De openingsetappe in de Tour de France 2019 is verrassend gewonnen door Mike Teunissen. Na een val van Dylan Groenewegen in de laatste twee kilometer greep Teunissen zijn kans en versloeg hij Peter Sagan in de oplopende laatste meters. Na dertig jaar heeft Erik Breukink (1989) eindelijk een opvolger.

Van Avermaet in de bollen

Om 12:25 uur door Eddy Merckx het vlagsein gegeven voor de start van de 106de Tour de France. Al direct gingen Natnael Berhane (Cofidis), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) en niemand minder dan Greg Van Avermaet ervandoor. Van Avermaet had maar één doel: de bolletjestrui op de Muur van Geraardsbergen veroveren.

Xandro Meurisse en Greg Van Avermaet

Het was een nerveus gedoe in de kopgroep. Berhane ging op De Muur, waar het zwart stond van de mensen, als eerste aan. De Cofidis-renner was duidelijk niet bekend met de zwaarte van De Muur (3de categorie) en werd al snel teruggepakt door Van Avermaet. De CCC-kopman trok stevig door en kwam op de top als eerste boven voor Meurisse. Op de daaropvolgende Bosberg (4de categorie) kwam Meurisse als eerste boven, maar omdat De Muur zwaarder gecategoriseerd is mag Van Avermaet morgen in de bollen rijden. Na de Bosberg liet Van Avermaet zich terugzakken en bleven er drie koplopers vooraan over.

Kasseiengekte

Lang mochten ze van hun voorsprong genieten, maar net voor de enige kasseistrook van de dag was er door toedoen van BORA-hansgrohe een flinke hap van de voorsprong af. Op de strook van Thiméon trok Marcus Burghardt zó hard door. dat het peloton in stukken brak. Elia Viviani reed op dat uiterst ongelukkige moment lek, zo’n vijf kilometer voor de tussensprint. Sagan won de tussensprint voor Sonny Colbrelli en Van Avermaet. Het tweede pelotonnetje kwam niet veel later aansluiten, waarna ook de groep met Viviani, Daniel Martin en Alexander Kristoff kon terugkeren.

Stephane Rossetto zorgde ervoor dat er in het restant van de etappe nog wat gebeurde. In het peloton gebeurde er tot de laatste twintig kilometer weinig. De nervositeit groeide en dat leidde tot een flinke valpartij van Jakob Fuglsang. De favoriet voor eindwinst reed met een bebloed gezicht verder en leek het even moeilijk te hebben, maar na een paar kilometer wist hij toch weer de aansluiting met het peloton te maken. Ondertussen was Rossetto gegrepen en werd de massasprint voorbereid.

Val van Groenewegen

Met nog twee kilometer te gaan werd er hard gevallen met Groenewegen als grootste slachtoffer. De sprint ging ‘gewoon’ door en verliep chaotisch. Uiteindelijk ging Sonny Colbrelli aan en sprintte Teunissen uit zijn wiel. Hij kwam naast Sagan en drukte zijn wiel eerder over de meet dan de drievoudig wereldkampioen. Ewan werd derde voor de Italianen Nizzolo en Colbrelli.

Mike Teunissen 2019

“Ik kan het niet geloven. Op anderhalve kilometer van de meet viel ons hele plannetje in duigen, maar dat het zo zou aflopen.. Ongelooflijk.” Na afloop mocht hij ook uit handen van Eddy Merckx de gele trui in ontvangst nemen. Voor het eerst in 30 jaar heeft Nederland weer een renner in het geel.

Uitslag 1e etappe Tour de France 2019

1. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 4:22:47 uur
2. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
3. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ,,
4. Giacomo Nizzolo (Dimension Data) ,,
5. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
6. Michael Matthews (Sunweb) ,,
7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
8. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) ,,
9. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) ,,
10. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,

Uitslag en klassement

Ritwinst: Mike Teunissen
Geel: Mike Teunissen
Groen: Mike Teunissen
Bolletjes: Greg Van Avermaet
Wit: Caleb Ewan

Strijdlust: Stéphane Rossetto

Mike Teunissen 2019