Na Milaan-San Remo is het tijd voor de Vlaamse voorjaarskoersen. Met de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen volgt de ene na de andere mooie koers elkaar op. Vrijdag wordt de (ander)halve Vlaamse wielerweek afgetrapt met de E3 Harelbeke. Wij blikken vooruit op de koers die vorig jaar werd gewonnen door Niki Terpstra. Wint hij opnieuw?

E3 BinckBank Classic

De E3 Harelbeke heeft haar naam te danken aan de verbindingsweg tussen Harelbeke en Antwerpen. Tot en met 2010 ging de koers door het leven als de E3 Prijs, maar sinds 2011 heet het dus de E3 Harelbeke. Met de komst van de nieuwe sponsor en naamgever Binck Bank is de naam opnieuw veranderd, maar blijft het parcours nagenoeg hetzelfde. Zowel de start als de finish ligt ‘gewoon’ in Harelbeke.

In 1958 won Armand Desmet de allereerste E3. Jan Raas, Bert Oosterbosch en Steven de Jongh zijn de enige Nederlanders op de erelijst, tot Niki Terpstra vorig jaar zegevierde. Terpstra reed met nog 72 kilometer te gaan op de Taaienberg samen met zijn ploegmaat Yves Lampaert weg. Lampaert had het lastig om het hoge tempo van Terpstra te volgen, maar Terpstra was de beroerdste niet en liet zijn ploegmaat niet in de steek. Terwijl grote namen als Peter Sagan, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet goed samenwerkten, kwamen ze geen stap dichterbij.

Op de Varent liet Terpstra zijn Quick-Step-ploeggenoot achter en wachtte hem een 22 kilometer lange solo. De achtervolgers wisten het verschil bijna te overbruggen, maar raakten niet tot aan het wiel van de Nederlander. In de slotfase bouwde Terpstra zelfs zijn voorsprong weer uit en won hij uiteindelijk met 19 seconden voorsprong op Philippe Gilbert, die het feestje van de Belgische ploeg compleet maakte door de sprint van de achtervolgers te winnen. Van Avermaet eindigde als derde.

Parcours

De BinckBank Classic 2019 is 203,9 kilometer lang en telt vijftien hellingen en tien kasseistroken. De eerste hindernis doemt na 28 kilometer op, maar daarna is het lang wachten op de volgende. Met bekende hindernissen als de Knokteberg, Hotond en Kortekeer is de Taaienberg de zevende hindernis van de dag. Vorig jaar viel op deze korte maar steile hindernis de beslissing. Lampaert en Terpstra maakten daar het definitieve verschil met de achtervolgers. Op de kasseien van de Varent, de tiende en laatste kasseihindernis, reed Terpstra weg van Lampaert.

Lang zijn de hindernissen niet, maar lastig allerminst. Vanaf de Knokteberg volgen de steile hellingen elkaar in rap tempo op en is er weinig tijd om te herstellen. Gelukkig is het parcours nagenoeg hetzelfde ten opzichte van 2018, dus komen de renners niet snel voor verrassingen te staan.

De hellingen:
1. Kattenberg
2. La Houppe
3. Hogerlucht
4. Knokteberg
5. Hotondberg
6. Kortekeer
7. Taaienberg
8. Berg ten Stene
9. Boigneberg
10. Stationberg
11. Kapelberg
12. Paterberg
13. Oude Kwaremont
14. Karnemelkbeekstraat
15. Tiegemberg

Start: 12:21 uur
Finish: +- 16:46 – 17:26 uur

Favorieten

Vijf oud-winnaars zijn nog actief: Peter Sagan (2014), Geraint Thomas (2015), Michal Kwiatkowski (2016), Greg Van Avermaet (2017) en Niki Terpstra (2018). De topfavoriet heeft echter nog nooit een grote klassieker gewonnen. Sterker nog: hij won in zijn carrière ‘slechts’ vier wedstrijden, waaronder het Belgisch kampioenschap op de weg. Het gaat natuurlijk om Oliver Naesen. De kopman van AG2R maakte een ijzersterke indruk in Milaan-San Remo en was heel dicht bij de overwinning. In 2017 stond hij al op het podium in Harelbeke (3e), maar misschien is dit jaar de hoogste trede voor hem.

Oliver Naesen en Julian Alaphilippe 2019
Oliver Naesen feliciteert Julian Alaphilippe met zijn overwinning.

Concurrentie komt vooral uit eigen land. Greg Van Avermaet stelde in Milaan-San Remo teleur en was niet mee in de beslissende kopgroep. Als oud-winnaar weet Van Avermaet als geen ander hoe je de E3 moet winnen en hoopt hij zijn nieuwe ploeg eindelijk een grote overwinning te bezorgen. Hij finishte al als tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en als zesde in de Strade Bianche. Schiet hij vrijdag eindelijk raak?

De derde topfavoriet is Peter Sagan. Hij was zaterdag mee in de finale van La Primavera, maar kwam er in de sprint niet aan te pas en werd slechts vierde. De 2014-winnaar raakte een jaar voor zijn zege in opspraak nadat hij een rondemiss in haar billen had geknepen. Sagan stond in totaal drie keer op het podium, maar kwam er in de voorbije edities niet aan te pas: 108e en 28e. De Slowaak verkeert niet in topvorm, maar zou wel aan zijn zelfvertrouwen kunnen werken door in Harelbeke de overwinning te pakken.

We hebben drie renners genoemd, maar nog geen enkele renner van Deceuninck-Quick-Step. De Belgische ploeg won vorig jaar zo’n beetje alles wat er te winnen viel en is ook dit jaar ongekend sterk. Het is de vraag hoe Deceuninck-Quick-Step in 2019 opereert zonder Terpstra. De Nederlander was in het klassieke voorjaar van 2018 verantwoordelijk voor de grootste overwinningen (E3 en de Ronde van Vlaanderen) en finishte als derde in Parijs-Roubaix. De blauwhemden zaten altijd mee in de juiste ontsnapping en hadden meerdere renners om het af te maken. Met Philippe Gilbert, Bob Jungels, Yves Lampaert, Florian Sénechal en Zdenek Stybar is er opnieuw aan kwaliteit geen gebrek. Met winst van Alaphilippe in Milaan-San Remo zal de moraal hoog zijn.

Zdenek Stybar en Philippe Gilbert, Deceuninck-Quick-Step
Wat kan Deceuninck-Quick-Step zonder Niki Terpstra?

Hoe zit het dan met Terpstra? In De Omloop zat Terpstra iets te ver van achteren toen de beslissing viel en finishte hij slechts als twintigste. Een dag later liet hij zien dat het met de vorm wel goed zat door als derde in Kuurne-Brussel-Kuurne te eindigen. Ook in Le Samyn – waar hij een jaar eerder nog won na lang blessureleed – mocht hij het podium opklimmen: derde. Hoe pakt de renner van Direct Energie het dit jaar aan in de E3? Vorig jaar kon hij nog leunen op zijn Quick-Step-ploeggenoten, maar dit jaar is het allemaal anders en zijn dat zijn grootste concurrenten geworden. Het wordt interessant om te zien op wie Terpstra in de finale nog kan rekenen..

Andere kanshebbers zijn Wout van Aert (ijzersterk in Milaan-San Remo), Matteo Trentin (3e in 2015), Tiesj Benoot, Magnus Cort, Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven.

Nederlanders

Terpstra is de grootste Nederlandse kanshebber, maar er doen meer landgenoten mee. Sebastian Langeveld (EF Education First) is bezig aan een prima seizoen en zal waarschijnlijk tot diep in de finale te zien zijn voor kopman Vanmarcke. Mike Teunissen eindigde als beste Nederlander in Milaan-San Remo en zal zijn kopman Van Aert ook lang bij willen staan. Dan zijn er ook nog Lars Boom (Roompot-Charles) en Danny van Poppel (Jumbo-Visma) als outsiders.

Lars Boom 2019
Lars Boom stapte vroegtijdig af in ‘De Panne’ om zich te sparen voor de E3.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Oliver Naesen
*** Greg Van Avermaet, Peter Sagan
** Wout van Aert, Philippe Gilbert, Niki Terpstra
* Yves Lampaert, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke, Matteo Trentin, Magnus Cort

TV
Vanaf 14:20 uur is de E3 live te zien op Sporza.