Richie Porte on 3-spoke wheelTeam Sky reed afgelopen zaterdag met het nieuwe PRO 3-spaaks tijdritwiel tijdens de eerste etappe van de Vuelta, de ploegentijdrit.

Na jaren ontwikkeling in samenwerking met team Sky claimt PRO dat dit het meest aerodynamische tijdritwiel is, dat er op dit moment bestaat.

Het team werd bij alle onderdelen van de ontwikkeling betrokken, vanaf het stellen van doelen tot het prototype testen. Van windtunneltesting tot het eerste gebruik in wedstrijden. Het resultaat is een tijdrit voorwiel dat voldoet aan de eisen van de beste tijdrijders ter wereld, aldus PRO

Het 3-spaaks wiel is gemaakt uit 1 stuk, waarmee zowel gewicht werd bespaard als stabiliteit werd gewaarborgd. Samen met Shimano’s Dura-Ace 9000 naaf, weegt een wiel slechts 740 gram. De velg is 65mm hoog en maximaal 30mm breed (28mm bij de remrand). Die remrand is afgeschuind om de luchtstroming rond het wiel en de band te verbeteren. Om het beste wiel te maken moet je op de details letten. Dus in plaats van een ventiel in het midden tussen 2 spaken in, kreeg het wiel een ventiel net na 1 van de spaken.

Het 3-spaaks wiel is getest in de windtunnel, in training en in wedstrijden door Team Sky. De resultaten van de windtunnel test in San Diego waren uitstekend. Tijdens meer dan 30 tests werden de resultaten ook vergeleken met die van andere top tijdritwielen.

Graph Wind Tunnel test PRO 3-spoke wheelDe grafiek toont de resultaten van de verschillende wielen, gecombineerd met een band die als ‘medium aerodynamisch’ moet worden geclassificeerd.

Hoe lager de ‘drag’, hoe beter het wiel. Hoe lager het ‘stall point’ (lucht release van de velg), hoe beter; R2, R1 and OPT30 zijn PRO’s development wielen (prototypes) en de competitie is een selectie van top-level tijdritwielen. Het R2 wiel is het wiel dat Team Sky gebruikte tijdens de Vuelta.

Het wiel is vanaf juni 2015 ook voor consumenten beschikbaar.

[youtube]http://youtu.be/GQPrB1ZnZTc[/youtube]