Voor fietsers die graag een rondje rijden met muziek in hun oren, maar altijd last hebben van die vervelende draadjes is er goed nieuws. Sony introduceert namelijk de NW-WS413 en NW-WS414: een draadloze sportwalkman met speciale ‘Ambient Sound’-modus. Alle data zit verstopt in de ‘oortjes’ en dankzij het Ambient Sound-systeem kun je gewoon al het verkeer horen.

Het product
De walkman ziet er klein uit, ook al zit alle data in de ‘oortjes’. Je bevestigt de walkman door de dunne band, waarmee de oortjes aan elkaar vastzitten, achter je hoofd te doen en de oordoppen in te doen. Door de prettige pasvorm kan de walkman eenvoudig over het oor geschoven worden. Het is op het begin even wennen, maar de oordopjes zitten echt muurvast in je oor waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze eruit vallen. Door een simpele druk op de play-knop zet je de muziek vervolgens aan.

In totaal staan er zes functies op de walkman: aan-/uitzetten, play/pauze, volgende/vorige, harder/zachter, mode en de Ambient Soud-modus. De Ambient Sound-modus neemt alle omgevingsgeluiden (zoals auto’s, wind, stemmen en andere geluiden) op waardoor je niet wordt afgesloten van de buitenwereld. Erg handig, want ondanks dat de oordoppen voor je gevoel ‘diep’ in je oor zitten, kun je gewoon het verkeer horen en is fietsen met een walkman plots een stuk minder risicovol.

De test
Voor de test heb ik de walkman gebruikt tijdens het hardlopen, wielrennen en een gewoon ritje op de stadsfiets. Nu is hardlopen voor Fiets minder van belang, maar daarmee kun je wel goed testen of de walkman goed blijft zitten. De eerste kilometers waren wat onwennig (ik loop normaal nooit met muziek), maar je hebt al snel niet meer door dat je een walkman op hebt. In het verleden liep ik af en toe met muziek uit een MP3-speler, maar door de draden vielen de oordoppen soms uit mijn oren en was je vaak meer bezig met de MP3-speler dan met het trainen. Met de sportwalkman van Sony heb je daar in ieder geval geen last meer van.

Op de stadsfiets was het opnieuw wat onwennig. Omdat ik dik aangekleed was, kwam de walkman telkens in aanraking met mijn jas en moest ik de walkman meerdere keren goed over mijn oren schuiven. In de zomer of bij betere weersomstandigheden heb je daar waarschijnlijk minder last van, dus ik zie dit niet als een groot probleem.

Voor de laatste test op de racefiets was ik benieuwd of het wel zou passen met mijn helm. Dit bleek geen enkel probleem te zijn en in tegenstelling tot de test op de stadsfiets bleef de walkman perfect zitten tijdens mijn trainingsrit. Ook het wisselen van menu is geen enkel probleem. De knopjes zitten in een logische volgorde op de walkman, waardoor je al snel doorhebt hoe je het geluid harder moet zetten en hoe je van nummer kunt switchen.Sony2

Mocht je muziek willen luisteren tijdens het trainen, dan biedt de sportwalkman van Sony zeker uitkomst. Ten opzichte van andere walkmans is het veiliger en de pasvorm is zeer goed. De prijs (€120,- euro voor de NW-WS414) is wat aan de hoge kant, maar daarvoor ben je wel verzekerd van een hoop kwaliteit.

Gegevens
Voor de test mocht ik de Sony NW-WS414 testen. De NW-WS414 beschikt over 8GB, terwijl de NW-WS413 de helft minder heeft. Dat is, samen met het prijsverschil, dan ook het enige verschil. Door middel van een USB-kabel kun je muziek op de walkman zetten en laadt je het ook op. De walkman (met een gewicht van ongeveer 32 gram) is met 3 minuten laden al goed voor een afspeeltijd van 60 minuten. In totaal kun je 12 uur achter elkaar muziek luisteren zonder op te hoeven laden. De walkman is bestand tegen temperaturen van -5°C tot 45°C, zoutwaterbestendig en stofdicht. Hiermee kun je dus ook zwemmen in de zee of enorm zweten zonder de walkman te beschadigen.

Kijk voor meer informatie over de NW-WS414 (zoals alle gegevens van de walkman) of andere producten van Sony op www.sony.net.