De diverse crowdfundingsites puilen uit van de leuke fietsgadgets. Sommige wel geinig, andere vrij onzinnig. En soms kom je een pareltje tegen. In die laatste categorie valt deze SpeedForce stuurpen die we vonden op Indiegogo.

Een stuurpen met geïntegreerde fietscomputer met navigatie en een 150 lumen koplamp. Als je er snel bij bent kun je hem nog bestellen voor 179 dollar. De gewenste 20.000 is met 2034% overschreden, de teller staat al op ruim 4 ton in dollars! Dat geeft wel aan wat een kek apparaatje dit is. Als je nu besteld, wordt de SpeedForce in maart 2016 geleverd.

Volle bak
De stuurpen ziet er strak uit, niets wijst op alle intelligentie die er in verstopt zit. Toch zit hij daar vol mee. Het fraaie rgbscherm kan namelijk alle data tonen die 3x zo dure fietscomputers ook laten zien.

SmartX app
Via de gratis SmartX app op je telefoon maak je verbinding met de computer die daarna als navigator werkt. Die App biedt veel mogelijkheden, waaronder een eigen community met klassementen zoals bij Strava. Ook vind je er cityguides, een beginnersgids met tips over training en kun je er je foto’s in delen met de andere gebruikers van de App.

speedforce schermZonder telefoon kun je ook al vrij basic navigeren want de SpeedForce heeft een eigen gps-chip aan boord. Als je dus van tevoren een route inlaad, kun je zonder telefoon navigeren. Dat werkt niet met kaarten, maar via pijlen op het scherm die je de weg wijzen.

Op het mooi ingebouwde 1,6″ kleurenschermpje worden verder zaken als snelheid, cadans, power, hartslag, realtime coaching, notificaties en hoogtemeters getoond. Je kunt voor 8 verschillende schermweergaven kiezen. Het geheel bedien je met de knopjes op de zijkanten van de stuurpen.

Geïntegreerde lamp
In het donker, of als je een lange Italiaanse tunnel inrijdt, schakel je simpel de koplamp in. Die is met 150 lumen fel genoeg om zelf iets te zien, en zorgt er zeker voor dat andere weggebruikers jou goed zien. De batterij gaat 40 uur mee (16 uur als je navigeert) en is uit de stuurpen te halen om hem op te laden. Fijn is ook dat je een reservebatterij kunt meenemen, ideaal voor meerdaagse tochten dus.

De SpeedForce is er voorlopig alleen in een mtb (90mm, 340gram) en een race (110mm, 350gram) uitvoering. Meer info op Indiegogo.