‘Heb je zin om een mountainbikecursus te gaan doen?’, vroeg een vriendin me laatst. Nou ja, eigenlijk wel, leuk! Het is alweer herfst en dat betekent; slechter weer en blaadjes op de weg. Daar wordt ik op de racefiets niet heel vrolijk van en ik wil in de winter wel graag doorfietsen. Dat is al lastig, omdat het ’s avonds zo vroeg donker is en het dus vaak op het weekend aankomt. Maar met de mountainbike ben je misschien iets minder afhankelijk van het weer. En het is ook leuk!

Ik heb wel vaker op de mountainbike gezeten. Dan fiets ik achter manlief aan en doe ik maar wat. Of we gaan met de kinderen, iets rustiger en makkelijker. Maar het leek me wel gaaf om ook wat techniek te leren, zodat ik weet waar ik mee bezig ben. En het is gewoon gezellig om 4 ochtenden te fietsen met een groepje en een gids. Daar kan dan in ieder geval geen excuus (boodschappen, druk weekend, etc) tussenkomen.

Leren mountainbiken in 4 ochtenden

Dus boekten we via de NFTU een Start2Bike training in Harderwijk. 4 zondagochtenden, waarvan 3 techniek en 1 afsluitende (toer)tocht. Ik heb een mountainbike geleend; een mooie met een 650b achterwiel met dikke achterband en een 29” voorwiel. Zelf heb ik nog een oudje met ‘kleine’ 26 inch wielen (heeft het ook altijd prima gedaan), maar 29″ is wel een beetje de nieuwe standaard, dus ik was wel benieuwd.

De theorie is dat grotere wielen makkelijker over obstakels rollen en dat je meer grip hebt

De theorie is dat grotere wielen makkelijker over obstakels rollen en dat je (doordat er een groter stuk band de grond raakt) meer grip hebt. En dan is er ook nog een tussenmaat die voor het gemak 2 namen heeft gekregen, 27,5 inch en 650b. Die wielen mengen een beetje de voordelen van 26″ en 29″. Dus lekker wendbaar, maar toch goed rollend.

Eerste cursus: remmen en houding

Dus wij de fietsen in de auto geladen en op naar Harderwijk. Het clubje bestond de eerste keer uit 5 mensen; 4 dames en 1 heer. Plus trainer Danny en zijn vrouw Saskia. Iedereen had al wat fietservaring, dus schakelen zou in ieder geval geen probleem moeten zijn. We begonnen met het remmen; alleen achter, alleen voor en beide tegelijk. Op een bepaald punt stilstaan zonder te slippen, dat soort dingen.

Toen was de mountainbike-houding’ aan de beurt: pedalen gelijk horizontaal, een beetje uit je zadel en je kont wat naar achteren. Dit onder andere om goed te kunnen afdalen en dit hebben we dan ook op een heuveltje geofend. Pffff, daar wordt je best moe van, heuveltje op, heuveltje af, achter elkaar. Na een uurtje oefenen gingen we lekker op pad om het geoefende in de praktijk te brengen.

Luisteren naar de meester 🙂

Danny kent de weg daar natuurlijk prima en leidde ons naar leuke plekjes en afdalingen. Daarbij stopte hij een afdaling of een moeilijk stukje soms eerst tussen onze oren. Zo van ‘straks komt er een lastige afdaling, mul zand met een ‘drop’ aan het eind’. Nou dat werkte prima bij sommige cursisten. Een afdaling waar ze waarschijnlijk eerst zonder nadenken af waren gefietst, was nu in eens wel een dingetje :-).

Je moet eerst de techniek beheersen en niet automatisch maar iets doen

De filosofie hierachter is dat je de techniek moet kunnen beheersen en niet automatisch maar wat doet. Daar zit wel wat in, dit zag je vooral als we een afdaling of een klim vanuit stilstand moesten vertrekken. Daarbij was, als het dan niet lukte, een veelgehoorde tekst ‘als ik normaal achter die of die aan fiets, dan lukt het wel allemaal’. We hebben die dag lekker 19 km gefietst en gingen met mooie enthousiaste verhalen naar huis.

Tweede cursus: bunnyhop

De tweede training waren er twee nieuwe mensen bij, die nog een spoedcursus remmen kregen, terwijl wij wat oefenden met het voor- en achterwiel optillen tijdens het fietsen. Dat gebruik je bijvoorbeeld om over een hoge boomwortel heen te rijden. Het blijkt nog best lastig. Het is de bedoeling dat je geen ruk geeft aan je stuur, maar meer een hele beweging maakt en je zwaartepunt verplaatst. Vooral het achterwiel vond ik eerst heel lastig, maar toen ik dat eenmaal doorhad ging het best prim… op het oefenterrein dan. Ik denk dat ik nog geen goeie wortel over kom hoor :-).

Steil naar beneden, angst zit tussen je oren

Na deze oefeningen gingen we weer het bos in, op zoek naar mooie klimmetjes. Ook dit keer weer heerlijk gefietst, we hadden als cadeautje prachtig weer dus met korte mouwen en blote benen! En dat in de herfst. Een voordeel van mountainbiken, je zit lekker beschut tussen de bomen en doordat je niet zo snel fietst heb je ook minder rijwind. Daarnaast is het inspannender dan rustig fietsen op het gladde asfalt. Kortom, je hebt het gewoon niet zo snel koud op de mtb!

Een voordeel van mountainbiken, je zit lekker beschut tussen de bomen en doordat je niet zo snel fietst heb je minder rijwind.

Derde cursus: bochtenwerk

Tijdens training nummer 3 was het helaas een stuk kouder, dus beenstukken en een winterjas. Daaroverheen had ik nog een bodywarmer. Maar wel weer leuke oefeningen gedaan. Die stonden dit keer in het teken van stuurkunst. Veel bochtenwerk dus, rond pionnen, in cirkels (met z’n vieren band aan band) en met met je voorwiel buiten een cirkel en met je achterwiel binnen een cirkel. Best lastig allemaal maar leuk om te oefenen. Daarna uiteraard weer lekker de oefeningen in de praktijk gebracht en weer nieuwe stukken bos verkend.

Krappe bochtjes draaien

En dan alweer de laatste keer. Geen oefeningen maar alleen een stuk fietsen. Wat een geweldige omgeving daar zeg, heel afwisselend. We hebben een stuk dwars door de hei gefietst. Op zo’n lekkere smalle singletrack. Door bos natuurlijk met klimmen en afdalingen met flinke wortels. We zijn ook bij de kuilen in Garderen geweest; heel verschillende afdalingen en klimmetjes daar. Ook met los zand. Dat is bij mij nog wel iets dat tussen mijn oren zit, maar ook die overwinning heb ik behaald :-). Uiteraard nog een tussenstop voor koffie en appeltaart en na afloop stond er 35 kilometer op de teller en had ik heerlijk gefietst!

Conclusie: mountainbiken is echt leuk!

Conclusie
Mountainbiken is echt leuk! Heel afwisselend en je komt voor verschillende uitdagingen te staan. Dat ga ik dus zeker vaker doen. Gelukkig ligt er vlak bij mijn voordeur een van de grootste mountainbike parcoursen van Nederland. Wordt dus vervolgd… ik heb zelfs al echte mountainbikeschoenen voor klikpedalen besteld 😉