Omroep Powned zond vorige week de documentaire ‘De machinekamer van Tom Dumoulin’ uit. Dominique Weesie volgde Tom Dumoulin in zijn voorbereiding op de Giro d’Italia en kreeg een klein kijkje in de Sunweb-keuken (letterlijk en figuurlijk). Sunweb benadert bijna alles wetenschappelijk, maar de allerbeste renner van de ploeg zet daar soms zijn vraagtekens bij.

Wetenschap of gevoel?

Dat leidt tot eerlijke televisie. Aan alles is voelbaar dat het soms botst tussen de begeleidingstaf van Sunweb en de hoofdrolspeler himself. Alles, maar dan ook écht alles wordt bij Sunweb gemeten. Op basis van statistieken werd er door het analysebureau KPMG geadviseerd om deel te nemen aan de Giro d’Italia. Een combinatie van allerlei factoren (aantal hoogtemeters, parcours, tijdritkilometers en concurrentie) bepaalde dat die ronde voor Dumoulin geschikt was om te winnen. “Wij verwachten een podium met Dumoulin, Egan Bernal en Simon Yates”, voorspelde KPMG. Dumoulin haalde Verona niet, Bernal deed door een val niet eens mee en Yates werd slechts achtste.

“Je kunt wel alles analyseren, maar de Bernal van de afgelopen jaren is echt niet te vergelijken met de Bernal van nu, hoor”, zegt Dumoulin in gesprek met Weesie. Het toont aan dat Dumoulin openlijk zijn vraagtekens zet bij de werkwijze van de ploeg. Alles – zo lijkt het – moet wetenschappelijk onderbouwd zijn, en dat wrikt. Het is wel mooi om te zien hoe bijvoorbeeld om wordt gegaan met de voeding, al gaat ook dat door in het extreme.

Botsen

“Tegenwoordig is iedere ploeg zo gestructureerd en planmatig bezig, iedereen doet het wetenschappelijk. Dat is op zich wel goed, maar daardoor krijg je ook een wetenschappelijke wedstrijd. Dat is niet wat het publiek wil zijn. Ik ben ook een liefhebber van de sport, en soms moet ik ook concluderen dat het tien jaar geleden wel interessanter was”, aldus Dumoulin, die door het AD in verband wordt gebracht met een overstap naar Jumbo-Visma. Mede door alle ontwikkelingen van de laatste tijd (behandeling van de knieblessure oogt nogal knullig, zoals in de docu te zien is).

“Door alle wetenschap vergeten we soms dat we ook maar gewoon mensen zijn. Je moet de bereidheid hebben om door een muur te gaan, om niet te willen lossen of om te willen winnen. Daar is toch geen wetenschap voor? Daar kun je toch geen meeting over hebben? Uiteindelijk gaat het erom een gevoel te creëren, en daar heeft de wetenschap geen antwoord op. Ik moet zeggen dat ik daar wel eens mee bots in de ploeg.”

Bekijk de documentaire hieronder op YouTube.