Dubbele crossweekenden komen dit seizoen helaas niet veel voor. Door het wegvallen van een wereldbekercross vindt er komend weekend ook maar slechts één wedstrijd plaats: de Superprestige Cyclocross Merksplas, zoals de wedstrijdnaam officieel luidt. Waar is het op tv te zien?

De cross in Merksplas is de opvolger van de Aardbeiencross in Hoogstraten. Vorig cross-seizoen zou de veldrit al voor de eerste keer in Merksplas georganiseerd worden, maar voor alle corona-ellende (je zou het haast vergeten) was er de storm Ciara. Alles werd begin februari afgelast, waaronder dus de cross in Merksplas. Nu krijgt de wedstrijd alsnog een herkansing. Weliswaar niet op de oorspronkelijke datum (21 november), maar een dag later in verband met het wegvallen van een wereldbekerveldrit.

De Superprestige bestaat uit acht wedstrijden en de cross in Merksplas is de vierde op de kalender. De eerste drie wedstrijden werden door drie verschillende renners gewonnen. Toon Aerts won de opener van het cross-seizoen in Gieten, Eli Iserbyt pakte de winst in Ruddervoorde en Laurens Sweeck won vorige week in Niel. In het klassement gaat Iserbyt (43) aan de leiding voor Aerts (42) en Sweeck (39). Lars van der Haar staat vierde met 36 punten.

Laurens Sweeck 2020

Bij de vrouwen gaat Ceylin del Carmen Alvarado aan de leiding in het klassement na overwinningen in Gieten en Ruddervoorde. Lucinda Brand won laatst in Niel en staat tweede in het klassement op 3 punten van Alvarado (44). De rest van de top-zes bestaat uit louter Nederlandse dames: Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Denise Betsema en Manon Bakker vervolledigen de top van het klassement.

Maar waar is de cross te zien? Om 13.40 uur gaan de vrouwen van start en om 15.00 uur de mannen. Bij Telenet en Proximus is de koers in België te volgen, in Nederland kunnen we online terecht bij Eurosport (Eurosport Player). GCN zendt het ook uit, maar dat is net als de Eurosport Player niet gratis. Voor een samenvatting kun je om 17.15 uur terecht bij Sporza op één.