In Fiets besteden we veel aandacht aan gadgets als vermogensmeters, zonder dat we uitgebreid ingaan op wat je er in de praktijk mee doet. In deze blog gaat Rodrick voor het eerst trainen met een vermogensmeter. Hier bericht hij wat hij dan tegenkomt.

Small data

nBt8bhLk9f7TWMrP8BZw7VddZQnQEkTNBLx1HvZ12o8-96x128Sinds ik aan dit avontuur ben begonnen, word ik overstelpt met welgemeende adviezen. Minimaal twee heb ik er al opgevolgd in de maand dat ik voorzichtjes aan het trainen ben voor The Ride en winst in een ouwelullenkoers. De eerste was van Peter Schep, die me adviseerde om eerst gewoon een beetje te gaan fietsen voor dat ik met blokken en interval ging beginnen. Eerst een beetje niveau halen, dan uitbouwen. Het tweede advies kwam van alle kanten, het sterkst verwoord door Maarten Tjallingii: “Als je die metertjes op je fiets heb, ga dan eerst eens een maandje of zo kijken wat die cijfertjes doen, wat ze zeggen, zodat je weet hoe 300 watt nou eigenlijk voelt.”

Daar heb ik de afgelopen tijd mee gespeeld. Trouw uploadde ik mijn stats via Garmin Connect op Trainingspeaks. Daar komt dan een bak output uit waar je u tegen zegt. Progressie is daar niet zo makkelijk te ontdekken. Als een kluwen wol waarin je een klein stukje draad hebt verstopt. Welke cijfers zijn relevant? NP? TSS? IF? Een andere afkorting?

Met basale kennis van en interesse in training, inlezen en het toepassen van logica kom ik een eind in het ontdekken van relevante informatie. Aan gemiddeld wattage heb je niks, want dat zegt niks over de uitvoering van een training. Net zo min als gemiddelde snelheid, gemiddelde hartslag etc. Zeker niet als je een interval hebt afgewerkt.

NP is wel wat. Normalised Power, dat is het relevante gemiddelde wattage. Het wattage gerelateerd aan tijd in de zones die tellen. IF vind ik ook een interessante. De NP gerelateerd aan je FTP, je wattage op je omslagpunt. Is het getal boven 1, dan heb je een stevige training achter de rug. Dat zal je waarschijnlijk terugzien in het getal van het trainingseffect in Garmin Connect. Op een schaal van 1 tot 5 wordt daar aangegeven hoe je aerobe niveau verbetert ten opzichte van de huidige situatie door deze training.

Een paar conclusies kan ik wel al trekken:Trainingspeak data

  1. Als je constant een krachtsverhouding links-rechts van 49,9-50,1 hebt, dan duw je net zo hard met links als met rechts.
  2. Het is verdomd moeilijk om gericht te trainen, Polarised Training bijvoorbeeld, als je door gezin, werk, weer en korte winterdagen genoodzaakt bent af en toe een uurtje er tussendoor te proppen. Maar vrees niet, daar heb ik goed advies over van mijn coaches. Ik schrijf er een volgend blogje over.
  3. Die hele bak aan informatie die je via Trainingspeaks over je krijgt uitgestort is interessant. Maar als je er vooruitgang uit wilt vissen, of er überhaupt iets van analyse uit wilt halen, dan moet je toch meer kennis hebben. Kijk maar eens naar het plaatje van een doodgewone, gezellige training in het donker. Wat een lijntjes en cijfertjes. Hoe meer je weet, hoe minder je eigenlijk weet. ‘Je lijkt wel een wetenschapper,’ zegt trainer Edwin Achterberg daarover.

Gelukkig voelen de benen goed. Beter dan minstens de afgelopen vijf, zes jaar in dezetijd van het jaar. Dus leuk al die data, maar het gevoel zegt ook wat.