Vreugde en verdriet bij de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen. Er was veel vuurwerk om de Spelen te vieren, maar er werd ook stilgestaan bij het overlijden van de Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad. Hij kwam zaterdag tijdens de wegwedstrijd in een afdaling hard ten val, brak zijn nek en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Succesvol voor Nederland

Na twaalf dagen topsport is Nederland als zesde geƫindigd in het medailleklassement. Maar liefst zeventien keer stond een Nederlander op het hoogste podiumschavot. Alyda Norbruis (succesvol op de baan en op de weg), Daniel Abraham Gebru (wegrit), Tristan Bangma met piloot Teun Mulder en Vincent Terschure met zijn piloot Timo Fransen pakten de Olympische titels. Voor Norbruis was het helemaal een gedenkwaardige slotdag, want zij mocht de Nederlandse vlag dragen.

Ook het EK wielrennen draaide op een succes uit. Na het goud van Ellen van Dijk op de tijdrit schreef Anna van der Breggen zaterdag de wegrit op haar naam. In een sprint van een kopgroep van vijf, die ze van ver aanging, was ze de sterkste. Peter Sagan won zondag het allereerste EK voor profs. Hij verwees Julian Alaphilippe en Dani Moreno naar de dichtste ereplaatsen.