De wielerbond NTFU is een campagne gestart om het gedrag van wielrenners in het verkeer te verbeteren. ”Door rood rijden, afval laten slingeren en agressief inhalen. Het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Daarom starten we deze aktie”, stelt de bond. De campagne heeft de titel ‘De echte wielrenner laat van zich horen’  gekregen.

“Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort,” legt Ben de Weerd van de NTFU uit. “En zij verpesten het imago van de wielrenner. Daar willen we wat aan doen, want daar hebben alle wielrenners last van, onterecht. Als sportbond hebben we niet de illusie dat we al het gedrag van wielrenners op afstand kunnen bijsturen. Dat kunnen de wielrenners veel beter zelf door elkaar aan te spreken”, zegt De Weerd. De aftrap van de nieuwe campagne vindt plaats op zondag 21 september bij de Dam tot Dam FietsClassic.

“We hopen met deze campagne een positieve impuls te geven aan het gedrag van wielrenners en de vanzelfsprekendheid om een ander erop aan te spreken. We steken de hand in eigen boezem, maar er komt meer. Onder dezelfde noemer ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ starten we in het voorjaar een campagne waarin we wielrenners en medeweggebruikers uitleggen wat ze het beste kunnen doen als ze elkaar tegenkomen op de openbare weg of het fietspad”, besluit Ben de Weerd. “Want uiteindelijk wordt het pas veilig op de weg als we ons allemaal een beetje aanpassen en rekening houden met elkaar”. De NTFU heeft een animatiefilm gemaakt over de diverse vormen van ongewenst gedrag.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1u7OlwQ4B94[/youtube]