Laat de tranen de vrije loop, en lach zoveel als je kunt. Als je beter wilt presteren, dan is het belangrijk om je emoties de vrije loop te laten. Dat blijkt uit een studie door de Universiteit van Portsmouth die is gepubliceerd in het Journal of Sport and Exercise Psychology.

Onderzoeker Chris Wagstaff: ”Sporters moeten hun emoties niet onderdrukken. We zien dat sporters die dat wel doen minder goed  nadenken, minder diep kunnen gaan tijdens inspanning en sneller moe zijn, dan wanneer ze hun gevoel de vrije loop laten”. Wagstaff adviseert sporters om voor een belangrijk evenement  zo min mogelijk dingen te doen waarbij verwacht wordt dat je emoties onder controle houdt. De onderzoeker noemt zaken als interviews geven en contact hebben met fans.

Tijdens het onderzoek werden fietsers in drie groepen verdeeld.  Tweederde van de deelnemers werd vooraf  een filmpje vertoond waarin een vrouw haar eigen kots opat. ”We moesten een sterke emotie oproepen. Omdat de smaak over wat leuk of naar is nogal verschilt, kozen we voor het oproepen van afkeer”, legt Wagstaff uit. De helft van de wielrenners die naar het filmpe moesten kijken werd gevraagd hun emoties tijdens het kijken te onderdrukken, de andere helft mocht de gevoelens de vrije loop laten. De sporters die hun emoties onderdrukten presteerden significant minder. Ze trapten minder Watt’s weg en hun maximum hartslag was aanmerkelijk lager dan die van de groep die hun emoties de vrije loop mochten laten. Tussen de groep die de emoties de vrije loop mochten laten en de renners die het filmpje niet hadden gezien, waren geen significante verschillen aantoonbaar.