Het wielerseizoen is gelukkig weer in volle gang, dus valt er ook voldoende te schrijven over de koers. Omdat het nieuws nauwelijks te volgen is, plaatsen we in ons liveblog de hoogtepunten onder elkaar.

Van der Poel verwacht zondag een zware koers
Zaterdag 22 augustus, 08.20 uur
Mathieu van der Poel vertrekt zondag als een van de grote favorieten voor de Nederlandse titel op de weg. De titel is een groot doel voor de wereldkampioen veldrijden. “Ik hecht belang aan een kampioenschap. Ik vind het vrij speciaal in die trui je land te vertegenwoordigen. En in de koersen val je altijd op met de kampioenstrui”, zegt hij in een video van zijn ploeg Alpecin-Fenix.

Van der Poel verwacht een zware koers. “Het is een plaatselijke ronde met de VAM-berg erin en smalle wegen. Het zal wel een slagveld worden. Een Nederlands kampioenschap winnen is lastig voor mij, want ik heb maar twee ploeggenoten en moet dus tegen blokken opboksen van wel vijftien renners. In vorige kampioenschappen heb ik gemerkt hoe moeilijk het is om tegen die blokken te koersen. Een lastig rondje is in mijn voordeel, want dan kunnen de sterke renners zelf voor die afscheiding zorgen.”

De Brabander won in 2018 al verrassend het NK. Hij troefde als specialist veldrijden en mountainbiken de erkende mannen van de weg af. “Dat was ook meteen het begin van mijn wegcarrière. Want toen is de beslissing genomen om ook die stap naar de weg te zetten met de ploeg en de klassiekers te betwisten. Die trui heeft toen veel betekend”, aldus Van der Poel, die in 2019 op magistrale wijze de Amstel Gold Race won.

Na het NK richt Van der Poel zich op het EK op de weg op 26 augustus in het Franse Plouay. “Ook daar wil ik voor de titel gaan. Dit kampioenschap is hoog aangeschreven. Het is natuurlijk een atypisch seizoen door die corona, maar ik ben vooral blij dat we weer kunnen koersen. NK en EK heb ik later toegevoegd aan mijn programma, ik heb er wel een beetje naar toe gewerkt.”

Van der Poel rijdt geen Tour de France, want zijn ploeg kreeg geen startbewijs. Hij zal wel de Tirreno-Adriatico fietsen. Die Italiaanse etappekoers is van 7 tot en met 13 september; in die periode is de Tour nog volop bezig.

Mathieu van der Poel 2020


Baansprinters krijgen extra startplek Spelen, ten koste van wegploeg
Vrijdag 21 augustus, 07.00 uur
Nederland vaardigt bij de mannen vier baansprinters af naar de Spelen volgend jaar zomer in Tokio. Daardoor is ook Matthijs Büchli zeker van deelname, want hij heeft als enige voldaan aan de gestelde voorwaarden uit de interne selectieprocedure van de Nederlandse wielrenunie (KNWU). Eerder werden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al aangewezen voor de sprintonderdelen. De starter van de teamsprint bij de mannen wordt later via een bike-off geselecteerd. De extra baansprinter gaat ten koste van de olympische wegselectie, die nu nog maar uit vier renners zal bestaan.

Algemeen KNWU-directeur Thorwald Veneberg spreekt van een beslissing die “zeker niet eenvoudig” was. “We hebben in Nederland momenteel een luxeprobleem, waarbij we ons gesteld zagen voor de keuze tussen vijf toppers op de weg of vier op de baan. Doorslaggevend voor de afweging is het feit dat we met onze baansprinters de afgelopen jaren een succesformat hebben gevonden, waarbij we de derde man in de teamsprintploeg kunnen wisselen. Dit behoort tot de succesvolle routine van de ploeg en bondscoach Hugo Haak acht de kans op succes dan ook groter met deze extra sprinter. Bijkomend voordeel is dat het ons ook meer keuzemogelijkheden geeft bij het invullen van de plekken op de sprint en de keirin in Tokio.”

De mannelijke teamsprinters werden in 2018, 2019 en 2020 wereldkampioen en gaan volgende zomer in Japan vol voor olympisch goud. De KNWU kan een van de duurrenners van de baan nu inschrijven als vijfde wegrenner, waardoor deze plek niet verloren gaat, maar wel anders ingevuld wordt dan anders het geval was geweest. “Ik respecteer de beslissing hoewel ik hem vanuit mijn functie als wegcoach richting de huidige succesvolle lichting wegrenners uiteraard betreur”, liet bondscoach Koos Moerenhout weten.

De KNWU kan in het geval van blessures of “ernstig vormverlies” nog terugkomen op het besluit. “We hebben op de teamsprint met vier renners te maken die al vier, en straks vijf jaar, in voorbereiding zijn op de Olympische Spelen”, lichtte Veneberg toe. “We weten dat het voorbereidingstraject voor de wegrenners, met de Tour de France die slechts enkele dagen daarvoor eindigt, minder optimaal zal zijn. Ons doel is als bond om de kans op goud zo groot mogelijk te maken en ik denk dat we dat met deze beslissing doen.”

Mathijs Büchli 2020


Van Aert wint Belgisch kampioenschap tijdrijden
Donderdag 20 augustus, 16.00 uur
Wout van Aert heeft met overmacht het bK tijdrijden gewonnen. In Koksijde was hij een halve minuut sneller dan zijn grootste uitdager Victor Campenaerts. Frederik Frison pakte verrassend het brons.

Op voorhand waren alle ogen gericht op een duel tussen Van Aert en Campenaerts, maar een duel werd het nooit. Aan de streep had Van Aert uiteindelijk een halve minuut over. Frison bleef zijn ploeggenoot Thomas De Gendt verrassend voor en werd derde.  Er deden slechts veertien renners mee aan het kampioenschap. Onder anderen Yves Lampaert en Remco Evenepoel ontbraken.

Bij de vrouwen zegevierde Lotte Kopecky voor Sara Van de Vel en Julie Van de Velde.

Wout van Aert 2020


Kruijswijk moet streep zetten door de Tour
Donderdag 20 augustus, 09.30 uur
Steven Kruijswijk moet later deze maand wegens een blessure afzien van deelname aan de Tour de France. Dat maakten de renner en zijn ploeg Jumbo-Visma donderdagochtend bekend. “Helaas zijn de gevolgen van mijn val in Critérium du Dauphiné wat ernstiger dan gehoopt. Tot mijn grote teleurstelling kan ik door een schouderbreukje niet deelnemen aan de Tour”, meldt Kruijswijk, die afgelopen jaar als derde eindigde in de Ronde van Frankrijk. Hij kwam zaterdag ten val in de vierde etappe van Critérium du Dauphiné en haalde de finish niet.

De 33-jarige Kruijswijk richt zich nu op de Giro d’Italia, die begin oktober van start gaat. “Ik ga nu aan mijn herstel werken en de Giro wordt mijn nieuwe doel. Ik wens het team veel succes in de Tour”, aldus Kruijswijk. De Tour begint op 29 augustus in Nice.

“Steven heeft alles gedaan wat hij kon in de afgelopen maanden om in topvorm aan de start van de Tour te verschijnen”, aldus ploegleider Merijn Zeeman. “Maar topsport kan hard zijn. Het is een grote teleurstelling dat we ons plan niet kunnen uitvoeren.”

Kruijswijk wordt vervangen door de Noor Amund Grøndahl Jansen.

Steven Kruijswijk 2020


Van Aert en Campenaerts strijden op Belgische titel
Donderdag 20 augustus, 07.20 uur
Vandaag staat in Koksijde het Belgisch kampioenschap tijdrijden op het programma. Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar Wout van Aert, die in bloedvorm verkeert en eigenlijk maar één concurrent heeft: niemand minder dan werelduurrecordhouder Victor Campenaerts.

“Ik zou het lot tarten mocht ik zeggen dat ik nu al zeker ben van de titel”, zegt hij tegen Sporza. “Dat ga ik dus uiteraard niet doen. Zo’n kampioenschap moet altijd gereden worden.”

Twee van de vier kanshebbers doen door valpartijen niet mee. Yves Lampaert kwam al vroeg in het hervatte seizoen ten val, Remco Evenepoel brak afgelopen zaterdag zijn bekken in de Ronde van Lombardije. “Dat is heel jammer. Vorig jaar lag het niveau heel hoog.”

De belangrijkste kandidaten bij de vrouwen gaan rond 11.39 uur van start. De favorieten bij de mannen komen vanaf 14.00 uur in actie. Sporza zendt alles uit.

Wout van Aert 2019


Démare wint op grootse wijze Ronde van Wallonië
Woensdag 19 augustus, 17.00 uur
Arnaud Démare heeft de Ronde van Wallonië in stijl gewonnen. De Franse wielrenner schreef ook de vierde en laatste etappe op zijn naam. Démare steeg boven zichzelf uit in de slotrit over bijna 200 kilometer van Blegny naar Érezée. De sprinter had het 10 kilometer voor de finish lastig op de de Côte de Beffe. Hij moest even lossen, maar zijn ploeggenoten van Groupama-FDJ brachten hem terug en achterhaalden ook Jhonatan Narváez, de Ecuadoriaan van Team Ineos.

Démare won de sprint van het uitgedunde peloton, vlak voor de Belgen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Démareachtte zich dinsdag nog kansloos voor de eindzege van de Ronde van Wallonië. “Die leiderstrui ben ik woensdag kwijt”, voorspelde hij. “Ik moet het parcours nog in detail analyseren, maar ik denk dat het voor mij veel te zwaar zal zijn.”

Démare kon na de slotetappe nauwelijks bevatten dat hij zijn gele leiderstrui niet hoefde in te leveren. “Ik heb mezelf ook verrast”, stamelde hij. “Met deze benen kan ik kennelijk veel aan. En mijn ploeg is ook zeer sterk, want in de finale had ik drie ploeggenoten bij me. Dat is buitengewoon. Ik begin zondag met veel vertrouwen aan de Franse kampioenschappen.”

Arnaud Démare 2020


Toscane wil het WK organiseren
Woensdag 19 augustus, 9.00 uur
De organisatoren van de Ronde van Toscane en de Coppa Sabatini hebben de Internationale Wielerunie UCI laten weten dat ze van 20 tot 27 september het wereldkampioenschap wielrennen willen organiseren. Dat meldt Cyclingnews.

Het WK zou in Aigle en Martigny plaatsvinden, maar vanwege de Zwitserse maatregelen tegen het coronavirus kan dat niet doorgaan. De UCI zoekt nu een gelijkwaardig parcours in Europa en wil voor 1 september een keuze hebben gemaakt.

De bedoeling van de Toscaanse organisatoren is het WK in Pisa en Peccioli te organiseren. In 2013 vond het WK in het Toscaanse Firenze plaats. De Portugees Rui Costa veroverde toen de wereldtitel.

Rui Costa 2013


Bennett de snelste in Wallonië
Dinsdag 18 augustus, 17.00 uur
Sam Bennett heeft de derde etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De Ier was in een 192 kilometer lange etappe de snelste in een oplopende sprint in Visé. Hij bleef Arnaud Démare en John Degenkolb ruim voor.

In de laatste kilometers trok Greg Van Avermaet flink door en konden alleen Zdenek Stybar, Loïc Vliegen en Jhonatan Narvaez volgen. Groupama-FDJ en Lotto-Soudal deden er voor Démare en Ewan, de winnaars van de eerste twee etappes, alles aan om de koplopers in te rekenen. Dat gebeurde in de laatste kilometer.

Bennett ging van ver de sprint aan en won met ogenschijnlijk gemak voor Démare, die wel de nieuwe leider is. Morgen verdedigt hij zijn leiderstrui in de afsluitende heuveletappe.

Sam Bennett 2020


AG2R versterkt zich met Jungels
Dinsdag 18 augustus, 14.55 uur
De Franse wielerploeg AG2R Citroën heeft voor 2021 de Luxemburgse kampioen Bob Jungels vastgelegd. Jungels komt op 1 januari over van de Belgische ploeg Deceuninck- Quick-Step, waarvoor hij de afgelopen vijf jaar reed.

“Ik ben blij dat ik kan tekenen bij AG2R Citroën”, laat Jungels weten. “Mijn eerste contact met teambaas Vincent Lavenu dateert al van voordat ik profwielrenner was. Met renners als Oliver Naesen en Greg van Avermaet is het team heel ambitieus in de klassiekers en het is heel motiverend om deel uit te mogen maken van deze groep.”

Jungels won in 2018 de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en schreef vorig jaar Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam. “Ik wil hier mooie prestaties halen, eerst in de etappekoersen van een week, maar dan ook in de grote ronden”, keek de 27-jarige Luxemburger vooruit.

“Bob heeft al mooie dingen laten zien. Hij zal een van onze kopmannen worden, in de klassiekers, maar ook in de etappekoersen”, zei Lavenu. “Hij is al twee keer in de top tien in de Ronde van Italië geëindigd, dus we zullen hem met onze ervaring op dat gebied helpen en omringen met jonge klimmers.”

AG2R Citroën legde voor volgend seizoen eerder al de Belgen Greg Van Avermaet en Gijs van Hoecke, de Franse renner Lilian Calmejane en de Zwitser Michael Schär vast.

Bob Jungels 2019


NTT Pro Cycling maakt Tourselectie bekend
Dinsdag 18 augustus, 14.50 uur
NTT Pro Cycling start in de Tour de France met klimmer Domenico Pozzovivo en sprinter Giacomo Nizzolo als speerpunten. De ploeg richt zich voornamelijk op het winnen van etappes en niet zozeer op het klassement, laat teammanager Bjarne Riis weten.

Roman Kreuziger en Edvald Boasson Hagen starten voor de tiende keer in de Ronde van Frankrijk. De Noor won drie etappes in de Tour. Sprinter Max Walscheid en Zuid-Afrikaans kampioen Ryan Gibbons zijn de debutanten in de selectie van NTT, die wordt gecompleteerd met Michael Valgren en Michael Gogl.

“Ik weet dat Kreuziger vorig jaar zestiende werd, maar in het begin zal onze focus niet liggen op het klassement”, zegt Riis. “We gaan voor ritzeges op alle vlakken. We hebben een team dat mee kan doen in de sprints, overgangsetappes en enkele bergritten.”

De Tour de France start op 29 augustus in Nice.

Giacomo Nizzolo 2020


Jakobsen bedankt de artsen: ‘Zij hebben mijn leven gered’
Dinsdag 18 augustus, 14.00 uur
Fabio Jakobsen bedankt in een reactie de artsen die hem hebben verzorgd na de zware crash in de sprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen. De wielrenner van Deceuninck – Quick-Step zegt dat hij langzaam vooruit kan kijken naar de toekomst en dat hij gaat vechten voor zijn herstel.

Jakobsen vertelt hoe de artsen en verpleegkundigen op de meet in Katowice voor zijn leven hebben gevochten. “Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Daarna lag ik een week op de intensieve care in het ziekenhuis van Sosnowiec, waar ze me vijf uur hebben geopereerd en de kans hebben gegeven om verder te leven.”

De wielrenner laat weten dat hij na een verblijf in het LUMC in Leiden nu thuis verder herstelt aan zijn verwondingen. “Ik moet veel rusten de komende tijd vanwege de zware hersenschudding”, zegt hij via zijn ploeg. “In de komende maanden onderga ik meerdere operaties en behandelingen aan de verwondingen in mijn gezicht.”

Fabio Jakobsen 2020


Evenepoel: Het gaat heel goed met me
Dinsdag 18 augustus, 8.00 uur
Remco Evenepoel heeft maandagavond voor het eerst gereageerd na zijn crash zaterdag in de Ronde van Lombardije. Dat deed de Belgische renner via social media, vanuit een ziekenhuisbed. “Ik wil gewoon zeggen dat het momenteel heel goed met me gaat. Bedankt iedereen die me heeft geholpen en heeft gesteund sinds mijn crash. En aan alle fans; er waren te veel berichtjes om alles te beantwoorden. Jullie steun raakte me en zal me vooruit helpen”, zei de 20-jarige Evenepoel, die al vooruitblikte op volgend wielerseizoen.

“Helaas is dit seizoen voorbij. Maar we hebben geen haast; we hebben alle tijd om mijn comeback goed te plannen. Zowel fysiek als alles eromheen. Het team en ik denken positief. We kijken al uit naar komend seizoen en zullen er alles aan doen om een nog betere renner te worden en om sterker dan ooit terug te keren.”

Evenepoel werd maandag vanuit Italië overgebracht naar België. Vanwege de aard van zijn verwondingen moest hij bij de vlucht naar België in liggende positie vervoerd worden. De renner van Deceuninck – Quick-Step viel zaterdag bij een afdaling over een muurtje en in een ravijn. Reddingswerkers hielpen hem uit een benarde situatie en droegen hem met een brancard naar een ambulance. Het Belgische talent liep hierbij een bekkenbreuk en een kneuzing aan zijn rechterlong op.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Here’s a special message for you 💙

Een bericht gedeeld door Remco Evenepoel (@remco.ev) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


Démare wint tweede etappe Wallonië
Maandag 17 augustus, 19.30 uur
De tweede rit van de Ronde van Wallonië is in een massasprint gewonnen door Arnaud Démare. De 28-jarige Fransman van Groupama-FDJ was twee weken geleden ook al de beste in Milaan – Turijn.

Démare rekende in Waver na een etappe van 172 kilometer af met de Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal), die wel aan de leiding blijft in het algemeen klassement. De Brit Daniel McLay (Arkéa-Samsic) finishte als derde. Zondag werd de eerste etappe ook beslist via een massasprint en toen zegevierde Ewan wel. Hij troefde in Templeuve Sam Bennett af. Bennett deed maandag niet mee in de sprint. De Ier hield op 10 kilometer van de finish zijn benen stil. Het is nog onduidelijk waarom.

Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer waren alle vroege vluchters weer gegrepen en begon het peloton aan een golvende lus door de Druivenstreek. Daar kwam er bij het ingaan van de laatste tien kilometer een actie van Philippe Gilbert (Lotto Soudal), Zdenek Stybar (Deceuninck – Quick-Step), Loïc Vliegen (Circus-Wanty Gobert) en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) op de kasseibeklimming van de Hertstraat. Na vijf kilometer bracht het CCC-team het peloton terug. Lotto Soudal zette Ewan als eerste af voor de sprint in de straten van Waver, maar de Australiër kon die koppositie niet vasthouden: Démare timede zijn sprint het best en ging in de slotmeters nog de klassementsleider voorbij.

De Ronde van Wallonië gaat dinsdag verder met een bergetappe. Woensdag volgt de laatste etappe.

Arnaud Démare 2020


Dumoulin stap dichter bij hoogvorm
Maandag 17 augustus, 10.40 uur
Tom Dumoulin sloot het Critérium du Dauphiné af als zevende na de vijfde plaats in de slotetappe die werd gewonnen door ploeggenoot Sepp Kuss. “Ik heb acht dagen keihard afgezien”, zei de klassementsrenner van Jumbo-Visma. “Hopelijk heeft het mij een stap dichter bij de topvorm gebracht voor de Tour de France.”

Dumoulin zag medekopmannen Steven Kruijswijk en Primoz Roglic, die de leiding in het algemeen klassement had, wegvallen na valpartijen zaterdag. Maar hij klonk toch redelijk tevreden na de slotetappe. “Het is eeuwig zonde wat gebeurd is met Steven en Primoz. Vandaag wilden we alles eruit halen wat erin zat. Dat is gelukt. Wout heeft de groene trui gepakt, Sepp wint de rit en ik schuif wat plekken op in het klassement.”

Voor de 29-jarige Limburger was het na de Tour de l’Ain van vorig weekend pas zijn tweede optreden in meer dan een jaar. Hij sprak van een loodzware week. “Ik heb nog nooit zo’n zware vijf dagen achter elkaar gehad. Ik ben echt helemaal af”, zei Dumoulin. “Dit maak je zelfs in de Tour niet mee, zulke bergritten achter elkaar. Ik kwam zelf tekort om het verschil te maken in de slotetappe. Sepp is een geweldenaar, dat hij dit nog afmaakt.”

Dumoulin blijft nog een week op hoogte zitten, voornamelijk om uit te rusten, zei hij. “Daarna reis ik een paar dagen voor de start van de Tour naar Nice.”

Tom Dumoulin 2020


Kuss wint in Dauphiné, eindzege Martínez
Zondag 16 augustus, 17.00 uur
Sepp Kuss heeft de slotetappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 25-jarige Amerikaan van Jumbo-Visma kwam in de vijfde etappe solo aan in Megève na 148,5 kilometer, voor de Colombiaan Daniel Felipe Martínez en de Sloveen Padej Pogacar. De eindzege in de Dauphiné ging naar Martínez van EF Cycling, die de Fransman Thibaut Pinot 29 seconden voorbleef.

Primoz Roglic die na de vierde etappe de leiderstrui droeg, was niet meer van start gegaan in de laatste etappe als gevolg van de verwondingen die hij had opgelopen in de vierde etappe. De 30-jarige Sloveen was tegen de grond gegaan en had schaafwonden op een arm en been. Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk kwam al eerder ten val en haalde de finish niet. Hij liep tijdens een valpartij een ontwrichte schouder op en moest afstappen.

Het was de derde ritzege voor Jumbo-Visma in de Dauphiné. Wout van Aert won de openingsetappe en Roglic pakte met de ritzege in de tweede etappe de leiding, tot aan zijn opgave zondagochtend.

Sepp Kuss 2020


Bekkenbreuk en kneuzing aan rechterlong voor Evenepoel
Zaterdag 15 augustus, 20.30 uur
Remco Evenepoel (20) heeft aan zijn val in de Ronde van Lombardije een bekkenbreuk en een kneuzing aan zijn rechterlong overgehouden. Dat meldt zijn ploeg Deceuninck – Quick-Step.

“Remco werd uit voorzorg in een nekbrace geplaatst en per ambulance naar het ziekenhuis in Como gebracht. Hij was te allen tijde bij bewustzijn toen hij een reeks onderzoeken onderging om de ernst van zijn verwondingen vast te stellen”, meldt de ploeg. “Helaas toonden de röntgenfoto’s een bekkenbreuk en een kneuzing van de rechterlong, waardoor Evenepoel – winnaar van vier etappekoersen dit seizoen – langs de kant zal blijven de komende periode.”

Evenepoel raakte bij een afdaling een muurtje en viel in een ravijn. Reddingswerkers hielpen hem uit een benarde situatie en droegen hem met een brancard naar een ambulance.

De Belg steekt dit seizoen in grote vorm. Hij won al de Ronde van San Juan, de Ronde van Algarve, de Ronde van Burgos en de Ronde van Polen. Deceuninck – Quick-Step zag anderhalve week geleden al de Nederlander Fabio Jakobsen zwaar ten val komen. Evenepoel blijft in de nacht van zaterdag op zondag ter observatie in het ziekenhuis voordat hij zondag terug naar België vliegt.


Kämna wint, vreugde en verdriet bij Jumbo-Visma
Zaterdag 15 augustus, 16.40 uur
Lennard Kämna heeft de vierde etappe van Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Duitser van BORA-hansgrohe kwam na zes beklimmingen solo over de finish in Megève.

De leidende positie van Primoz Roglic kwam niet in gevaar. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma verdedigt zondag tijdens de vijfde en laatste etappe een voorsprong van 14 seconden op de Fransman Thibaut Pinot.

Roglic kwam niet ongeschonden over de finish. Hij had schaafwonden op een arm en been, na een valpartij. Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk kwam al eerder ten val en haalde de finish niet. Hij liep tijdens een valpartij een ontwrichte schouder op en moest afstappen.


Eekhoff tweede in Dwars door het Hageland
Zaterdag 15 augustus, 15.50 uur
Nils Eekhoff heeft net naast de zege van Dwars door het Hageland gegrepen. De Nederlander van Team Sunweb moest in de laatste meters van de rit over 187 kilometer van Aarschot naar Diest zijn Belgische medevluchter Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) laten gaan.

De Belg Gianni Vermeersch maakte het succes van Alpecin-Fenix compleet en eindigde als derde in de race, die ook over kasseien en stoffige onverharde wegen gaat.

Rickaert en Eekhoff gingen er zo’n 30 kilometer voor de finish vandoor. De ploegen van Jumbo-Visma en Deceuninck – Quick-Step werkten onvoldoende samen om het tweetal nog te achterhalen.

Nils Eekhoff



Formolo wint derde rit in Dauphiné
Vrijdag 14 augustus, 16.20 uur
Davide Formolo heeft de derde etappe in de Dauphiné gewonnen. De Italiaans kampioen bleef op de Saint-Martin de Belleville de klassementsmannen nipt voor. Primoz Roglic eindigde als tweede en blijft leider.

Formolo maakte deel uit van een kopgroep van negen en reed op de Col de Madeleine weg. Met een voorsprong van zo’n vijf minuten begon hij aan de 14,5 kilometer lange slotklim. Jumbo-Visma bepaalde in het peloton het tempo, maar maakte geen aanstalten op de ritwinst. Hoewel Formolo binnen handbereik leek te zijn, haalde de Italiaan van UAE Emirates het wel.

Roglic won de sprint van de achtervolgers en werd tweede voor Thibaut Pinot. Egan Bernal moest opnieuw tijd prijsgeven; hij verloor negen seconden (exclusief bonificaties) op de Sloveen van Jumbo-Visma. In het klassement leidt Roglic met veertien seconden voor Pinot, twintig voor Emanuel Buchmann. De Dauphiné eindigt zondag.

Davide Formolo 2020



Roglic blijft indruk maken

Donderdag 13 augustus, 17.00 uur
Primoz Roglic heeft zijn topvorm onderstreept met een sterke zege in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné. De Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma reed in de slotkilometer van een pittige bergrit al zijn concurrenten uit het wiel.

Hij kwam met 8 seconden voorsprong op de Fransman Thibaut Pinot als eerste boven op de Col de Porte, een 16 kilometer lange klim van buitencategorie. De Duitser Emanuel Buchmann passeerde als derde de meet. Roglic nam de leiderstrui over van zijn Belgische teamgenoot Wout van Aert, de winnaar van de eerste etappe.

Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk konden lang mee in de alsmaar uitdunnende kopgroep tijdens de lange beklimming, maar de Nederlandse troeven moesten in de slotfase lossen bij de tempoversnellingen vooraan. Dumoulin arriveerde als 14e op 59 seconden van Roglic, Kruijwijk werd 16e op 1.09.

Primoz Roglic 2020


Terpstra maakt rentree na val
Donderdag 13 augustus, 13.30 uur
Twee maanden na zijn zware valpartij verschijnt Niki Terpstra zondag aan de start van de Ronde van Wallonië. Terpstra (36) staat met zes ploeggenoten, onder wie landgenoot Pim Ligthart, namens Total Direct Energie aan de start.

Terpstra kwam op 16 juni zwaar ten val tijdens een trainingsrit om het Markermeer toen hij uitweek voor overstekende ganzen. Hij liep daarbij een klaplong, gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen, een scheurtje in zijn onderrug en een hersenschudding op. Hij werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

De wielrenner had eerder zijn zinnen gezet op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar kan al eerder rijden. De klassiekers staan respectievelijk 18 en 25 oktober op het programma. Terpstra schreef in 2014 Parijs-Roubaix op zijn naam en won in 2018 de Ronde van Vlaanderen.

Niki Terpstra 2020


Nederlandse EK-selectie is bekend
Donderdag 13 augustus, 12.00 uur
De Nederlandse wielerbond KNWU heeft de selecties bekendgemaakt voor de EK wielrennen op de weg eind augustus in het Franse Plouay. Alle favorieten bij de vrouwen treden aan, bij de mannen ontbreken een aantal grote namen wegens het drukke programma in dit ‘coronaseizoen’. De Europese titelstrijd wordt verreden van 24 tot en met 28 augustus in Bretagne.

Voor de wegwedstrijd bij de elite-vrouwen heeft bondscoach Loes Gunnewijk de beschikking over Amy Pieters, Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Demi Vollering en Lorena Wiebes. Anna van der Breggen en titelhoudster Ellen van Dijk rijden de tijdrit.

Bij de mannen treden aan: Mathieu van der Poel, David van der Poel, Oscar Riesebeek, Sebastiaan Langeveld, Julius van den Berg, Pieter Weening, Koen de Kort en Nick van der Lijke. Op de individuele tijdrit komen geen Nederlanders aan de start.

Shirin van Anrooij (tijdrit junior-vrouwen), Ilse Pluimers (wegwedstrijd junior-vrouwen), Ellen van Dijk (tijdrit elite-vrouwen) en Amy Pieters (wegwedstrijd elite-vrouwen) verdedigen allemaal in Plouay hun in Alkmaar veroverde titel.

Bennett blijft Van der Poel voor in Piemonte
Woensdag 12 augustus, 18.30 uur
Mathieu van der Poel streed tot de laatste meters mee om de zege in de Italiaanse semi-klassieker Gran Piemonte, maar kwam tekort voor de zege. De Nederlander uit de ploeg Alpecin-Fenix finishte in de 104e editie van de heuvelkoers over 187 kilometer van Santo Stefano Belbo naar Barolo als derde.

De winst was voor Nieuw-Zeelander George Bennett. De renner uit de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma ontsnapte op een kleine 7 kilometer van de meet uit een kopgroep met favorieten en hield stand tot het einde. De Italiaan Diego Ulissi passeerde als tweede de streep, 4 seconden daarna kwam Van der Poel binnen.

Voor Jumbo-Visma was het de zoveelste overwinning dit seizoen, dat door de coronapandemie nog maar net weer hervat is. De Belg Wout van Aert won woensdag de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné. Hij won ook al Strade Bianche en Milaan Sanremo, terwijl Primoz Roglic de Tour de l’Ain won.

Van der Poel wacht nog op zijn eerste overwinning. De wereldkampioen veldrijden was wel voorin te vinden in de finale, maar had niet meteen een antwoord op de demarrage van Bennett. Hij nam wel de achtervolgers op sleeptouw en reed geleidelijk dichter naar Bennett toe. De Nieuw-Zeelander, die ook dit jaar de Tour de France rijdt voor Jumbo-Visma, bleek toch de sterkste benen te hebben.

Gran Piemonte 2020


Van Aert wint ook in Dauphiné
Woensdag 12 augustus, 16.25 uur
Wout van Aert heeft de eerste etappe van Critérium du Dauphiné gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma was de snelste op een steil klimmetje richting de finish van de rit over 218 kilometer van Clermont-Ferrand naar Saint-Christo-en-Jarez.

Van Aert, de afgelopen weken ook al winnaar van Strade Bianche en Milaan – Sanremo, beloonde het goede werk van Jumbo-Visma, die ruim twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk opnieuw een ijzersterke indruk maakte. Want ook Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk lieten zich zien in de slotfase van de etappe. Chris Froome (Team Ineos) stelde weer teleur. De viervoudig winnaar van de Tour haakte aan de voet van het laatste klimmetje af.

Egan Bernal, de kopman van Team Ineos en laatste Tour-winnaar, kon wel mee in al het geweld van Jumbo Visma. De Colombiaan eindigde als derde, vlak achter Daryl Impey uit Zuid-Afrika.

Het Critérium du Dauphiné geldt voor veel renners als laatste test voor de Ronde van Frankrijk, die eind deze maand in Nice van start gaat. Alle kanshebbers voor de eindzege van de Tour willen zich in vijf bergetappes testen. Veel ogen zullen weer gericht zijn op Team Ineos en Jumbo-Visma, net als afgelopen week in Tour de l’Ain toen Roglic de verrassend sterke Nederlandse ploeg de eindzege bezorgde. De eerste etappe ging over zeven heuveltjes van de vierde categorie, met een steil klimmetje naar de finish. Op papier was dit de meest eenvoudig etappe van de beroemde Franse rittenkoers.


WK gaat niet door in Zwitserland
Woensdag 12 augustus, 16.15 uur
Het wereldkampioenschap wielrennen vindt dit jaar niet in Zwitserland plaats. Dat heeft de organisatie laten weten. De wedstrijden zouden van 20 tot en met 27 september in en rond Aigle en Martigny worden gehouden. De afgelasting heeft te maken met de maatregelen tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus door de Zwitserse overheid.

In het land is het in elk geval niet mogelijk om tot 31 september evenementen met meer dan 1000 toeschouwers te houden, zo werd woensdag duidelijk. “Dan heeft het geen zin meer om een groot evenement als dit door te laten gaan”, aldus een verklaring van de organisatie. Vermoedelijk zou ook nog voor de helft van de deelnemende landen een quarantaineplicht gelden.

“Uiteraard zijn we triest en ontgoocheld”, zegt de organisatie. “We hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt om een fantastisch evenement te houden. We bleven, ondanks het virus en de maatregelen verder werken. Helaas tevergeefs. We realiseren ons dat de nationale en ook wereldwijde gezondheidssituatie speciale maatregelen vraagt en onze gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door het virus.”

Het lag al in de lijn der verwachting dat het WK in Zwitserland niet door zou gaan. Of het evenement dit jaar nog in een ander land wordt verreden, is vooralsnog onduidelijk.


Van der Poel doet mee aan EK
Woensdag 12 augustus, 14.40 uur
Mathieu van der Poel doet over twee weken bij de Europese kampioenschappen wielrennen in het Franse Plouay mee aan de wegwedstrijd. Een woordvoerder van Alpecin-Fenix, de ploeg van de Brabantse renner, bevestigt dat.

De EK zouden eigenlijk worden verreden in september in het Italiaanse Trente. Vanwege het coronavirus is het evenement nu naar augustus verplaatst, kort voor de start van de Tour de France. Van der Poel doet daar niet aan mee omdat zijn team geen wildcard van de organisatie kreeg.

Hoe de rest van de selectie van de Nederlandse mannen er bij de wedstrijd van het EK uitziet, is nog niet bekend. Wielerbond KNWU maakt de selectie binnenkort bekend. Van der Poel eindigde afgelopen weekeinde in Milaan-Sanremo als dertiende. Een week eerder finishte de Nederlander als vijftiende in de Strade Bianche.

Mathieu van der Poel 2020



Bijna alle toppers in de Dauphiné, Van der Poel rijdt in Piemonte
Woensdag 12 augustus, 10.30 uur
Vandaag staan er twee grote koersen op het programma. In Frankrijk begint de ingekorte versie van de Dauphiné, terwijl de meeste deelnemers aan de Ronde van Lombardije zich warm rijden in Piemonte. Mathieu van der Poel gaat daar als topfavoriet van start.

De Nederlander kon in Strade Bianche en Milaan-San Remo geen potten breken, maar waarschijnlijk ligt dat niet aan zijn vorm. In Strade Bianche speelde het weer een belangrijke rol, terwijl hij op de Via Roma gokte op zijn sprint en op het moment suprême ingesloten raakte. In de GP Piemonte krijgt hij een herkansing. De koers is zwaar, maar niet zo zwaar als de Ronde van Lombardije en lijkt vooral geschikt te zijn voor aanvallend ingestelde renners.

Inmiddels is ook de Dauphiné van start gegaan. De uitgeklede versie bestaat niet uit acht, maar uit slechts vijf etappes. Jumbo-Visma en Ineos gaan er waarschijnlijk net als in de Tour de l’Ain een mooi gevecht van maken. Primoz Roglic is namelijk door zijn optreden in de Franse rittenkoers de grote favoriet, maar Egan Bernal was tot een week geleden nog de grote man. En hoe doen Chris Froome, Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk het? In Het Nieuwsblad laat Jumbo-ploegleider Arthur van Dongen weten dat de Dauphiné een belangrijke koers is om te bepalen wie er als kopman aan de Tour de France mag beginnen.

De Dauphiné is vanaf 15.15 uur live op Sporza te zien. De Grand Prix Piemonte zie je vanaf 16.50 uur op Eurosport.

Primoz Roglic 2020



‘Jakobsen wordt woensdag uit het ziekenhuis ontslagen’ 
Dinsdag 11 augustus, 17.30 uur
Fabio Jakobsen wordt woensdag uit een ziekenhuis in Polen ontslagen, waar hij dan na een zware val in de Ronde van Polen precies een week is geweest. Dit heeft ploegleider Patrick Lefevere van Deceunick – Quick-Step tegen de Belgische zender RTBF gezegd.

De Nederlands kampioen onderging in Polen een vijf uur durende operatie aan het gezicht en werd twee dagen in een kunstmatige coma gehouden. Hij wordt volgens Lefevere met een medische vlucht naar Nederland gebracht. “Een week geleden dachten we dat hij dood zou gaan”, zegt Lefevere. “Het is fantastisch nieuws dat hij nu naar Nederland kan, om dichter bij zijn familie te kunnen zijn.”

Eerder meldde Deceuninck – Quick-Step dat Jakobsen een lange periode van revalidatie wacht. De verwachting dat hij terug kan keren in de topsport zou reëel zijn.

Fabio Jakobsen 2019


Coronamaatregelen betekenen enorme kostenpost voor ploegen
Dinsdag 11 augustus, 15.00 uur
De coronamaatregelen die de internationale wielrenunie UCI heeft doorgevoerd, betekenen voor de teams een enorme kostenpost. Teamchef Ralph Denk van de Duitse ploeg Bora-hansgrohe becijfert de schade alleen al voor zijn ploeg op 100.000 euro tot het eind van het jaar.

“Gelukkig hebben we reserves opgebouwd en kunnen we het dragen”, aldus Denk. De kosten van tests bij renners en begeleiders moeten de teams zelf betalen.

Bij een paar andere maatregelen heeft de teambaas wel zijn bedenkingen. “Ik wil niet zeggen dat alles belachelijk is. Maar een voorbeeld is dat men bij de podiumceremonie een masker moet dragen terwijl men 3 meter uit elkaar staat. Tijdens de wedstrijd rijden ze naast elkaar. Daar worden zoveel aerosolen uitgestoten.” Dat is een beetje een dubbele moraal, aldus Denk.

BORA-hansgrohe


Tour 2021 start in Brest
Maandag 10 augustus, 17.40 uur
De Ronde van Frankrijk start in 2021 definitief in Brest. Dat heeft het organiserende comité maandag gezegd. In de betreffende regio, Bretagne, worden de eerste vier etappes verreden.

Aanvankelijk zou Kopenhagen het Grand Départ verzorgen. Kopenhagen schuift nu door naar 2022, omdat voor de Deense stad 2021 niet haalbaar meer is. Dat komt omdat er in de betreffende periode ook wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal worden gespeeld, dat vanwege corona een jaar is opgeschoven.


Sunweb stunt met komst Bardet
Maandag 10 augustus, 11.11 uur
Nog een toptransfer: Romain Bardet maakt de oversteek van AG2R La Mondiale naar Sunweb. De Franse klassementsrenner heeft voor twee jaar getekend bij de ploeg van manager Iwan Spekenbrink.

“Ik ben heel blij dat ik heb getekend bij Sunweb”, legt Bardet zijn keuze uit. Hij zocht naar een team met een duidelijke visie en denkt zich bij Sunweb verder te kunnen ontwikkelen. “Ze hebben veel kennis over de laatste technologieën en het materiaal. Bij Sunweb krijg ik de kans om zonder specifieke verwachtingen aan mijn basiskwaliteiten te werken, en van daaruit te richten op wedstrijden en doelen. Deze mogelijkheid komt voor mij op het juiste moment.”

“Hij is een geweldige versterking voor ons team”, zegt Iwan Spekenbrink. “Met hem hebben we er een sterke renner voor in de finales bij. Daardoor hebben we ook op tactisch gebied meerdere scenario’s om te winnen. In eerste instantie richten we ons in 2021 met Bardet op de klassiekers, daarna zullen we uitpluizen welke grote rondes er voor hem op het programma komen te staan, met bijbehorende doelstellingen.”

Romain Bardet 2019



Van Avermaet naar AG2R

Maandag 10 augustus, 11.00 uur
Greg Van Avermaet vervolgt zijn carrière bij AG2R La Mondiale, zo heeft zijn nieuwe ploeg bevestigd. De olympisch kampioen van 2016 heeft voor drie seizoenen bij de Franse ploeg getekend en wordt daar ploeggenoot van Oliver Naesen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

Roglic is content met het niveau bij Jumbo-Visma
Maandag 10 augustus, 09.00 uur
Primoz Roglic is blij verrast dat de vorm bij het wielerteam van Jumbo-Visma er zo snel na de hervatting van het seizoen alweer is. De Sloveen maakte dit weekeinde indruk in de Tour de l’Ain. Roglic eindigde vrijdag in de openingsetappe als tweede, gevolgd door etappezeges op zaterdag en zondag. Naast de eindzege van Roglicfinishten ook Steven Kruijswijk en George Bennet in de top vijf van het algemeen klassement. Roglic bracht het aantal zeges van Team Jumbo-Visma dit seizoen op negen.

“Gisteren was een zware dag vanwege het hoge tempo en de lange beklimmingen. Maar het hele team heeft opnieuw fantastisch werk verricht en laten zien hoe sterk we zijn”, aldus Roglic. “Ik ben blij dat ik het weer af kon maken. We zijn positief verrast hoe sterk we nu al zijn als team. Je weet nooit precies waar je staat na zo’n lange onderbreking. Voor zover we nu kunnen zien, tonen we al aan op aardig hoog niveau te zitten. Tegelijkertijd is het pas de eerste wedstrijd sinds lange tijd dus we moeten zeker nog op deze manier ons best blijven doen. De resultaten komen dan vanzelf.”

Tom Dumoulin debuteerde voor Jumbo-Visma. De kopman kwam ruim 400 dagen geleden voor het laatst in actie in een wedstrijd. Dumoulin eindigde vrijdag in de eerste rit als vierde. Zaterdag en zondag verrichtte hij wederom veel kopwerk, maar kon hij in de slotfase niet mee met het klimgeweld. Dumoulin werd elfde in het klassement.

Roglic, die eind juni de Sloveense titel op de weg behaalde, doet in aanloop naar de Tour de France nog mee aan het het Critérium du Dauphiné. Die wedstrijd is van 12 tot en met 16 augustus. De Tour is dit jaar van 29 augustus tot en met 20 september.

Primoz Roglic 2020


Jumbo-Visma laat Groenewegen voorlopig niet starten
Zaterdag 8 augustus, 8.00 uur
Jumbo-Visma heeft besloten renner Dylan Groenewegen voorlopig niet in wedstrijden te laten uitkomen. De formatie zegt eerst te wachten op het oordeel dat de disciplinaire commissie van ’s werelds overkoepelende organisatie UCI velt over het incident waarbij Groenewegen deze week betrokken was. Door in de sprint in de eerste etappe van de Ronde van Polen van zijn lijn af te wijken veroorzaakte hij een valpartij, waarbij landgenoot Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. Volgens Jumbo-Visma geeft Groenewegen zijn fout volmondig toe. “Dylan erkent dat hij een incorrecte manoeuvre heeft gemaakt en dat hij terecht is gediskwalificeerd.”

De leiding van de Nederlandse formatie heeft eerst met de renner gesproken, alvorens maatregelen te treffen. “Dylan is kapot van wat er is gebeurd vanwege de, ongewilde, ernstige consequenties voor de anderen die bij de valpartij betrokken waren. Het spijt hem enorm”, zo laat Jumbo-Visma verder weten. Zonder details te geven zegt de ploeg dat de renner en zijn familie negatieve reacties hebben gekregen. “Zij zijn door sommigen op verwerpelijke wijze bejegend. We zullen Dylan en zijn familie bijstaan om door deze ook voor hen mentaal zware tijden te komen.” Ook zegt Jumbo-Visma geschokt te zijn door de consequenties van de valpartij. “Voor nu staat de gezondheid en het herstel van Fabio voorop. Onze gedachten gaan uit naar Fabio Jakobsen en de andere mensen die betrokken waren bij de verschrikkelijke valpartij.”

Nadat hij eerder al schriftelijk zijn spijt had betuigd, deed Groenewegen dat ook nog eens in een interview bij de NOS. Hij was daarbij hevig geëmotioneerd. “Ik kan alleen maar hopen dat het met Fabio goed komt. Ik heb een fout gemaakt door van mijn lijn af te wijken en dat kan ik niet meer terugdraaien. Het ging allemaal heel snel, ik zag Fabio liggen en wist meteen dat het niet goed was. Als je in zo’n sprint zit denk je niet veel na”, zo beschreef Groenewegen het incident. “Het enige wat je wilt is als eerste over de finish komen. Ik zag iemand komen en reageerde daarop, op een foute manier. Het ging heel snel allemaal. Even later ligt iedereen op de grond. Wat je dan hoort zijn geen fijne dingen.”

Groenewegen had op korte termijn sowieso niet kunnen rijden, omdat hij zelf bij de crash een sleutelbeen brak.


Dumoulin verzorgt lead-out wordt Roglic en wordt zelf vierde
Vrijdag 7 augustus, 15.20 uur
Tom Dumoulin is met uitstekende benen teruggekeerd in het wielerpeloton. De kopman van Jumbo-Visma eindigde in de eerste etappe van de Ronde van de l’Ain als vierde. Het was zijn eerste koers na 420 dagen en tevens zijn eerste in het shirt van zijn nieuwe ploeg.

De winnaar van de Ronde van Italië van 2017 had sinds het Critérium du Dauphiné van 2019, waar hij voor de start van de voorlaatste etappe opgaf met knieproblemen, geen wedstrijd meer gereden. Dik een jaar later – een lange herstelperiode na een knieoperatie, een terugslag door darmparasieten en een gedwongen coronapauze verder – reed Dumoulin attent mee voorin in de rit over 140 kilometer van Montréal-la-Cluse naar Ceyzeriat.

In de eindsprint had hij drie renners voor zich. De Italiaan Andrea Bagioli won voor Primoz Roglic, de Sloveense ploeggenoot van Dumoulin. De Zwitser Stefan Bissegger werd derde.

Tom Dumoulin 2020

Jakobsen ontwaakt uit zijn coma
Vrijdag 7 augustus, 13.30 uur
Fabio Jakobsen is uit zijn kunstmatige coma gehaald. De 23-jarige renner, die woensdag zwaargewond raakte bij een valpartij aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, maakt het naar omstandigheden goed. Dat meldt de organisatie van de Poolse etappekoers op Twitter.

Jakobsen crashte woensdag vlak voor de finish met een snelheid van ruim 80 kilometer per uur. De sprinter van de Belgische ploeg Deceuninck – Quick-Step werd ingesloten door Dylan Groenewegen, die hij binnendoor probeerde te passeren. Groenewegen week van zijn lijn af en stak ook zijn elleboog een beetje uit, waardoor Jakobsen door de hekken heen vloog. De Nederlands kampioen op de weg van 2019 onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie. Volgens ploegleider Patrick Lefevere heeft Jakobsen zo’n beetje alle botten in z’n gezicht gebroken. Hij werd na de operatie in een kunstmatige coma gehouden.

In eerste instantie zouden de artsen donderdag al gaan proberen hem daaruit te halen, maar dat werd een dag later. Onderzoek wees eerder al uit dat Jakobsen geen hersen- of rugletsel heeft en dat ook vitale organen onbeschadigd zijn. De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash met de twee Nederlandse sprinters in de hoofdrol. Groenewegen kwam direct na de finish, die hij als eerste passeerde, ook ten val en brak daarbij een sleutelbeen. Hij werd gediskwalificeerd voor het veroorzaken van het ongeluk. De internationale wielrenunie UCI stelde woensdag al direct een onderzoek in.

“Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is”, schreef Groenewegen donderdag op Twitter. “Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Fabio Jakobsen 2020


Planckaert vreest ook voor einde carrière Groenewegen
Vrijdag 7 augustus, 10.00 uur
Voormalig Belgisch topsprinter Eddy Planckaert vreest dat de loopbaan voor de Nederlandse wielrenners Fabio Jakobsen én Dylan Groenewegen voorbij is. Dat zei hij bij Sporza, naar aanleiding van de door Groenewegen ingeleide valpartij in de Ronde van Polen waarbij Jakobsen zwaargewond raakte. “We hebben eigenlijk twee slachtoffers met wie ik allebei medelijden heb.”

“De ene is er natuurlijk veel slechter aan toe dan de andere”, aldus Planckaert, doelend op het feit dat Groenewegen ‘slechts’ een breuk in een sleutelbeen heeft. Hij vervolgt: “Maar het zou zo zonde zijn dat twee van die topsprinters uit de wielerwereld zouden verdwijnen.”

Planckaert: “Ik hoop in de eerste plaats dat alles goedkomt met Jakobsen en dat hij nog een normaal leven kan leiden. Dat is het allerbelangrijkste. Maar hoe moet Groenewegen nu verder door het leven? Niemand zal nog respect hebben voor hem in het peloton. Ik zou niet in zijn schoenen willen staan.”

“Ik vrees evenveel voor de sportieve carrière van Groenewegen als die van Jakobsen. Groenewegen is gebrandmerkt voor de rest van zijn leven.”

Jakobsen blijft voorlopig in coma
Donderdag 6 augustus, 15.45 uur
De artsen houden Fabio Jakobsen nog wat langer in een kunstmatige coma. De Nederlandse wielrenner, die zwaargewond raakte na een angstwekkende val in de Ronde van Polen, zou eigenlijk donderdag al wakker worden gemaakt, maar dat wordt nu op zijn vroegst vrijdag. Dat meldde een woordvoerder van het ziekenhuis in nabij Katowice gelegen Sosnowiec volgens het Poolse persbureau PAP.

“We proberen stap voor stap de patiënt uit zijn kunstmatige coma te halen. Dat zal vermoedelijk vrijdagmorgen gebeuren. Dan is ook meer over zijn gezondheidstoestand te melden”, aldus de woordvoerder. Jakobsen onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie aan zijn gezicht. Hij ligt op de intensive care en zijn toestand is stabiel.

Het ziekenhuis meldde eerder dat Jakobsen buiten levensgevaar is. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij geen hersen- of rugletsel heeft en dat ook vitale organen onbeschadigd zijn. Volgens teambaas Patrick Lefevere van Deceuninck – QuickStep zijn wel alle beenderen in zijn gezicht gebroken. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis gaat het om onder meer breuken rond zijn oogkassen, kaak en onderkaak. “Gelukkig waren er geen verwondingen aan de oogballen.”

Lefevere verweet sprinter Dylan Groenewegen, die Jakobsen in de massaspurt de hekken induwde, een “moordaanslag”. “We zullen stappen ondernemen om bij de UCI en de politie een klacht in te dienen voor het opzettelijk toebrengen van verwondingen. Het is heel erg. We blijven bidden dat hij het overleeft.”


Groenewegen: Ik vind het verschrikkelijk
Donderdag 6 augustus, 13.05 uur
Dylan Groenewegen heeft gereageerd op de valpartij van Fabio Jakobsen, waarmee hij woensdag in gevecht was om de ritwinst. Groenewegen stuurde in het heetst van de strijd naar rechts en deed daarmee de deur dicht, waardoor Jakobsen hard ten val kwam.

“Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ploeggenoten Jakobsen gaan van start
Donderdag 6 augustus, 13.00 uur
De ploeg van wielrenner Fabio Jakobsen, die met zware verwondingen in het ziekenhuis ligt, start donderdag in de tweede etappe van de Ronde van Polen. Dat heeft teambaas Patrick Lefevere van Deceuninck – Quick-Step bevestigd. Hoewel de renners van het Belgische WorldTour-team aangeslagen zijn door de zware valpartij van Jakobsen in de massaspurt van de eerste etappe, stappen ze op de fiets voor de rit over 151 kilometer van Opole naar Zabrze.

Lefevere heeft ook een vlucht geregeld voor de familie van Jakobsen vanuit Nederland naar Polen. Op die vlucht zit ook mental coach Michael Verschaeve van de ploeg. “Het is wel van belang dat de jongens daar de nodige ondersteuning krijgen”, aldus Lefevere. “Het is een enorme klap voor de ploeg, dat laat zijn sporen na en dat moet je professioneel aanpakken met mensen die daarvoor opgeleid zijn.”

Jakobsen onderging afgelopen nacht een lange operatie. Zijn toestand is stabiel, in de loop van de dag zullen de dokters hem proberen uit zijn kunstmatige coma te halen.


Jakobsen geopereerd, vanmiddag wordt geprobeerd hem uit coma te laten ontwaken
Donderdag 6 augustus, 09.00 uur
Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis waar hij is opgenomen.

Volgens het ziekenhuis wordt er donderdag geprobeerd Jakobsen (23) te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Donderdagmiddag rond 14.00 uur komt het ziekenhuis met een volgende update.

Jakobsen werd bij een massasprint tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen de hekken in gereden door Dylan Groenewegen, die gediskwalificeerd werd. De toestand van Jakobsen is “ernstig, maar op dit moment stabiel” liet wielerploeg Deceuninck – Quick-Step kort na middernacht weten.


Toestand Jakobsen ernstig, maar stabiel
Donderdag 6 augustus, 07.15 uur
De toestand van de de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen na zijn crash in de Ronde van Polen is “ernstig, maar op dit moment is hij stabiel.” Dat heeft Deceuninck – Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, in een verklaring bekendgemaakt.

“Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice”, aldus Deceuninck – Quick-Step. “Meer informatie zal in de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun.”

Poolse media melden eerder op basis van uitspraken van artsen dat Jakobsen waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd. Zijn toestand werd toen ook al stabiel genoemd.

Veel zekerheid is er nog niet. “Misschien dat we morgen een betere diagnose kunnen stellen, ook op neurologisch gebied. Voorlopig is het even afwachten. De komende uren zijn belangrijk”, aldus de directeur van het ziekenhuis. Hij zei dat Jakobsen een operatie aan het gezicht moet ondergaan. Eerder gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Jakobsen levensbedreigend is. Dat was voor hij in het ziekenhuis uitgebreid kon worden onderzocht.

Fabio Jakobsen 2019


Wedstrijddokter: Jakobsen vecht voor zijn leven
Woensdag 5 augustus, 21.00 uur
Het ziet er allemaal niet goed uit voor Fabio Jakobsen. De Nederlands kampioen kwam woensdag hard ten val in de openingsetappe van de Ronde van Polen. Hij vecht op dit moment voor zijn leven, laat de wedstrijddokter weten.

“Hij verkeert in levensgevaar en vecht voor zijn leven. Hij heeft veel bloed verloren. We hopen dat hij dit gevecht wint”, schrijven Poolse media.


Groenewegen is ritwinst kwijt
Woensdag 5 augustus, 19.55 uur
Dylan Groenewegen is zijn eerste plaats in de eerste etappe van de Ronde van Polen al weer kwijt. De jury wees de Nederlandse sprinter aan als schuldige van een zware valpartij en diskwalificeerde hem. Achter zijn naam staat in de uitslag inmiddels diskwalificatie.

Groenewegen week vlak voor de ‘meet’ af van zijn lijn, waardoor landgenoot Fabio Jakobsen dwars door de reclameborden vloog. Groenewegen zelf kwam vallend over de finish. Beide renners raakten geblesseerd, hoe ze er aan toe zijn is nog onduidelijk.

De actie van Groenewegen lokte woedende reacties uit in en rond het peloton.

Dylan Groenewegen 2020


‘Groenewegen moet de gevangenis in’
Woensdag 5 augustus, 19.30 uur
Ploegbaas Patrick Lefevere van Fabio Jakobsen heeft onmiddellijk na de zware valpartij aan de finish van de eerste etappe van de Ronde van Polen hard uitgehaald naar Dylan Groenewegen. “Deze man moet de gevangenis in”, twitterde de baas van Deceuninck – Quick-Step.

In zijn poging Groenewegen te passeren werd Jakobsen naar buiten gedrongen en vloog hij de reclameborden in. Groenewegen kwam vallend over de ‘meet’. Lefevere legde de schuld meteen bij de winnaar. “Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton.”

Volgens Poolse media heeft de koersdirectie inmiddels besloten Groenewegen te declasseren. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Ronde van Polen


Groenewegen wint door val ontsierde sprint in Polen
Woensdag 5 augustus, 18.55 uur
Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma was de snelste in de massasprint, waarbij zijn landgenoot Fabio Jakobsen ten val kwam. In zijn poging Groenewegen te passeren week Nederlands kampioen Jakobsen uit, waarbij hij slechts enkele meters voor de finish dwars door de reclameborden vloog. Mogelijk hebben beide renners bij de crash blessures opgelopen. Groenewegen kwam vallend over de ‘meet’.

Lange tijd was het peloton op jacht naar vier vluchters, onder wie de 23-jarige Nederlander Julius van den Berg (EF Pro Cycling). “Een vreselijk valpartij, we hopen dat het goed gaat met iedereen”, reageerde Jumbo-Visma. De ploeg zei in afwachting te zijn van meer informatie en een bevestiging van de uitslag. Lefevre reageerde niet te zuinig: “Zet hem in de gevangenis”, doelt de ploegbaas van Deceuninck-Quick Step op Groenewegen. Ook een fotograaf werd hard door Jakobsen geraakt. Zijn toestand zou zeer ernstig zijn.

De rit ging van Chorzóv naar Katowice over 195,8 kilometer. De Ronde van Polen is de eerste WorldTour-etappekoers sinds half maart het peloton wegens de coronacrisis werd onderbroken.

Vooraf was er een herdenking aan de Belgische renner Bjorg Lambrecht, die precies een jaar geleden overleed na een valpartij in de Ronde van Polen.

Bekijk hieronder de beelden.


Démare wint Milaan-Turijn, Van Poppel vijfde
Woensdag 5 augustus, 18.45 uur
Arnaud Démare heeft Milaan – Turijn op zijn naam geschreven. De Fransman van Groupama-FDJ was na bijna 200 kilometer de snelste in een massasprint. Demaré beloonde het goede werk van zijn ploeg, die hem perfect lanceerde voor de laatste meters. De Australiër Caleb Ewan eindigde als tweede, vlak voor de Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma, die zaterdag al Strade Bianche won. De Nederlander Danny van Poppel werd vijfde.

De 101e editie van de Italiaanse semiklassieker kende een ander parcours dan de afgelopen jaren. De organisatoren schrapten de dubbele klim naar de basiliek van Superga. Zo kregen de sprinters een kans en konden de andere renners wat ritme opdoen voor de hoog aangeschreven klassieker Milaan – San Remo, die voor komende zaterdag op de agenda is gezet.

Demaré en Van Aert lijken klaar voor Milaan – San Remo. Van der Poel liet zich niet zien op weg naar Turijn. De Nederlander kondigde voor de start al aan dat hij niet voor de dagzege ging strijden. Hij is afgelopen zaterdag diep gegaan tijdens Strade Bianche en wil met goede benen aan de start verschijnen voor Milaan – San Remo. Van der Poel finishte als dertiende.

Het peloton werd 8 kilometer voor de finish opgeschrikt door een grote valpartij. De Belg Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) leek een van de voornaamste slachtoffers. Hij greep naar zijn linkerschouder. Gevreesd wordt voor een gebroken sleutelbeen.

Milano Torino 2020, Arnaud Demare


Mollema grijpt net naast dagwinst
Dinsdag 4 augustus, 17.30 uur
Bauke Mollema heeft net naast de zege van de vierde en laatste etappe van Route d’Occitanie gegrepen. De Nederlandse wielrenner van Trek – Segafredo eindigde als tweede, op twee seconden van de Fransman Benoît Cosnefroy. Thibaut Pinot kwam als derde over de finish. De slotrit van de Franse rittenkoers over 195 kilometer leidde de renners van Lectoure naar Rocamadour. De finish lag op een klim van 1,6 kilometer met een stijgingspercentage van ruim 7 procent.

Egan Bernal van Team Ineos greep de eindzege. De Colombiaanse winnaar van de laatste Ronde van Frankrijk won maandag de zwaarste etappe van Route d’Occitanie. Mollema eindigde als vijfde in het algemeen klassement. Bernal steekt in de aanloop naar de Tour de France al in aardige vorm. Dat kan niet worden gezegd van zijn ploeggenoot Chris Froome, die als 71e over de finish kwam. De Brit moest ruim vier minuten toegeven op zijn Colombiaanse ploeggenoot. Froome kwam maandag al met een achterstand van ruim vijf minuten op Bernal over de finish.

Froome verklaarde maandag dat hij in dienst had gereden van Bernal. Hij wilde niet zeggen of hij tijdens de Tour de France ook als knecht van de Colombiaan zal fietsen.

Bauke Mollema 2019


Geen Team NL op EK ploegentijdrit
Dinsdag 4 augustus, 15.15 uur
Nederland zal later deze maand bij de Europese kampioenschappen wielrennen in het Franse Plouay niet uitkomen op het onderdeel gemengde ploegentijdrit. Vorig jaar won Oranje het toen nieuwe onderdeel nog om later in Yorkshire, met onder anderen Bauke Mollema en Lucinda Brand, ook de wereldtitel te veroveren. De KNWU liet dinsdag via een woordvoerder weten dat het door het drukke wielerprogramma niet mogelijk is een representatief team af te vaardigen.

Ook voor de individuele tijdrit bij de mannen haakt Nederland af. Bij de vrouwen is in ieder geval de deelname van Anna van der Breggen zeker. De bondscoaches Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk maken hun selecties half augustus bekend. De EK zijn van 24 tot en met 27 augustus in Bretagne.


Komst Politt maakt langer verblijf Sagan bij BORA onzeker
Dinsdag 4 augustus, 8.20 uur
Met de komst van de Duitse wielrenner Nils Politt naar Bora-hansgrohe is de toekomst van drievoudig wereldkampioen Peter Sagan bij de Duitse ploeg onzeker. “We gaan dat aan het einde van dit wielerjaar bekijken. Sagan is een van de duurste wielrenners die er is”, zei teambaas Ralph Denk in de Kölner Stadt-Anzeiger. Het contract van de Slowaak loopt nog één jaar door.

De 26-jarige Politt geldt als een specialist voor de klassiekers, net als Sagan. Vorig jaar eindigde Politt, die een contract voor drie jaar heeft ondertekend, als tweede achter de Belg Philippe Gilbert in Parijs-Roubaix. Met de Duitser Maximilian Schachmann, die zijn contract met vier jaar verlengde, heeft Bora nog een sterke renner voor de eendaagse koersen. Met de komst van Sagan verzekerde de Duitse ploeg zich in 2017 van veel overwinningen en publiciteit, maar de Slowaak geldt ook als een van de grootverdieners in het peloton.

Politt reed de afgelopen jaren voor Katusha en Israel Start-Up Nation.

Peter Sagan 2019