Donald Trump is een man van grootse plannen. Hij kan de opvolger van Barack Obama worden in Het Witte Huis, als hij tenminste Hillary Clinton verslaat. Met Trump als president van de Verenigde Staten zou er een stukje fietsgeschiedenis in Het Witte Huis komen. Maar of we daar blij mee moeten zijn…?

Tour de Trump

In 1987 keerde de Amerikaanse sportjournalist John Tesh terug in Amerika nadat hij verslag had gedaan van de Tour de France. Hij was zo onder de indruk van het grootste wielerevenement ter wereld dat hij samen met basketball-commentator Billy Packer een eigen Tour wilde organiseren. Packer ging op zoek naar geldschieters en kwam terecht bij miljardair Donald Trump. Die had er wel oren naar. “Maar toen ik hoorde dat ze het de Tour de Trump wilden noemen, viel ik bijna van mijn stoel,” zei Trump later. “Ik word afgemaakt in de media met zo’n naam.”

Niet veel later zag Trump echter wel de (lucratieve) meerwaarde ervan in en stemde hij toe. Zo was de Tour de Trump in 1989 geboren, al bestond er al een Tour de Rump en moest eerst dat probleem verholpen worden. Advocaten werden er ingehuurd om de Tour de Rump te laten verdwijnen, maar uiteindelijk liep alles met een sisser af en bestaat die koers nog steeds. De Tour de Trump werd gehouden tussen de Giro d’Italia en Tour de France in. Veel topploegen reisden af naar Amerika en niet alleen vanwege de goede voorbereiding op de Tour, maar vooral vanwege het enorme prijzengeld (250,000 Amerikaanse dollar, waarvan de winnaar 50.000 kreeg).

Acht profteams deden aan de eerste editie mee en met een afsluitende tijdrit voor de boeg leek Eric Vanderaerden de beste papieren te hebben voor de eindoverwinning. Hij won al vier etappes, maar moest voorafgaand aan de tijdrit toch een gat van 40 seconden dichten op de Noor Dag-Otto Lauritzen. Daar slaagde Vanderaerden niet in. De Belg werd verkeerd gestuurd door zijn voorrijder en kon de eindzege op zijn buik schrijven. Boze tongen beweren dat Lauritzen van de organisatie moest winnen. Niet omdat het een Noor was, maar wel een Noor in Amerikaanse dienst. De hele Tour de Trump waren er overigens al schimmige praktijken aan de gang en vonden Trump-tegenhangers dat Trump het alleen maar voor het geld deed en de verschillen tussen arm en rijk alleen maar groter werden door zo’n evenement. De zaak-Vanderaerden hielp niet mee aan de geloofwaardigheid van de Tour de Trump, maar desondanks blikte de organisatie zeer tevreden terug op de allereerste editie.

Trump was toen al geen man van onbesproken gedrag en moest na twee sponsorjaren al vertrekken als hoofdsponsor/naamgever van de wielerronde. De Tour de Trump werd tot en met 1996 verreden en heeft een erelijst om jaloers op te zijn. Raul Alcala, Erik Breukink, Greg Lemond, Viacheslav Ekimov en Lance Armstrong; ze wonnen allen de ronde. Vanaf 1991 nam DuPont (actief in de chemicaliĆ«n) het hoofdsponsorschap over van Trump, maar de ronde zal altijd bekend staan als de Tour de Trump. Een groot fietsliefhebber was Trump overigens niet en een nieuwe wielerkoers zal hij waarschijnlijk nooit meer sponsoren. Helemaal niet als het zijn naam krijgt…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=m04ygC21v6U]

Update: het is hem gelukt. Donald Trump is de nieuwe president van Amerika.