Met een toonaangevende collectie van helmen is het Duitse ABUS niet meer weg te denken uit het profpeloton. Zo zagen we Mathieu van der Poel glorieus Milaan-San Remo winnen getooid met de GameChanger; de populaire aero-helm van ABUS. Wij hebben het volgende succesnummer van ABUS getest; de PowerDome met MIPS.

Helm met Italiaans race-DNA

De tophelmen van ABUS worden in het Italiaanse Venetië geproduceerd. ABUS noemt dit de ‘Made in Italy’ lijn. Helmen die gemaakt zijn om te koersen: de AirBreaker, StormChaser, GameChanger en de PowerDome, die eind 2022 aan dit rijtje is toegevoegd. Heel toepasselijk en subtiel is de Italiaanse tricolore die fier pronkt op de ‘aero’ gevormde achterzijde van de PowerDome. De Powerdome is de opvolger van de Aventor en volgens ABUS een helm die geschikt is voor op de weg of gravel.

Van ABUS ontving ik de PowerDome MIPS in de opvallende kleur ‘blaze red‘ met een metallic afwerking. Een stijlvolle look en weer eens wat anders dan de standaard kleur wit of zwart. Bovendien valt deze kleur meer op in het verkeer. Het merk ABUS vind je op de zijkanten en achterkant van de helm terug.

Echte spoiler

Het is goed te zien dat de PowerDome verschillende kenmerken van de drie hierboven genoemde ABUS helmen combineert. De aerodynamische uitstraling, inclusief een echte spoiler bovenaan de achterkant, vind ik zeer geslaagd. De helm heeft 10 luchtinlaten en 7 luchtuitlaten, en door de ‘Forced Air Cooling Technology‘ worden de ventilatieopeningen voor en achter met diepe kanalen gecombineerd wat voor uitstekende ventilatie moet zorgen.

Bescherming door MIPS

Omdat ik een MIPS-uitvoering test zie je het MIPS-logo terug op de zijkant van de helm. Voor wie er niet bekend mee is; MIPS staat voor ‘Multi-directional Impact Protection System.’ Het Zweedse veiligheidssysteem moet een betere bescherming bieden bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken, waardoor hersenschade door een valpartij nog beter kan worden voorkomen.

https://omny.fm/shows/juke-podcasts/42-heerlijke-fietsrituelen-onze-testfietsen-en-een

Comfort en ventilatie

De helm in maat medium past goed op mijn hoofd en de binnenzijde voelt comfortabel aan. Ik kan door het ‘Zoom Ace verstelsysteem‘ de helm eenvoudig passend maken voor en tijdens het fietsen. Dit verstelsysteem is ook vriendelijk voor fietsers met een paardenstaart volgens ABUS. De helm blijft tijdens mijn ritten goed op zijn plek zitten waardoor ik nooit aan de instelknop hoef te zitten. Een belangrijk aspect van een helm vind ik de riempjes. ABUS noemt ze ‘FlowStraps‘: aerodynamische, wappervrije en huidvriendelijke riempjes. Ik heb er inderdaad geen geïrriteerde huid aan overgehouden en de riempjes blijven goed aangesloten. Een minpuntje vind ik dat de riempjes bij de oren niet verstelbaar zijn. De riempjes zitten rondom mijn oren net wat minder strak dan gewenst.

Ik vind dat de helm prima ventileert dankzij de vele luchtinlaten. Dit kan natuurlijk liggen aan de tijd van het jaar, en is het afwachten hoe de ventilatie is in zomerse temperaturen. Een ander voordeel van de luchtgaten is dat ik mijn fietsbril eenvoudig aan de voorzijde van de helm kan steken.

Dikke voldoende

De PowerDome zal ongetwijfeld een hoop fietsers blij maken en scoort voor mij een dikke voldoende. Je koopt voor een aangename prijs een lichtgewicht helm die een lekkere aero-uitstraling heeft met Italiaans race-DNA. De helm zorgt voor een goede ventilatie en blijft comfortabel op je hoofd zitten. Bovendien biedt de MIPS-uitvoering net wat extra veiligheid en kan je ook nog eens kiezen uit verschillende uitvoeringen.

Er valt genoeg te kiezen

ABUS biedt de PowerDome aan in 3 versies. Je kan kiezen voor het basismodel die verkrijgbaar is in 8 kleuren met een adviesprijs van €119,95. Of je gaat voor de MIPS-uitvoering als je extra bescherming bij valpartijen belangrijk vindt en hier €40 meer voor over hebt. Fiets je graag met een petje onder je helm, dan is de PowerDome Ace wellicht een optie. Je krijgt dan een bijpassend fietspetje die naadloos bij de helm aansluit en je beschermt tegen verblindend zonlicht, regen of insecten. Kortom de keuze is reuze bij ABUS, en je kan rekenen op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De belangrijkste details

  • Adviesprijs PowerDome Mips: €159,95; 
  • Aerodynamisch profiel;
  • Gewicht 260 gram;
  • Hoofdomtrek maat medium: 54-58 cm;
  • 10 luchtinlaten en 7 luchtuitlaten;
  • Zoom Ace verstelsysteem; 
  • MIPS.

Meer informatie over de PowerDome vind je op de website van ABUS