Vrijdag crossdag: culinair crossen
Rob Meeuwessen
15 november 2019
Vlaanderen is cross. Of eigenlijk heel België. Want of je nu in de Kempen of zelfs Wallonië komt, in de winter gaan de koeien de wei uit en nemen moddermannen met dito fietsen hun plaats in. Daarbij hoort publiek, slechte muziek en friet. Veel friet. We zakken af naar het zuiden. Naar één van de bekendste veldritten uit de Superprestige en zoeken uit wat er allemaal te krijgen is bij zo’n veldrit.Gavere is the place to be vandaag. Op het militaire domein waar werkelijk waar 654 dagen per jaar niets te doen is mogen renners één dag per seizoen los op de steile flanken aan de voorzijde van Kasteel Grenier. Een zonnetje, dreunende beats en constant aanwezige walm van de talrijk aanwezige frituurs. Ik ga wel vaker naar ‘de cross’. Een vrij vast stramien wordt dan afgewerkt. Tussen de junioren en dames door schuiven we aan in de rij voor een frietje. Na de vrouwen pakken we een hamburger mee. Dat laatste is meestal niet omdat we honger hebben, maar om even op te warmen.Welke veldrit in Belgenland je ook aandoet. Overal staan dezelfde geel-rode karren in de modder. Een gele unit voor de friet, een blauwgekleurde voor de burgers en andere snacks. De wagens en bijbehorend personeel wordt door de organisatoren ingehuurd en komen vandaan bij Catering Bevers. Een grote horecaspecialist uit Rijkevorsel die al sinds jaar en dag aanwezig is bij de cross.Een frietje scoor je voor twee ‘bonnekes’. Zo’n papieren bon kost je €2,50. Het beste koop je de bonnen tijdens een wedstrijd. De rij aan de kassa is dan nihil. Tussendoor is het ‘aanschuiven’. We bestellen een frietje mayo en een bakje met Samurai. Iets typisch Belgisch (en inmiddels ook in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen) zijn de Samurai en Andalouse saus. Belangrijke tip: de Vlamingen gebruiken voor tomatenketchup of curry beiden het woord ketchup. Even duidelijk vermelden dus of het om tomatenketchup of ‘curry ketchup’ gaat. Ja, je moet het maar weten! Ons bakkie friet gaat er vlot in. En dat is niet gek. Het smaakt best! Kleine pijltjes, lekker krokant en gloeiend heet. Bakken in de frietkramen gaat aan de lopende band. Wil je zout op de friet dan moet je die er zelf opstrooien. Ja, zo’n cross is heel verantwoord!
Rob Meeuwessen
15 november 2019
Gerelateerd nieuws
Van Rysel lanceert premium crossfiets; de RCX II Pro ‘North Star’ Edition
24 oktober 2024 - Cyclocross
Fiets de Podcast #67 | Exotische fietsavonturen met fenomeen Gosse van der Meer
19 maart 2024 - Nieuws
Mathieu van der Poel zet punt achter veldritseizoen en verdedigt wereldtitel niet
5 januari 2022 - Cyclocross
Rob Meeuwessen
Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.
Meer artikelen van Rob Meeuwessen