze week voelt de Boer zich al beter. “Ik heb geen last meer van mijn oorontsteking en heb deze week goed kunnen trainen. Ik heb nog niet de topvorm die ik wil hebben, maar het gaat weer de goede kant op. Ik hoop dat mijn resultaten snel beter worden.”

De 26-jarige de Boer, die uitkomt voor Breepark, staat tweede in het klassement op 20 punten van Sanne Cant. Voor morgen is het dan ook vooral belangrijk om op te passen voor haar, zegt de Boer. “Voor het klassement en de wedstrijd zondag is Sanne mijn grootste concurrent. Volgens mij is er weer een sterke startlijst, uit de Verenigde Staten en Engeland. Als je de afgelopen weken gezien hebt, weet je dat zij ook weer zullen meespelen. Ik kijk dus niet alleen naar Sanne, maar zij is wel degene die ik in de gaten moet houden voor het klassement.

Ik kijk morgen niet alleen naar Sanne, maar zij is wel degene die ik in de gaten moet houden voor het klassement

De Boer werd in de Wereldbeker in Koksijde knap tweede, maar ze geraakte tot nu toe nog niet op het hoogste schavotje. Of ze tevreden is over het begin van haar seizoen? “Ja en nee, in de Wereldbekers heb ik het tot nu toe altijd goed gedaan. Vorig jaar won ik wel in het begin van het seizoen onmiddellijk de cross in Las Vegas. Ik vind het jammer dat ik nu nog niet meer heb kunnen laten zien. Maar er komen nog hele mooie wedstrijden aan.”

Wereldbeker
Dit seizoen wil Sophie de Boer net als vorig jaar het Wereldbekerklassement op haar naam schrijven. “De Wereldbeker in Denemarken is nieuw dit jaar, dus ik weet nog niet veel over het parcours of hoe het erbij ligt.” Vrijdag reisde de Boer met de auto naar Denemarken. “Vandaag zal ik in de middag het parcours verkennen en ik zal vooral veel rusten na de lange reisdag.”

Het ziet ernaar uit dat het morgen een snelle en technische cross wordt. Normaal blijft het er droog met zes graden, maar het parcours van drie km loopt langs de haven, waardoor ook de wind een rol kan spelen. De veldrijdsters krijgen er alvast een generale repetitie op de WK-strijd in 2019, die in het Deense Bogense zal doorgaan.

Het ziet ernaar uit dat het morgen een snelle en technische cross wordt

Uitslag Wereldbekers Sophie de Boer

Telenet UCI Cyclo-cross World Cup Iowa, VS (17/09): 4
Telenet UCI Cyclo-cross World Cup Waterloo, VS (24/09): 4
Telenet UCI Cyclo-cross World Cup Koksijde, BE (22/10): 2

Wereldbekerstand na de Duinencross in Koksijde (22/10)

1 Sanne CANT                 210 Ptn
2 Sophie DE BOER         190 Ptn
3 Kaitlin KEOUGH           186 Ptn
4 Maud KAPTHEIJNS     177 Ptn
5 Katerina NASH             130 Ptn
6 Ellen VAN LOY             126 Ptn
7 Loes SELS                     122 Ptn
8 Nikki BRAMMEIER     120 Ptn
9 Eva LECHNER               120 Ptn
10 Ellen NOBLE               111 Ptn

 

Tekst en interview door: Pauline Farazijn