De European Divide trail (EDT) loopt in 7600 kilometer van het noorden van Noorwegen naar het zuidwestelijkste puntje van Portugal, we schreven er al eerder over. Tijdens zijn vakantie in de Algarve maakte Ronald Jacobs al bikepackend een ronde met daarin de 250 kilometer van het Portugese deel van de EDT. Onderweg kwam hij een aantal merkwaardige situaties tegen.

Zo bleken twee kilometerslange delen niet toegankelijk om de simpele reden dat metershoge afgesloten hekken de doorgang beletten. En die hekken (rond plantages) staan er niet sinds gisteren. Omrijden dus. Ook doorkruist de route een agrarisch gebied boordevol verbodsborden en hekken (die wel open kunnen). Ronald vertelt: “In een kilometer of 20 kwam ik er een stuk of 15 tegen plus één boze boer. Als klap op de vuurpijl wordt een natuurgebied doorkruist waar je alleen met een gids in mag (zie foto).

Een aantal passages is om het eufemistisch te noemen ‘alleen voor de gevorderde mountainbiker’. Wie de route volgt komt amper of geen plaatsen tegen om eten en drinken in te slaan. Neemt de bedenker van de EDT een enorme hoeveelheid eten mee, of leeft hij van de lucht?

Bij het nalopen van de EDT leerde ik dat het overnemen van de route in Open Streetmap over de afgesloten paden mogelijk is. Pas op de trail kom je er achter dat er afgesloten paden zijn. De EDT heb ik op een paar plaatsen aangepast om toch ergens eten en drinken vandaan te halen. Het lijkt mij goed dat er in ieder geval voor het Portugese deel nog eens goed naar de EDT wordt gekeken. Dit om te voorkomen dat hele volksstammen de route gaan rijden terwijl die niet klopt en door verboden gebieden gaat. En, onderweg verhongeren is al zeker geen goed plan. Als die aanpassingen zijn gedaan, is dit deel van de EDT een heuse aanrader. Misschien wat flauw, maar waar komt het Divide deel in de naam vandaan? Wat verdeelt het? Normaal gesproken wordt het gebruikt om een waterscheiding aan te duiden, maar dat is hier zeker niet het geval. Maar wat scheidt het dan, is de grote vraag”.