Wat een timing en een geluk. De Olympische Spelen zitten er helaas op, maar gelukkig is zaterdag de Vuelta a España begonnen. De komende weken zal het ongetwijfeld alleen nog maar over Alberto Contador, Chris Froome, Nairo Quintana en Steven Kruijswijk gaan en daarom blikken wij nog één keer terug op de Olympische Spelen. Want wat was het een mooie sportzomer..

Het begon met de geweldige Olympische wegrit bij de mannen. Greg Van Avermaet werd voorafgaand aan de ‘bergrit’ niet eens genoemd als een kanshebber op een ereplaats, maar pakte tegen alle verwachtingen in toch het goud. In een sprint met drie bleef hij Jakob Fuglsang en Rafal Majka voor. Een dag later leek Annemiek van Vleuten op weg te zijn naar het goud, maar dat verhaal is inmiddels wel bekend. Het werd Anna van der Breggen die de titel veroverde, maar alle aandacht ging uit naar de zwaar gevallen Van Vleuten. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met haar..

Van der Breggen was drie dagen later opnieuw succesvol. In de tijdrit zag ze de overwinning gaan naar Kristin Armstrong en het zilver naar Olga Zabelinskaya uit het omstreden Rusland, maar pakte zelf het brons. Een topprestatie! Op dezelfde dag veroverde Tom Dumoulin zilver en stond er geen maat op Fabian ‘Spartacus’ Cancellara die net als in Beijing 2008 het goud veroverde. De ultieme bekroning van een glansrijke carrière.

Na het wegwielrennen was het tijd voor de baanrenners om in actie te komen. Veel aandacht ging uit naar de teruggekeerde Theo Bos, maar de ex-wereldkampioen kon de verwachtingen niet waarmaken. Ook niet met de teamsprinters. Het was Elis Ligtlee die verrassend de eerste medaille pakte en won op de keirin. Later kwam ze ook nog op het sprinttoernooi in actie, maar zat er niet meer dan een vierde plaats in. Moegestreden van alle verplichtingen als Olympisch kampioene. Matthijs Büchli was ook succesvol op het onderdeel keirin. In een tumultueuze finale met twee herstarts was alleen Jason Kenny sneller dan de geblokte sprinter. Kenny bezorgde ‘Team GB’ in totaal drie van de zes gouden baanmedailles…

Ook bij de BMX’ers waren er medaillekansen. Niek Kimmann was topfavoriet bij de bookies, maar kwam in de heats hard ten val. Toch bereikte hij samen met Jelle van Gorkom de finale. Daarin stond geen maat op Connor Fields en werd Van Gorkom knap tweede. Het leverde ‘Team NL’ en de KNWU de zesde fietsmedaille op: 2x goud, 3x zilver en 1x brons. Een prima resultaat voor zo’n klein, maar toch ook groot sportland!

Olympic Games 2016 ITT women Olympic Games 2016 ITT men
Olympic Games 2016 track day-3Olympic Games 2016 track day-6 Olympic Games 2016 men's BMX