Advertorial – Fietsen zonder bril? Er zijn weinig wielrenners, fietsliefhebbers of mountainbikers die vertrekken zonder een bril. Zon, regen, vliegjes, modder, laaghangende takken, er zijn genoeg redenen om een zonnebril of een sportbril te dragen tijdens het fietsen. Voor heel wat mensen is een sportbril niet enkel een bescherming of uitrusting. Een bril is noodzakelijk, vanwege bijziendheid of verziendheid. Dan heb je maar beter goed materiaal op jouw neus.

pastedGraphic.png

SpecialSpex.com biedt sportbrillen op sterkte. Een sportbril op sterkte die voldoet aan de eisen van een fanatieke sporter is niet zo eenvoudig. Je zoekt specialistische kennis. Waaraan moet een goede sportbril op sterkte voldoen? Hoe wordt een sportbril op sterkte gemaakt? Hoe eenvoudig kan je online een bril op sterkte bestellen bij Specialspex? We zetten de antwoorden hierop graag op een rijtje.

Waar moet een goede fietsbril aan voldoen?
De meeste brildragende fietsers zullen contactlenzen dragen tijdens het fietsen. Dat heeft voordelen, zoals de snelle aanpassing, een groot gezichtsveld, het rijden in regenweer en de vrije keuze in fietsbrillen zonder sterkte. Nadelen zijn er zeker ook: droge ogen, het verliezen van je lenzen, het nodige onderhoudsmateriaal en de kostprijs van dag- of maandlenzen. Een sportbril op sterkte is daarom zeker het overwegen waard en biedt meer voordelen dan je denkt.

Uiteraard komt het draagcomfort op de eerste plaats. Dit wordt vooral bepaald door het montuur. De meeste sportbrillen zijn uit kunststof en zijn zo flexibel dat je met een standaardmaat meteen gesteld bent: one size fits all. Je hoeft dus niet bang te zijn om een sportbril online te bestellen, zonder deze eerst te kunnen passen. Een sportbril die van jouw neus valt tijdens een stevige inspanning is onmogelijk. Als je toch met twijfels zit, kan je via mail, de chat of telefonisch advies inwinnen bij Specialspex.

pastedGraphic_1.png

Daarnaast heb je sowieso de lens die heel veel bepaalt. Als je vier à vijf uur gaat fietsen, kan het weer sterk veranderen, de hoogte en de intensiteit van de zon wijzigen en natuurlijk kan je onverwachts een donker bos of een tunnel tegenkomen. Kortom, de lichtintensiteit varieert. Met meekleurende of fotochromatische glazen passen de lenzen zich vliegensvlug aan. Ze reageren op UV-licht en kleuren daarom zeer snel bij: van een donkere naar een lichte lens in een paar seconden en andersom. Lenzen zijn dan ook persoonlijk en afhankelijk van waar en wanneer je fietst. Bij Specialspex heb je keuze tussen alle types lenzen: gepolariseerd, meekleurend, getint, met of zonder sterkte. Alle glazen op sterkte hebben bovendien een kraswerende coating en bieden 100% bescherming tegen UV-straling.

Verder bepalen jouw ogen ook wat je op jouw neus kan zetten. Ben je bijziend of verziend? Heel wat sporters kiezen voor het dragen van hun dagelijkse bril tijdens het sporten. Jan Janssen of Laurent Fignon droegen heel vaak een normale bril of zonnebril tijdens de Tour de France, zonder gecurvde glazen. Vandaag is de markt van fietsbrillen en technologische snufjes zo uitgebreid, dat dit verleden tijd is. Je kan vandaag perfect een sportbril op sterkte vinden die esthetisch, technisch en qua comfort voldoet aan een veeleisende sporter, met gebogen lenzen, waarbij je het verschil tussen een gewone sportbril en eentje op sterkte amper ziet.

Een fietsbril met gekromde glazen op sterkte, hoe werkt dat?
Sportbrillen hebben heel vaak gebogen lenzen. Door deze kromming krijgen we vooral naar de randen toe een vertekend beeld. Het is dan ook specialistenwerk om wat krom is terug recht te krijgen. 

Om de glazen optimaal aan te passen aan de vorm van het montuur nemen we een aantal factoren, die bij een normale bril vanzelfsprekender zijn, extra onder de loep:

– De brilsterkte
– De pupilafstand
– De afstand tussen de ogen en het glas
– De positie van de bril op het gezicht

Bij een traditionele, rechte bril is het glas loodrecht gepositioneerd op de kijk-as. De sterkte van het glas komt overeen met het brilrecept en is over het gehele oppervlakte hetzelfde. Bij het inslijpen van het glas in het montuur hoeft de opticien geen rekening te houden met vertekening van het beeld.

pastedGraphic_2.png

Normale bril: de kijkrichting is loodrecht op het glas

Bij een curvebril komt de kijkrichting niet overeen met het centrum van het glas. Door de kromming van het glas treedt er een werking op waardoor de kijkrichting niet loodrecht staat op het glas. Indien onze opticien hier geen rekening mee zou houden ontstaat er een vertekend beeld dat zich verergert in het uiterste van het gezichtsveld.

pastedGraphic_3.png

Gekromde bril: de kijkrichting is niet loodrecht op het glas

Bij het maken en het inslijpen van het glas houden we rekening met de veranderde kijkhoek door de buiging van het montuur en de kromming van het glas. Wij corrigeren het glas dusdanig dat je comfortabel door het centrum van het glas kijkt en we zorgen er met speciale technieken voor dat je ook in de periferie hetzelfde kijkcomfort houdt zonder vertekening van het beeld.

Hierbij houden we rekening met de positie van de bril ten opzichte van de ogen, de afstand van de bril tot de ogen en de hoek waaronder de bril op het gezicht staat.

Een fietsbril op sterkte met behulp van een clip
Heel wat sportbrillen werken met een opzetclipje, dat je achter jouw bril plaatst. Het voordeel van een clip is dat het ook voor de wat hogere sterktes geschikt is. Bij donkere glazen zie je dit opzetclipje niet zitten. In het clipje is zelfs ruimte om een multifocale lens met een leesdeel in te slijpen zodat je ook jouw navigatie of telefoon goed kan zien.

Invoeren Brilrecept
Heb je een keuze voor het montuur gemaakt? Met de oogmeting van je opticien of oogarts kan je vervolgens prima zelf een sportbril online bestellen. Bij Specialspex zijn er drie manieren om jouw oogwaarden door te geven. Kies enkelvoudig of multifocaal. Dan maak je een scan of foto van jouw oogmetingswaarden. Je kan ook je correctie, as, additie, cilinder en pupilafstand zelf invullen per oog. Twijfel je toch? Dan kan je altijd via het contactformulier met Specialspex aan het nodige advies komen. Er zijn optometristen online aanwezig die je kunnen helpen.

Zodra jouw bril op sterkte is besteld, duurt het maximaal twee weken en jouw sportbril wordt verzonden. Voor brillen zonder aangepaste sterkte kan je al sneller genieten van een nieuw exemplaar.

Waarom bij Specialspex en niet bij een ander?
Eerst en vooral: er is een zeer ruime keuze aan brillen op sterkte. Je kan kiezen tussen onder andere: Adidas, Demetz, Eyres, Julbo, Nike, WileyX en Rudy Project. Verder is een bril op sterkte iets heel erg specifiek. Je hebt liever de ondersteuning van een opticien of optometrist dan van een fietsmecanicien! Bij een grote online webshop waar je een fiets, een nieuwe ketting of een buitenband koopt, kan je dat advies niet vinden. Aan de andere kant zal je bij jouw lokale opticien ook niet het assortiment en sportadvies krijgen dat je bij Specialspex vindt. Het advies dat je krijgt, is ook op sport gericht. Daarom is Specialspex zo uniek en sterk in zijn werk. 

pastedGraphic_4.png

En nu? Moet ik voor een oogmeting naar een opticien?
Een nieuwe oogmeting is voor het maken van een fietsbril is niet perse noodzakelijk. Een fietsbril op sterkte dient als een tweede bril. Ben je tevreden met het zicht van je huidige dagelijkse bril? Dan kunnen we met een kopie van dat brilrecept een fietsbril op sterkte maken. Mocht je geen kopie van het brilrecept hebben dan neemt SpecialSpex contact op met jouw opticien waar jij je laatste bril hebt gekocht om de juiste gegevens op te vragen. Bij SpecialSpex is een team van optometrsiten en opticiens beschikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Je kunt ze mailen via info@specialspex.com

pastedGraphic_5.png