Shimano komt met 2 nieuwe producten. Een Deore XT crankset (FC-M8050) in 165mm en XT-schijfremcalipers met 4 zuigers (BR-M8020).

Kortere cranks

De bestaande cranksets zijn er in 175mm en 170mm. Met de komst van de Shimano STEPS e-mtb motor voor elektrische mountainbikes was er kennelijk noodzaak voor een kortere crankarm. Daarmee heb je meer grondspeling en is het makkelijker met hogere cadans te rijden en die vast te houden. En daarmee presteert de e-bike motor beter. Dat een kortere crank ook voor kleinere mtb-ers fijn is, is daarbij mooi meegenomen.

XT-rem met 4 pistons

Deze nieuwe hydraulische rem heeft 4 zuigers voor extra remkracht. Net als de andere XT-componenten werkt ie met ICE technologies, Shimano’s manier om snel warmte af te voeren. Net als bij de ‘gewone’ M8000 remmen met 2 zuigers, heeft ook de nieuwe BR-M8020 One-Way Bleeding en zijn de reach en vrije slag instelbaar. Het verschil zit hem in de 2 extra ceramische zuiger die wat meer bite (zo’n 20% extra remkracht) geven dan de standaard M8000 remmen.

Alles voor de e-MTB

Voor wie denkt, remmen die 2 zuiger versies dan niet goed genoeg? Zeker wel. Maar net als de kortere cranks zijn ook deze remmen zijn gemaakt ivm de (vooral bij onze Oosterburen en in de Alpenlanden) enorm toegenomen vraag naar elektrische mountainbikes. Die e-mtb’s zijn flink wat zwaarder en worden daar uiteraard heel wat vaker downhill gebruikt dan in ons vlakke Nederland. Dan komt wat extra remkracht goed van pas.

Heb je al een setje XT8000 dan zou je alleen de calipers kunnen vervangen. Ze zijn compatibel met de remgrepen. Je kunt er ook voor kiezen een complete set inclusief leidingen te kopen, die zijn dan al gevuld en ontlucht.