Marcel Kittel heeft de eerste rit-in-lijn in de Giro d’Italia gewonnen. De Duitser was in een massasprint duidelijk sneller dan Arnaud Demare en Sacha Modolo. Moreno Hofland eindigde als vierde. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement, maar ziet Kittel tot een seconde naderen.

Met Tom Dumoulin in de roze leiderstrui ging het peloton om 12:40 uur in Arnhem van start. Het officiële startsein was amper gegeven of Maarten Tjallingii trok al in de aanval. De thuisrijder van LottoNL-Jumbo (zondag rijdt hij letterlijk door zijn straat) kreeg Giacomo Berlato en Omar Fraile mee.

Het peloton onder leiding van Giant-Alpecin gaf de drie leiders een maximale voorsprong van 8.30 minuten, maar pakte daarna tijd terug. Tjallingii, Fraile en Berlato konden echter wel alle tussen- en bergsprints als eerste passeren. Tjallingii won de eerste twee tussensprints, maar het draaide eigenlijk vooral om de enige bergsprint in Berg en Dal waar de eerste bergtrui te verdienen was.

Zij aan zij reden Tjallingii, Fraile en Berlato naar boven. Fraile, vorig jaar de winnaar van het bergklassement in de Vuelta a Espana, deelde geen cadeautjes uit en was in een sprint duidelijk de sterkste. Tjallingii werd tweede en greep dus naast de blauwe trui.

Na de bergsprint was de fut uit de kopgroep en deed Berlato twee zinloze aanvalspogingen. Tjallingii pareerde de aanvallen hoofdschuddend en genoot vooral van het publiek. Net voor het ingaan van de twee plaatselijke rondes lukte het Berlato eindelijk om Tjallingii en Fraile af te schudden, die op 20 kilometer van het einde werden ingerekend door het peloton. De renner van Nippo – Vini Fantini pakte een minuut, maar werd met nog 10 kilometer op de teller bijgehaald door vooral de mannen van Giant-Alpecin.

De sprintersploegen lieten lang op zich wachten. LottoNL-Jumbo was goed op de voorposten te zien in dienst van Moreno Hofland, maar de andere topsprinters kwamen pas de laatste kilometers naar voren. Etixx – Quick-Step zette Marcel Kittel in de laatste kilometer goed af en in de sprint was de Duitser vervolgens rapper dan Demare en Modolo. Hofland passeerde de meet verdienstelijk als vierde.

Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement, maar ziet Kittel tot op een seconde naderen. De Duitser heeft zondag genoeg aan een top-drie notering om de roze leiderstrui over te nemen.

(via www.procycling.nl)