De ‘verstopte’ HideMyBell familie viert dit jaar haar vijfjarig jubileum! Reden voor een feestje én een review van het nieuwste model, de Raceday FI. Een fietscomputerhouder met geïntegreerde bel die geen afbreuk doet aan het uiterlijk van je racy karretje met een aerostuur/pen uit één stuk. Bij CloseTheGap, de makers van de bel zijn ze terecht ook heel trots op het feit dat alles lokaal (Zwolle) geproduceerd wordt.

Zoveel fietsen, zoveel mounts

Ik kreeg een Raceday CAD uitvoering om te testen op de Cannondale SuperSix waar ik op dit moment op rijd. Daar zit een fraai Save Systembar aero stuurtje op, waar dus geen ‘normale’ ronde houder voor een bel of lampje op past. Mathijs, van CloseTheGap, maakte speciaal voor dit soort sturen een Raceday uitvoering. Die is met twee boutjes onder het stuur vast te zetten. Die Raceday is de eerste HideMyBell waar je de bel zo vanaf kunt halen zonder schroevendraaier. Er is trouwens ook een model voor gewone ronde sturen, de Raceday SL. Dat bel verwijderen hoeft voor mij niet, hij zit namelijk nooit in de weg. Maar het mooie is wel dat je hierdoor ook zelf makkelijk kunt kiezen aan welke kant je de klepel doet, want hij is er zo af te klikken en om te draaien. De houder is gemaakt van superstijf en heel licht (26 gram) UD carbon. Het aluminium belletje voegt 13 gram toe.

Je krijgt hem geleverd met diverse adapters voor Garmin, Sigma ROX (Garmin adapter), Wahoo, Bryton & Lezyne. Optioneel kun je er ook nog diverse accessoires bij kopen. Bijvoorbeeld om een lampje te monteren, of een mount voor Polar fietscomputers.

Praktijk

In de praktijk voel ik het tegenwoordig als een gemis als ik een keer op een fiets zonder bel onderweg ben. Zelfs op mijn mountainbike vind ik het soms handig. En deze Raceday is nog weer beter dan de vorige versies. De houder zelf is echt knalstijf. Daardoor hoef je maar met weinig kracht aan het klepeltje te trekken om toch een flink geluid uit de aluminium bel te krijgen. Door het sleufsysteem zit de houder precies goed voor mijn stuur met een 1030 Garmin er op. Als je wat kleinere fietscomputer hebt, schuif je de mount gewoon iets naar achteren. Mocht er ooit iets mee gebeuren dan is de klantenservice ook super, de reacties op ons forum bewijzen dat. De fietscomputer zit er helemaal rammelvrij op, ook dat is fijn.

Op de weg blijkt de bel zijn werk prima te doen. Al zou het fijn zijn als er na de ‘Ting’ nog een melding zou kunnen komen. Ting! Niet omkijken en naar links sturen, niet allebei tegelijk gaan remmen, gewoon de linker even iets versnellen en aan de kant gaan graag. Bedankt voor de medewerking en nog een fijne dag! Met hard wind tegen moet je uiteraard even wat langer wachten met bellen, de wind houdt het geluid tegen. Maar bij normale omstandigheden is het volume echter meer dan genoeg om gehoord te worden. Mensen met hoofdtelefoons of oordopjes in helaas uitgesloten, daar moeten we ook nog eens iets op verzinnen.

De Raceday FI/CAD/SD/CNN (zie het lijstje hieronder voor de verschillen) kost 59,95 euro. Ik vind dat op zich best veel geld voor een fietsbel. Maar het geeft zoveel gemak onderweg, hij is zo goed en ziet er ook nog eens zo strak uit, dat ie het wat mij betreft zeker waard is. En kijk je naar de prijzen van computermounts van de concurrentie, dan betaal je daar een vergelijkbaar bedrag voor. Vaak zijn die minder stijf, zwaarder én nooit hebben ze een geïntegreerde bel. Bestellen kan rechtstreeks in de webshop van CloseTheGap, maar ook bij bijvoorbeeld Futurumshop.

De bel past helaas niet op alle geïntegreerde sturen, standaardisering is ook in de fietsbranche nog steeds ver te zoeken. De FI past op de volgende modellen:

HideMyBell raceday fi

Canyon H31
Canyon CP01
Canyon CP04
Canyon CP06
Canyon CP10
Canyon CP01 Hover Bar
Colnago R41
CUBE Baseball stem combination LITENING C:68X (2020)
Ritchey WCS Solostreem Carbon
FSA Plasma
Syncros bar/stem systems (<2018 Scott Foil)
MOST iTalon
Pro Stealth EVO
Ridley
Sensa Supra Combo
Vision METRON 5D ACR

HideMyBell raceday sd

– Specialized
– Syncros RRiC
– Cervélo
– Easton EA serie met ICM

HideMyBell raceday cad

– Cannnodale System Bar Save / Knot

HideMyBell raceday cnn

– Canyon H11 – H36