Hoewel we het prototype van SRAM’s draadloze elektronische schakelgroep steeds vaker in het openbaar zien, houdt het Amerikaanse bedrijf zelf de kaken stijf op elkaar. Er is nog steeds geen datum bekend waarop de groep zal worden gepresenteerd. Wel lijkt duidelijk dat de groep SRAM eTap gaat heten.

In de Tour Down Under in Australië reden vier renners van Ag2r-La Mondiale met het prototype van de elektronische schakelgroep. SRAM heeft momenteel alleen nog mechanische groepen in het assortiment. Een draadloze elektronische schakelgroep zou een primeur zijn. Shimano en Campagnolo werken allebei met draden in hun elektronische groepen.

Het prototype van de elektronische SRAM groep die we in Australië zagen, lijkt in de afrondende fase te verkeren. Er is bij de bewuste groepen veel aandacht besteed aan de afwerking. Er zitten bijvoorbeeld al logo’s op, en ook de kleuraccenten zijn doordacht. Toen de groep vorig jaar voor het eerst opdook zaten er nog allemaal draadjes aan om ons te misleiden. De draadjes zijn inmiddels allemaal weg, dus dat een draadloze groep wordt is wel duidelijk. Ook is zeker dat elk onderdeel een eigen batterij heeft. Het op elkaar afstemmen en bijstellen van de diverse onderdelen gebeurt met knopjes en een LED-lampje.

De batterij van de voor- en achterderailleur zijn identiek en dus uitwisselbaar. Handig als één van de batterijen leeg is en je toch van versnelling moet wisselen om thuis tekomen. De schakelgrepen krijgen volgens welingelichte bronnen stroom via platte CR2032  batterijen. Deze veel gebruikte batterijen zijn niet oplaadbaar. Toch zouden ze lang meegaan.

Het systeem zou de naam Red  eTap of  Red ETAP meekrijgen. Red is de naam van SRAM’s topgroepen. Elke schakelgreep heeft één knopje om mee te schakelen. Opschakelen kan door het ene knopje in te drukken, terugschakelen kan via het indrukken van de knop op de andere schakelgreep. Van het binnen- naar het buitenblad schakelen kan door beide knoppen tegelijk in te drukken. (Foto’s David Rome, James Huang / Future)