Ook wij hebben een archief. Deels op papier, deels op een harde schijf. En we hebben ook nog CD’s en USB-sticks. En dan duikt er soms een stick op met oud materiaal. Altijd leuk, zo aan het eind van het jaar om eens terug te blikken. En dan niet naar 2015, maar verder terug. Vandaag: de eerste versies van de Dura-Ace ‘Di2’ groep.

Die spotten we toen – dat wil zeggen begin 2008 – op Mallorca. Daar was een introductie van SRAM, maar we konden toen ook even een kijkje nemen bij een van de voorbereidingskoersen. En daar op een pleintje kwamen we de Koga Full Pro Scandium van Piet Rooijakkers tegen. Nog geen composiet, maar strak Scandium.

Terwijl veel van zijn maatjes met standaard Dura-Ace 7800 reden had hij een eerste versie van de 10-speed Di2. Met shifters met versnellingsaanduiding, met tie-wraps bevestigde batterij op de onderbuis en lekker dikke stroomdraden. En een eerste versie achter- en voorderailleur.

Verder Shimano wielen, hemelsblauwe Michelin Pro banden, Pro PLT en ‘Vibe’ onderdelen en een Selle Italia zadel. Rooijakkers is gestopt met koersen, Koga en Skil zijn ook niet meer samen, maar Shimano en Pro zijn nog steeds volop in het peloton, onder andere bij Sky.