De nieuwste schoenen van Rapha luisteren naar de naam Pro Team. Daarmee is al direct verklapt dat de schoenen gedragen worden door de profs en ze deel uitmaken van het topsegment van het Britse merk. Hoe ze zitten? Wij hebben de Rapha Pro Team Shoes getest.
Rapha Pro Team Shoes
De Pro Team Shoes werden eind februari met veel bombarie gelanceerd. Door het persbericht raakte ik nog nieuwsgieriger naar de schoenen, want de verhalen van de door Rapha gesponsorde EF Education First-renners waren hoopgevend. “We zijn terug naar de basis gegaan en hebben de schoen van ‘nul’ opgebouwd. Samen met materiaalexperts, carbonfabrikanten en de profs van EF hebben we met man en macht aan deze schoen gewerkt.” Rapha werkte bij het ontwikkelen van de Pro Team Shoes intensief samen met het in Californië gevestigde Avery Dennison. Het gevolg: ‘powerweave’, een stof gemaakt met het Jacquard-mechanisme. Wat? Een weeftechniek, vernoemd naar de Fransman Joseph Marie Jacquard. Volgens Rapha voelt het aan als een sok en hebben ze met de schoen een nieuwe ‘benchmark’ neergezet.Een schoen voor wedstrijdrijders. De profs van EF Education First mochten in januari en februari (toen er nog werd gekoerst) het topmodel uitproberen. “Ik heb ze 12 dagen aangehad en er zo’n 1000 kilometer mee gereden. Normaal gesproken moet ik een maand wennen aan nieuwe schoenen, maar deze zaten direct lekker uit de doos. Ik heb ze al aangehad tijdens een wedstrijd en ze zijn goed bevallen”, vertelde Lachlan Morton, zoals je ook in ons eerder geplaatste bericht kunt lezen.Lees ook
25 februari 2020 - Fietskleding
– Powerweave
– EVA-binnenzool
– Carbon buitenzool
– Dubbele BOA-sluiting
– Kleuren: wit, zwart en paars
– Maten: 36 t/m 47
– Gewogen gewicht: 310 gram per schoen
– Adviesprijs: €310Meer informatie check je op de website van Rapha. Liefde op het tweede gezicht
Wat een pareltjes. De topschoen is in het wit, zwart en paars verkrijgbaar. Ik ontving de paarse versie en had daar eerst zo mijn bedenkingen bij. Op de door Rapha gemaakte foto’s vond ik de kleur niet heel overtuigend, maar eenmaal in mijn handen was ik wat dat betreft verkocht: prachtig! Als je geen moraal hebt om de fiets op te stappen, dan helpen deze schoenen daar wel aan mee. In dat opzicht moet ik de profs van EF gelijk geven.Het eerste dat opvalt is dat de schoen gewoven is, door Rapha dus powerweave genoemd. Geen last van (harde) draadjes, maar een zachte bovenkant van Polyester. Het voordeel? Het voelt een stuk zachter aan en de schoen vouwt zich als het ware om de voet. ‘De meest comfortabele schoen’ noemt Rapha het zelf. Dat klopt wat mij betreft deels, want het voelt inderdaad comfortabel aan, maar toch blijft het een ‘harde’ schoen in vergelijking met goedkopere modellen.
“Laat ik het zo zeggen: aan de schoen ligt het niet.”Toen ik de schoen voor de eerste keer aantrok was ik bang dat ik last zou krijgen van blaren of andere ongemakken, zoals ik wel vaker heb bij nieuwe schoenen. Dat viel alleszins mee: geen enkele blaar te bekennen en ook geen vervelende drukpunten. Of ik nu een uurtje tempo reed of 3,5 uur op mijn gemak: de Rapha Pro Team Shoes bleven comfortabel én de kracht op de pedalen overbrengen. Dat, de stijfheid, is het grootste pluspunt van de Pro Team Shoes.Want stijf is de zool. Ik zou kunnen schrijven dat ‘elke trap raak is’, maar die dooddoener wordt al vaak genoeg gebruikt. Laat ik het zo zeggen: aan de schoenen ligt het niet. Het hielstuk is strakgevormd en zorgt ervoor dat je direct goed in de schoen zit. Met een dubbele Boa-sluiting vouw je de ‘upper’ om je voet. ‘Turn the dial, roll the dice’ staat er op de binnenzolen geschreven. Die EVA-zooltjes (anti-bacterieel) voelen harder dan gemiddeld aan en bestaan uit twee delen: de daadwerkelijke zool en een ‘opplakstukje’, zoals je ook vaak bij steunzolen krijgt. Met klittenband kun je deze weghalen.Praktijk
De buitenzool is superstijf en dat is fijn. Aangezien de schoen vooral gemaakt is voor wedstrijdrijders, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk kracht vanuit de benen overgebracht kan worden op de pedalen. Dat stelt absoluut niet teleur. Het gevaar is dat een stijve carbon zool ten koste gaat van het comfort. Ik moet bekennen dat het niet de meest comfortabele schoenen zijn die ik ooit heb gedragen, maar voor mij komt het wel in de buurt. Ook qua ventilatie is het een topper. Hoewel je geen enkel ventilatiegat ziet zitten, heb ik geen last gehad van bezwete voeten. Het gewicht (de weegschaal gaf 310 gram per schoen aan) valt mee, al is het aan de zware kant.Collega Hans mocht ook de schoen uitproberen. Hij deelt mijn mening dat de schoenen stijf en mooi zijn, maar vindt wel dat er wat aan comfort is ingeleverd. “Strak in de schoen gaat er geen kracht verloren, maar er is wel een beetje ingeboet aan comfort.” Bij hem zat de schoen net iets te strak en kreeg hij daardoor last van brandende voeten. Ik heb daar geen last van gehad. Superstijf, enorm stijlvol en tot in de puntjes afgewerkt. Voor €310 mag dat wel, maar alsnog: het ziet er echt heel strak uit. Nadeel van zo’n gewoven schoen is dat het snel vies wordt. Ik merk dat ik alleen de schoenen aan wil doen als het écht mooi weer is. Het is erg zonde om ze vies te maken.Een aanrader? Wat mij betreft wel. Je legt er wat geld voor neer, maar krijgt er ook veel voor terug. Uiterlijk en stijfheid verdienen als rapportcijfer een dikke 9+, aan comfort valt er – zij het minimaal – nog wel iets te verbeteren.