De kale berg, de dood van Tommy Simpson, het maanlandschap, de windberg, de ploert van de Provence, hitte in Bédoin maar kou op de top, mystic and misty mountain, het onverbiddelijke en verschrikkelijk bos, montagne mistral, rijpe puist, Chalet Reynard, startstreep in Bédoin, talloze goede doelen, storm en sneeuw over de berggraat, cinglé (3x op een dag) of galerien (4x), het monument voor Simpson, duizenden weblogs en sinds de zomer van 2016 is de Mont Ventoux óók de berg waar Chris Froome zonder fiets richting de top rende.

Mont Ventoux

Wat valt er toe te voegen aan de meters literatuur en bladzijden vol links met digitale informatie over deze Franse wieler(t)rots boven Carpentras? De indrukwekkende Mont Ventoux lijkt alleen nog iets extra’s te kunnen bieden door er jouw eigen geschiedenis te schrijven: je moet hem zelf gefietst hebben. Ook al fiets je de bijna net zo zware westzijde vanaf Malaucène, tijden en ervaringen worden geijkt op de klim vanaf Bédoin. Standaardvragen: wat is jouw tijd? Hoe was het bos? Veel wind bovenop?

Het Tourpeloton beklom 15 keer de Ventoux. Veel toppers staan op de erelijst: Robic, Gaul, Bobet, Jiminez, Poulidor, Merckx, Patani en Froome (2013). De beste tijd was lang van rasklimmer Charly Gaul met 1 uur en 2 minuten. In 1989 brak Jean-François Bernard door de magische grens van het hele uur heen, maar Iban Mayo vestigde in de Dauphiné het actuele record met 55m51s. Een redelijke toerfietser doet er een keer zo lang over, maar heeft op de Ventoux dan ervaren wat bergfietsen zo speciaal maakt!

Meer informatie over de mooiste bergen? Koop dan de Fiets 500!

De cijfertjes:
Lengte: 21.3 kilometer
Hoogtemeters: 1603
Gemiddeld stijgingspercentage: 7.5%
Maximaal stijgingspercentage: 12.9%
Hoogte van de top: 1911 meter

Mont Ventoux profiel

Lees op onze site ook over de Alpe d’Huez en Passo dello Stelvio.