Met nog dagen prachtig weer in het vooruitzicht en nog bijna twee maanden zomertijd, is fietsverlichting waarschijnlijk niet echt ’top of mind’ bij je. Maar volgens Trek is dagverlichting best een handig hulpmiddel om veilig op pad te zijn. Ze hebben daarvoor zelf een aparte lijn verlichting gemaakt, DRL genaamd. Daytime Running Lights. Voor de zichtbaarheid zal het zeker goed zijn, maar wij zien we de gemiddelde Nederlandse wielrenner nog niet snel -overdag- met een lamp op zijn racer zijn ritjes maken.

Minder ongelukken

Toch blijkt uit onderzoek dat het aantal ongelukken sterk afneemt wanneer er goede dagverlichting gebruikt wordt. Dus nu de scholen weer begonnen zijn, er steeds meer snelle e-bikes bijkomen en het sowieso steeds drukker wordt op de fietspaden is het wellicht toch niet zo’n gek idee wat extra aandacht aan je veiligheid te schenken. Al is het maar op je woon-werk fiets of de fiets van je kinderen. In de auto en op de motor is het al heel lang gewoon om bij daglicht toch verlichting te voeren….misschien kijken we over een paar jaar ook niet meer gek op van een fietser die in het zonnetje toch zijn verlichting aan heeft.

Trek heeft een aantal modellen met een verschillende range. In onderstaande afbeelding een overzicht.
Trek rdl4

Het zijn allemaal ledlampen, waarbij een lens zorgt dat het licht zo gebundeld wordt dat het ook op grote afstand nog duidelijk zichtbaar is. Het koplamp Ion 800, het topmodel, zou je in daglicht nog moeten zien op een afstand van 1,5 kilometer. Uit testen blijkt overigens dat knipperende lampen het meest opvallen. Dat kunnen de Trek lampjes dan ook allemaal, Trek heeft er zelfs voor gezorgd dat het knipperpatroon random is.  Helaas is knipperende fietsverlichting in Nederland verboden, maar gelukkig kunnen ze ook gewoon continue branden.


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UB5T2HbkcOQ?rel=0&showinfo=0]