Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Limburger was in een sprint van een kopgroep van vier sneller dan Michael Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez. Hij is de vierde Nederlandse winnaar.

Ingekort parcours
Iets na 10:30 uur werd in Luik het startschot gegeven voor de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Al snel reden er zeven man weg uit het peloton: Thomas De Gendt, Pavel Brutt, Alessandro De Marchi, Jeremy Roy, Nicolas Edet, Paolo Tiralongo en Cesare Benedetti. Uiteindelijk lukte het Vegard Stake Laengen om de oversteek te maken en zette hij het totaal aantal vluchters op acht.

De acht reden maximaal een voorsprong van tien minuten bijeen, maar stuk voor stuk vielen ze door het extreem slechte weer vooraan af. Mede door het slechte weer, met soms hagel en sneeuw, werd de wedstrijd met vijf kilometer ingekort (248 kilometer in plaats van 253 kilometer).

Op dertig kilometer van het einde plaatste Andriy Grivko een demarrage. Hij reed in een ruk naar De Gendt toe, maar bleef hangen achter de leiders Edet en De Marchi. Movistar, in dienst van Alejandro Valverde, controleerde de koers en hield alles op een overbrugbare afstand. Niet veel later was alles weer compleet.

Op de Roche-aux-Faucouns nam Etixx – Quick-Step het heft in handen. De favorieten keken vooral naar elkaar, maar ondertussen werd wel het peloton uitgedund. In de uitloper en op de Saint-Nicholas versnelde Carlos Betancur, maar tot tweemaal toe werd hij gegrepen. Dat was het teken voor Diego Rosa en Ilnur Zakarin om weg te rijden, maar ook zonder succes.

Aanval Albasini
Michael Albasini reed op de Cote de la Rue Naniot, de nieuwe laatste klim, weg. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels reageerden en samen gingen ze de laatste twee kilometer in. Met nog 500 meter te gaan versnelde Poels, maar Albasini reageerde attent. Het draaide op een sprint uit. Poels ging van ver aan en het leek dat Albasini hem nog ging passeren, maar dat gebeurde niet: Poels won. Albasini werd tweede voor Rui Costa en Sanchez.

Poels is de vierde Nederlander die Luik-Bastenaken-Luik wint. Adrie van der Poel was in 1988 de laatste landgenoot die ‘La Doyenne’ wist te winnen.

//platform.twitter.com/widgets.js