Anna van der Breggen heeft in Rio de Janeiro goud veroverd. De 26-jarige renster van Rabo-Liv, volgend jaar Boels-Dolmans, was in een sprint sneller dan Emma Johansson en Elisa Longo Borghini. Echter werd de gouden plak van Van der Breggen overschaduwd door een nare valpartij van Annemiek van Vleuten.

Van Vleuten reed samen met de Amerikaanse Mara Abbott aan de leiding. In de laatste afdaling op weg naar de finish nam ze meer afstand en leek ze op weg te zijn naar de gouden medaille. Een nare valpartij gooide roet in het eten. Van Vleuten vloog over de kop en bleef minutenlang in dezelfde houding in de berm liggen. De schrik zat er goed in, ook bij de achtervolgsters die haar passeerden.

Van der Breggen was zelfs zo geschrokken, dat ze lange tijd niet op kop wilde rijden. Emma Johansson, die net als Van der Breggen deel uitmaakte van de achtervolgende groep, overtuigde de Nederlandse om te rijden voor Annemiek. Dat gaf Van der Breggen de doorslag om samen met Johansson en Longo Borghini de achtervolging in te zetten op Mara Abbott. De voorsprong van meer dan een halve minuut liep rap terug en het werd een razend spannende finale. Pas in de laatste 400 meter werd Abbott teruggepakt.

Longo Borghini reed het gat naar de Amerikaanse dicht, waarna het op een sprint uitdraaide. Van der Breggen koos het wiel van Johansson en ging met nog 150 meter te gaan aan. Ze sloeg direct een gat en verzekerde zich van Olympisch goud voor Johansson en Longo Borghini. Zo draaide het toch nog uit op een succesvolle wielerdag, al waren de gedachten vooral bij Annemiek van Vleuten.

Update: Van Vleuten heeft bij haar val een hersenschudding en drie zware scheurtjes in haar wervelkolom opgelopen. Vanuit het ziekenhuis laat ze weten dat het naar omstandigheden goed met haar gaat, maar dat ze vooral mentaal flink wat schade heeft opgelopen. “Ik ben vooral heel erg teleurgesteld na de beste wedstrijd uit mijn carrière,” schrijft ze op Twitter.

Olympic Games 2016 roadrace women