Zondag is het tijd voor de Amstel Gold Race, de enige klassieker op Nederlands grondgebied. Als je regelmatig in het zuiden van Limburg fietst kun je alle klimmetjes wel dromen, maar voor de mensen die iets minder bekend zijn met het Amstel-parcours geven wij tien tips!
Cauberg
Bekendste hindernis is natuurlijk de Cauberg. Vanuit het centrum van Valkenburg is het niet moeilijk om de Cauberg te vinden. Je kunt twee kanten heuvelop: de linkerkant leidt over de Daalhemerweg en wordt in de Amstel Gold Race meestal gebruikt als afdaling richting het centrum, de rechterkant is de Cauberg. Met een maximaal stijgingspercentage van 12 procent is de klim niet extreem zwaar, maar het gedeelte voor het viaduct doet vaak wel even pijn. De renners rijden zondag drie keer over de Cauberg, waar vroeger ter hoogte van het Kasteeldomein Cauberg (vakantiepark van Landal) de streep was getrokken. Nu ligt de finish na een andere slotronde tussen Vilt en Berg en Terblijt.
Lengte: 800 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 12%
Bemelerberg
In die slotronde is de Bemelerberg op zes kilometer van het einde de laatste hindernis. Toen het WK op de Cauberg eindigde en Philippe Gilbert de winst greep, maakte de Bemelerberg ook al deel uit van het parcours. De klim is niet steil, maar wel redelijk lang. Voor de geoefende wielertoerist stelt het echter weinig voor en is de Bemelerberg vooral een mooie klim om van de natuur te genieten. De klim begint in het plaatsje Bemelen.
Lengte: 900 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,5%
Geulhemmerberg
Als we het dan toch over de finale hebben, dan mag de Geulhemmerberg niet ontbreken. Nadat de rijksweg is verlaten en de renners rechts afslaan, volgt eerste een korte afdaling op de Vogelzangweg en wordt er linksaf de Wolfsdriesweg ingeslagen. Dan begint op de Geulhemmerweg de Geulhemmerberg, dwars door een woonwijk. De klim is best lang en niet al te bekend, maar voor de wielertoerist kan het een vervelend pukkeltje zijn. Aanvallen zit er hier voor de profs waarschijnlijk niet in, want daar ligt het tempo te hoog voor.
Lengte: 1 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 5%
Camerig
Schreven we net nog dat de Bemelerberg de mooiste klim uit de Amstel Gold Race is, dan moet je ook zeker een kijkje nemen op Camerig. Eigenlijk is de Camerig de enige ‘echte’ berg in de Amstel Gold Race. Althans, berg… De klim is 4,4 kilometer lang en stijgt gemiddeld met iets meer dan 4 procent. De klim bestaat uit meerdere stukken op en af. In de Amstel Gold Race doemt de Camerig al vroeg op als er richting Vaals wordt gereden. Een lekkere binnenkomer én een prachtig uitzicht vlakbij het restaurant.
Lengte: 4,7 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 4%
Drielandenpunt
In Vaals ligt het Drielandenpunt, maar om daar te komen moet je eerst de Vaalserberg beklimmen. De iets meer dan drie kilometer lange klim begint ongeveer bij het vakantiepark van Landal en wordt lastiger als de haarspeldbochten opdoemen. Profs nemen ‘m op de grote plaat en nemen niet de tijd om van Nederland naar Duitsland en België te hinken, maar voor de amateurfietser is dit nog best een lastige klim. Daarna volgt wel een leuke afdaling naar Gemmenich, de volgende hindernis (als je tenminste scherp rechts afslaat).
Lengte: 3,2 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,5%
Gulperberg
Meerdere wegen leiden naar Rome, Kralingen en de top van de Gulperberg. De bekendste route is vanuit Gulpen, waarbij het vooral in de eerste meters stoempen geblazen is. Het gaat dan een stukje met zo’n 18 procent omhoog! Daarna zwakt-ie af en kun je bovenop even op adem komen en van het prachtige uitzicht genieten. Voor de renners valt er niet veel te genieten, want op de route volgt hierna de Eyserbosweg.
Lengte: 900 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 5,5%
Eyserbosweg
De klim die vooral bekend staat als de klim van Michael Boogerd, al maakte hij er zelf in de Amstel Gold Race nooit het verschil. Het is een lastig ding vanuit Eys, vooral omdat je de klim de hele tijd voor je ziet liggen. De weg loopt vervelend omhoog. In het bos bevindt zich het zwaarste stuk, dáár zou je je fietsmaten nog flink pijn kunnen doen als de weg wel 17 procent oploopt.
Lengte: 900 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 9,3%
Fromberg
Op de route van de Amstel Gold Race volgt na de Eyserbosweg de Fromberg. Steil is-ie gelukkig niet, maar het uitzicht op de top is wel prachtig. De renners en rensters – want de Fromberg staat zondag ook bij de vrouwen op het menu – slaan vanuit de Vrakelbergerweg rechtsaf de Afvaartweg op en dan begint de klim. De Fromberg is bijna twee kilometer lang en stijgt gemiddeld met iets meer dan 3 procent. Steiler dan 8 procent wordt het niet.
Lengte: 1,9 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,5%
Keutenberg
Een van de zwaarste beklimmingen in Limburg is de Keutenberg, ook wel bekend als de Kuitenberg. Hoe de klim aan zijn bijnaam komt? Dat merk je in de eerste honderden meters wel… Dat er ook een bordje staat met 22 procent helpt voor de moraal niet echt mee. Eén voordeel: hoe langer de klim duurt, hoe minder moeilijk-ie wordt.
Lengte: 1,2 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 6,5%
Loorberg
Een vaste waarde in de Amstel Gold Race is de Loorberg. Vanuit het dorpje Slenaken rijd je over een mooie weg met kenmerkend rood fietspad de klim op. Na één haarspeldbocht kun je bovenop een hapje eten bij het hotel, of doorfietsen naar de Camerig.
Lengte: 1,5 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 5,3%