Een goede racefiets kopen met een ongelimiteerd budget is makkelijk, maar wat als we niet meer dan 1750 euro willen of kunnen besteden? En als tweede vereiste willen we ook minimaal hydraulische remschijven.

We leggen niet voor niks nadruk op hydraulisch, in de onderste regionen van de markt zijn velgremmen of mechanisch bediende schijfremmen -met een kabel in plaats van met remvloeistof gevulde leidingen- de norm. Die remmen zeker niet slecht, maar het is 2023 en we willen simpelweg de beste techniek die momenteel beschikbaar is, zeker als het om veiligheid gaat.

Canyon Endurance 7

Canyon Endurance 7

Niet voor niks is Canyon razend populair, de Duitse internetgigant staat bekend om fraaie fietsen voor scherpe prijzen. Dat is met de nieuwe Endurance 7 niet anders. We sommen de voordelen even op: een volledige 105-afmontage, inclusief hydraulische remmen, Fulcrum Racing 900-wielen, carbon voorvork en een fraai aluminium frame. Doordat de lasnaden netjes zijn gladgeslepen lijkt het voor de buitenwereld net een carbon kader. Het gewicht van 9,2 kg is voor een aluminium fiets ook behoorlijk laag. Dezelfde fiets is er overigens ook met een 600 gram lichter carbon frame, al vast deze Endurance CF 7 met z’n prijskaartje van 1999 euro buiten de boot.

Prijs: €1.499
Info: Canyon.nl

Rose Pro SL Disc 105

Rose Pro SL Disc 105

Nog zo’n Duitse internetwinkel: Rose (al kun je hier ook naar de stenen winkel net over de grens in Bocholt toe gaan). Ze tappen uit hetzelfde vaatje als Canyon, met een volledige 105-groep en een fraai afgewerkt aluminium frame. Pluspunten zijn er voor de weggewerkte kabels en het nog iets lagere gewicht: 8,9 kilo in maatje 57. Liefhebbers van hele dikke banden moeten we telleurstellen, de Rose kan tot 32mm aan, daar waar een aantal tegenstrevers tot 35 millimeter brede banden kunnen hebben. De door Rose zelf gemaakte wielen dragen met een gewicht van slechts 1590 gram bij aan het lage totaalgewicht.

Prijs: €1.727,56
Info: Rosebikes.nl

Cube Attain SLX

Cube Attain SLX

Bij Cube weten ze heel goed hoe ze een knappe fiets tegen een scherpe prijs moeten maken. De SLX is het topmodel uit de aluminium Attain-lijn, de carbon modellen beginnen bij 1949 euro. Met zijn prachtige donkerrode lak en halfhoge aero-wielen maak je indruk bij je fietsmaten, zelf profiteer je van een volledige 105-groep met 2×11-versnellingen. Met een maximale bandbreedte van 28mm is dit geen fiets om Parijs-Roubaix op te fietsen, het gewicht van 9,7 kg is wat hoger dan van sommige concurrenten.

Prijs: €1.599
Info: Cube.eu

Sensa Romagna Disc SLE

Zo Italiaans als de namen van Sensa’s racefietsen klinken, zo Hollands is het merk zelf. Het merk uit Almelo is gespecialiseerd in fietsen in het lagere en midden segment. De Romagna Disc SLE valt op door zijn fraaie, volledig zwarte kleurstelling. Wie liever wat kleurrijker over ’s lands wegen zoeft is aangewezen op een ander model, bij de SLE valt er verder niets te kiezen. De afmontage is bijna compleet 105, alleen de crankstel is een generiek Shimano-item. Veel componenten, zoals wielen, zadelpen en cockpit zijn van Supra, Sensa’s eigen merk. Met 10,1 kg is de Sensa ietwat aan de zware kant.

Prijs: €1.599
Info: Sensabikes.com

Merida Scultura Endurance 300

Merida Scultura Endurance 300

Met zijn fraaie metalic groene paintjob en volledig weggewerkte kabels ziet de Merida Scultura er veel duurder uit dan hij is. Kijk nog eens goed en de lasnaden verraden dat het ‘gewoon’ om een aluminium frame gaat, terwijl op de diverse onderdelen ‘Shimano Tiagra’ te lezen valt. Deze groep is onder Shimano 105 gepositioneerd en heeft ook een kransje minder op de cassette: 2×10 versnellingen in plaats van 2×11 bij de hierboven genoemde fietsen. Standaard staat de Scultura op 32mm banden, 35mm is mogelijk. Met ca. 9 kilo is het een van de lichtere aluminium fietsen.

Prijs: €1.749
Info: Merida.nl

Giant Contend AR 1

Giant Contend AR 1

Werk aan de winkel, want met een adviesprijs van 1799 euro moet je eigenlijk nog even 50 euro van de prijs af praten om opname in deze lijst te rechtvaardigen. Gelukkig zijn er genoeg redenen om de onderhandelingen aan te gaan, zoals het prachtige diepzwarte frame met sprankelend bronzen logo. De afmontage bestaat uit een bijna complete 105-groep, waarbij enkel op de generieke Shimano-crank iets is beknibbeld. Standaard staat de AR 1 op eigenmerk banden van 34mm breed, wie wil kan zelfs tot 38mm gaan! Met een gewicht van 9,4 kg bevind de Giant zich netjes in de middenmoot.

Prijs: €1.799
Info: Giant-Bicycles.com

Van Rysel NCR CF

Van Rysel NCR CF

Wie de voorgaande fietsen bekijkt zou denken dat je met een budget van 1750 euro en de harde eis voor hydraulische schijfremmen vast zit aan een aluminium frame. Decathlon bewijst het tegendeel met huismerk Van Rysel. De NCR CF is voorzien van een prachtig koolstofvezel frame in carbon grey of electric blue. Om de fiets toch voor een scherpe prijs aan te kunnen bieden is gekozen voor een Tiagra-afmontage in combinatie met relatief zware Mavic Aksium wielen. Dat betekent ook dat het totale gewicht met 9 kg aan de hoge kant is voor een carbon racefiets (en zelfs iets zwaarder dan een aluminium fiets uit dit rijtje). Laten we het erop houden dat er nog ruimte is voor eenvoudige upgrades in een later stadium…

Prijs: €1.609,99
Info: Decathlon.nl