Het doek valt voor de cyclo Velomédiane Claudy Criquielion. De meest bekende cyclo van de Benelux wordt grotendeels een toertocht. Maar toch ook weer niet helemaal. Hoe het zit is ingewikkeld, wij proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen.
Wat is er aan de hand? Een wettelijk besluit uit 2019 dicteert dat wielerwedstrijden in België alleen nog maar gehouden mogen worden over een volledig afgezet parcours. Tot dit moment werd het besluit niet opgelegd bij de Criq, maar de autoriteiten brengen daar nu verandering in, vooral vanwege de veiligheid. Van een afgesloten parcours was bij de Velomédiane nooit sprake. Het bleek voor de organisatie onmogelijk dit voor de editie 2022 voor elkaar te krijgen. Ook daarna zal dat niet lukken, omdat het niet haalbaar is de meer dan 200 officials bij elkaar te krijgen. Bovendien is het voor de autoriteiten onmogelijk en ondenkbaar om het verkeer in augustus te sluiten in een toeristische regio als de Ardennen.
Men is dus op zoek gegaan naar een alternatief programma. Dit is hoe het eruit ziet: het doek valt voor de oorspronkelijke cyclo. De oude parcoursen worden nu een toertocht (173, 133 en 93 km), zonder massastart en klassement maar met (voor de langste twee afstanden) tijdswaarneming. De tijd komt op je diploma. Op de site zal een alfabetische uitslagenlijst worden gepubliceerd.
Velomediane Le Défi
Vervolgens ziet een apart nieuw evenement het levenslicht: de Velomediane Le Défi. Dat is een race/cyclo van 69 km en 1250 hm over afgesloten parcours, met finish op de Mur de la Velomediane. Bij deze race is slechts plek voor een beperkt aantal deelnemers. Daarna is voor het kleine deelnemersveld de mogelijkheid om door te rijden met de langste twee afstanden van de toertocht. Deelname is voorbehouden aan wielrenners die in 2019 of 2021 een gouden medaille hebben behaald of die in het bezit zijn van een Belgische of buitenlandse wedstrijdlicentie.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 175 renners per categorie:
- 18 – 34 jaar (vertrek om 09:05)
- 35 – 44 jaar (vertrek om 9.03 uur)
- 45 jaar en ouder (vertrek om 09:00)
Hoe zit het met Espace Cycles?
In principe geldt deze regelgeving ook voor de andere Belgische cyclo: Espace Cycles. Toch kan het uiteraard zijn dat de autoriteiten de wet daar niet opleggen. Deze cyclo vindt immers plaats in een andere regio. Voor alsnog lijkt de Espace Cycles gewoon door te gaan als cyclo, maar we houden dit in de gaten.
Einde van een tijdperk
Hiermee komt een einde aan tijdperk. De Criq is en was de meest aansprekende, zwaarste en meest bekende cyclo die België ooit gekend heeft. Grote namen hebben de Criq gewonnen, de laatste winnaar Arnaud de Lie schopte het zelfs tot de World Tour. Organisator Laurent Goffinet is ondanks alle wijzigingen toch tevreden met het nieuwe format.
Dit is een artikel van CycloWorld. Hier vind je meer artikelen.