- Check bij het kopen van een bidon altijd of deze gemaakt is van gerecycled materiaal. En kijk dan ook of-ie bpa-vrij is, dat voorkomt die vervelende plasticsmaak. Vervolgens kijk je of de opening lekker groot is, dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. En als je dan toch aan het checken bent, veel merken maken hun bidons tegenwoordig van biologisch afbreekbaar materiaal. Die hebben natuurlijk de voorkeur.
- Ze zijn vaak niet de mooiste, maar transparante bidons zijn wel het meest praktisch. Niet alleen kun je prima zien hoeveel vloeistof er nog inzit, je kunt ook beter in de gaten houden of er geen aanslag of schimmel in de moeilijk bereikbare hoekjes zit.
- Laat nooit restjes water met sportvoeding in je fles zitten na een rit. Zeker in warme omstandigheden zijn die opgeloste suikers een prima voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Ook al lonkt die koele en welverdiende Radler, neem toch even de tijd om eerst je bidons om te spoelen met schoon water, vooral als er sportvoeding in heeft gezeten. Doe ook nog even de dop erop en spuit er wat water doorheen. Daardoor verwijder je overal de zoete meuk en smaakt je bidon de volgende keer gewoon weer naar niets, zoals het hoort.
- Mocht je toch een keer vergeten zijn je bidon direct om te spoelen en hij heeft een poosje gestaan, maak hem dan goed schoon met een borstel. Daar komt die grote opening goed van pas. Vergeet ook niet om de drinktuit en de binnenkant van de dop te reinigen. Die tuit is vaak makkelijk te verwijderen door aan de binnenkant twee borgstukjes in te drukken. Je zult ervan schrikken hoeveel modder, aangekoekte gelresten of andere viezigheid zich aan de onderkant van het tuitje kan ophopen.
- Mocht het door onvoorziene omstandigheden (lees vergeetachtigheid) echt de spuigaten uitlopen, gebruik dan een schoonmaak tablet in combinatie met heet water. Een poosje laten bruisen, goed omspoelen en je bidon is weer als nieuw.
- Goede bidons kun je gewoon in de vaatwasser zetten. Dop eraf, fles op de kop erin en de dop zet je er ook bij, met het drinktuitje open. Als je dat één keer per week doet, gaat je bidon probleemloos een hele poos mee. En als we dat allemaal doen scheelt dat een heleboel plastic flessen die anders uiteindelijk in het milieu terechtkomen. Dan moet je alleen nog zorgen dat je de drinkbus niet onderweg verliest in het bos of op de kasseien.
Dit is een artikel uit Fiets 07. Bestel de gloednieuwe gids met Bauke Mollema als gasthoofdredacteur hier.