Met de zomer in aantocht en de eerste lange trainingen weggedraaid lonken de bergen. Toch blijft die kennismaking met het klimmen vaak lastig. Hoe val je een Alpenreus of Pyreneeëncol nu eigenlijk het beste aan?

Joop Zoetemelk (2)In de mei-editie van Fiets Magazine gaf de laatste Nederlandse tourwinnaar, Joop Zoetemelk, een aantal handige tips voor de onervaren klimmer. “Er is een aantal zaken waar je op moet letten”, zegt hij.

“Ten eerste: ken jezelf en overschat jezelf niet. Schaam je niet om een licht verzet te steken. Zorg voor een bergpion of zet er desnoods een triple crankstel op. Een goed verzet bespaart je veel kracht en zorgt ervoor dat je het beter volhoudt.”

Dat is uiteindelijk de kern bij het beklimmen van een col: krachten sparen zodat niet halverwege het nekkie er al af is. Doseren, daar draait het om. Je kan beter aan een klim beginnen met het gevoel dat je te langzaam rijdt dan dat je je laat opjutten door de renners om je heen. Als je aan het einde nog energie over hebt kan je altijd nog versnellen.

Volgens Zoetemelk is het daarnaast belangrijk om goed op je pedaalslag te letten. Voorkom dat je alleen maar gaat zitten duwen en trek ook aan je pedalen. “Ja, duwen en trekken! Dat is heel belangrijk. Duwen, trekken, duwen, trekken.”

“Tijdens de laatste honderden meters op weg naar mijn wereldtitel ging dat ook door me heen”, geeft de 68-jarige toe.

Het complete verhaal van Léon van Bon met Joop Zoetemelk en Aart Vierhouten staat in Fiets Nr. 5. Bestel het nummer online