De Chouffe Classic is terug! Dit jaar op zaterdag 3 juni met drie verschillende afstanden. Je kunt kiezen uit 65, 115 of 165 kilometer. De eerste editie van de Chouffe Classic was een groot succes. Onze hoofdredacteur troonde zijn Diane vorig jaar mee naar Drenthe, lees hoe zij vorig jaar genoten van een perfect georganiseerd evenement.
4800 hoogtecentimeters
De organisatie had het niet beter kunnen treffen. Een heerlijk zonnetje, matig briesje, graad of 20 en een strak uitverkochte eerste editie van de Chouffe Classic in Drenthe. Dat betekende dat er 1700 goedgemutste fietsers aan de start stonden die aan hun toertocht konden beginnen tussen tien en elf uur
’s ochtends. Voor alle deelnemers waren er Chouffe-sokken, een muntje voor een Chouffe na afloop en de echte liefhebbers konden vooraf ook nog een shirt bestellen. Er kon gekozen worden uit drie afstanden, 65, 115 en 150 kilometer, die alle drie over de VAM-berg voerden. De twee langste afstanden moesten de 4800 hoogtecentimeters zelfs twee keer overbruggen.
Ik ging op pad met mijn betere helft, Diane, die iets minder hardcore fietser is dan ikzelf. We kozen daarom voor de 65 kilometer en dat bleek een verstandige keuze. De gevarieerde route leidde ons door het Drentse landschap, waarbij honderden gele pijlen de richting aangaven. Dat moet toch een flinke klus zijn geweest. Prima uitgezet en op gevaarlijke punten stonden verkeersregelaars waardoor we overal lekker door konden rijden. De routebouwers hadden hun best gedaan om de mooiste flintstroken op te nemen, de Drentse versie van de kassei. Hobbeldebobbel en een zucht van verlichting als je weer op het gladde asfalt uitkwam.
Onderweg was er maar weinig te merken van de 1700 deelnemers. We hadden wel constant andere deelnemers in het vizier, maar druk werd het nooit. Wat vooral opviel was de relaxte houding, van zowel de fietsers als het overige verkeer. Als we werden ingehaald werd er steevast gedag gezegd, auto’s namen gas terug en gingen geregeld veel verder dan nodig de berm in. Heerlijk fietsen zo, daarom kom ik zo graag in het oosten van het land.
Dikke grijns
De pitstop bij de prima ingerichte verzorgingspost kwam, na 35 kilometer, als geroepen. Bananen, Snelle Jelle’s, sportrepen en -drank, zelfs snoepjes en chips waren voorradig. Ook hier ging het er heel gemoedelijk aan toe. Het was erg leuk om te zien hoe gevarieerd het deelnemersveld was. Van strak gesoigneerde renners en rensters op splinternieuwe racers, tot mensen op een dertig jaar oude 5-speed fiets met gympies in plaats van fietsschoenen. Wat ze allemaal gemeen hadden, was de dikke grijns op het gezicht.
Die zou sommigen nog wel vergaan bij hun poging de hoogste berg van Noord-Nederland te bedwingen. Want de routebouwers hadden uiteraard de Col du VAM in de route opgenomen. Diane was daar nog nooit geweest en begon langzaam gespannen te raken door mijn overdreven verhalen over de zwaarte van deze puist in het landschap. Door aan de voet direct licht te schakelen kwam ze fietsend boven, dat lukte lang niet iedereen. Op tijd terugschakelen blijft toch wel een kunst, jezelf halverwege opblazen trouwens ook. Ik heb het beide meerdere keren zien gebeuren, maar iedereen is boven gekomen.
Natafelen
Op de top werden we verwelkomd door een percussieband, die zorgde voor een lekkere sfeer. Even uithijgen en door voor de laatste tien kilometer. Bij het verlaten van het VAM-terrein werd al een koude Chouffe in het vooruitzicht gesteld. Dat was een mooie stimulans om nog even aan te zetten. Op het finishterrein van WSV De Peddelaars bleken we zo’n beetje in de middenmoot geëindigd te zijn. 800 mannen en vrouwen waren al binnen en hadden hun medaille alias flesopener in ontvangst genomen.
De fietsen konden gestald worden in de bewaakte stalling, even in de rij voor de tap en toen konden we proosten op een meer dan geslaagde dag. De combinatie van perfect fietsweer, voldoende plek om te blijven hangen en een gezellig deuntje maakte dat veel deelnemers het niet bij dat ene glas hielden.
Wij deelden een tafel met een kwartet fietsers uit Enkhuizen, die hadden voor de 115 kilometer gekozen en zich net als wij prima vermaakt. Ook voor het eerst de VAM-berg bedwongen en van plan om de versie van volgend jaar alvast in de agenda te zetten. Gelijk hebben ze, wij komen ook weer!
Gezellig terrein om de verhalen te delen en te genieten van de koude en welverdiende Chouffe!
De 2e editie van de Chouffe Classic
Dit jaar is er een nieuwe editie van de Chouffe classic, in dit artikel heb je al even de ervaring van de vorige editie kunnen lezen. Ben je enthousiast geworden en wil je deze mooie toertocht ook fietsen? Inschrijven kan nog t/m 2 juni en je kunt je hier inschrijven. De kosten bedragen €27,50 en daar zit een koude Chouffe en een unieke medaille na de finish bij in. NTFU-leden krijgen €3 korting. Ook dit jaar weer drie verschillende afstanden: 65,115 of 165 kilometer. Waarbij je maar liefst twee keer de VAM berg moet overwinnen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."