Wij hadden het geluk dat we op pad mochten met eigentijds wielerkledingmerk Pas Normal Studios, op het moment dat in Kopenhagen de lente echt was begonnen. Voordat je verder leest; we verklappen alvast dat deze stad en haar omgeving als fietsbestemming er één voor op je lijstje is.
Het in Kopenhagen gevestigde merk is meer dan alleen wielerkleding, en dus namen ze ons mee in hun bijzondere fietscultuur. We waren aangenaam verrast hoe goed je kan fietsen in en rondom de Deense hoofdstad. Als bonus mochten we de Mechanism Pro-collectie testen tijdens een uitdagende baanclinic.
Niet normaal
De flagship store van Pas Normal Studios is gelegen in het Nordhavn District, een havengebied in ontwikkeling. Je vindt er horeca, winkels en opvallende architectuur. Volgens Robin Patijn, store manager en Nederlander, is het een ideale plek om te vertrekken voor de wekelijkse groepsritten zowel op de weg als gravel, maar daarover straks meer.
Boven de flagship store zit het hoofdkantoor waar de ‘magie’ plaatsvindt. In deze voormalige munitiefabriek werkt een internationaal gezelschap aan het ontwerpen en op de markt brengen van hun wielerkledingcollecties. Peter Lange, CEO en één van de oprichters van Pas Normal Studios, vertelt bevlogen wat de visie is van het merk. “Zoals de Franse naam het al zegt: ‘niet normaal’, de dingen net even anders doen. De collecties laten zich kenmerken door het Scandinavische design: subtiel, aansprekende kleuren, aandacht voor detail en handgemaakte duurzame kwaliteit.” Deze visie spreekt duidelijk veel fietsers aan want inmiddels is het merk wereldwijd te vinden.
Mechanism Pro-collectie
Eén van de redenen voor onze komst is de introductie van hun nieuwe Mechanism Pro-collectie. Volgens Karl Oskar Olsen, creative director en oprichter en William Henry, productontwikkelaar, zijn ze door de samenwerking met Italiaanse textielspecialisten, windtunneltesten en jaren van ontwikkeling erin geslaagd om een zo licht mogelijke performance broek en shirt op de markt te brengen. Door het slimme gebruik van stretch- en ondersteuningszones moet de kleding tijdens het racen aanvoelen als een tweede huid, zonder merkbare overgangen op de armen en benen. De Mechanism Pro-collectie is er voor vrouwen en mannen en bestaat uit een jersey met en zonder rits, bib en base layer.
Straks een UCI WorldTour Team
Nu deze collectie een feit is, is de volgende stap partner worden van een UCI WorldTour Team. “De gesprekken met een aantal profteams zijn in volle gang, maar de chemie en visie moeten passen bij ons merk. Het past niet bij ons om een team te ondersteunen puur voor naamsbekendheid. We zouden ‘Pas Normal’ niet zijn als we het straks niet volledig anders doen”, legt Peter Lange ons uit.
Vlammen op de baan
We mochten als pers de nieuwe Mechanism Pro-collectie testen. Plaats van handeling: de Ballerup Super Arena, de wielerbaan van Kopenhagen waar menig strijd is geleverd om UCI-wereldtitels, wereldbekerwedstrijden en Zesdaagsen. In de kleedkamer pak ik de kleding uit en ben ik verbaasd over het extreem lage gewicht van het shirt en de broek. De maat medium ziet er compact en strak uit waardoor ik even denk dat het klein valt, maar dankzij de 4D-stretchgeweven stof is het makkelijker dan gedacht om de kleding aan te trekken en sluit het juist perfect aan op mijn lichaam.
Moraal van een prof!
De Deens ex-prof Jimmie Madsen trakteert ons als ‘niet-baanspecialisten’ op een baanclinic met een heus mini-omnium. Eenmaal gewend aan het maken en houden van snelheid in de steile bochten, was het gashendel vol open en rondjes maken met een grote glimlach. De Mechanism Pro broek en shirt zitten ook in een diepe houding als gegoten en de zeem biedt voldoende steun door de vierlaagse schuimvulling dat het merk al enige tijd gebruikt. De eerste indruk van de Mechanism Pro-collectie is dan ook meer dan geslaagd en draagt zeker bij aan het gevoel van snelheid en de moraal van een prof. Eerlijk is eerlijk, prijstechnisch valt de wielerkleding van Pas Normal aan de bovenkant van de markt. Als tegenprestatie heb je dan wel hoogstaande en duurzame kwaliteit, heel prettig draagcomfort en een vernieuwend Scandinavisch design. Om in Franse termen te blijven: super soigné .
Amager-rondje
Natuurlijk worden we ook meegenomen voor een wegrit vanaf de flagship store. Voor ons en de overige pers zijn er fietsen van Argon18 geregeld; de Sum en de Krypton. Doordat het Europese hoofdkantoor van het Canadese Argon18 vlakbij Kopenhagen is gevestigd, is er een goede relatie met Pas Normal Studios. De route van 50 kilometer die we hebben gereden is het ‘Amager-rondje’. Robin Patijn, storemanager vertelt over de route; “Amager is echt onderdeel van de fietscultuur van Kopenhagen, zowel voor weg als gravel. Amager, of ‘Ah-mah’ zoals de locals zeggen, is een eiland vlak bij het centrum van Kopenhagen. In de jaren zeventig werd hier al het afval uit de stad gedumpt. Tegenwoordig is het gebied een mix van contrasten met hippe architectuur en onontgonnen wetlands. Bovenal biedt Amager een aantal ongelooflijke en snelle fietspaden die parallel aan het water lopen. Ook doorkruis je het historische stadscentrum en Christianshavn met zijn charmante gebouwen en grachten”.
Dankzij de afwisseling, mooie vergezichten en brute tegenwind op een lange dijk, snap ik heel goed waarom dit rondje favoriet is bij de locals. Het aangename lentezonnetje en het leuke gezelschap, maakten de ervaring compleet.
Gravel
Net als bij ons is de gravelbike ook in Kopenhagen razend populair. Robin vertelt: “Je kan bijvoorbeeld in natuurpark Dyrehaven goed terecht. Het park, net buiten Kopenhagen, is een groot gebied met bossen, meren en open ruimtes. Er zijn voldoende zand- en grindpaden waar je de gravelbike uitstekend kan uitlaten. Als bonus kan je onderweg genieten van de herten die hier vrij rondlopen”.
Voor op je lijstje
Wil je meer weten over fietsen in en de omgeving van Kopenhagen? Bezoek dan de flagship store van Pas Normal Studios. Er worden wekelijks meerdere ritten georganiseerd waar je zo kan aansluiten. Wil je Kopenhagen combineren met een fietsavontuur in Zuid-Zweden of ideeën en inspiratie opdoen? Bekijk dan vooral farawayistan.com van Robin Patijn. Hier vind je verschillende verhalen over zijn fietsavonturen en diverse routes die echt de moeite waard zijn.
Ga en geniet!
De Deense regio Seeland, waar Kopenhagen ligt, is een veelzijdige fietsregio waar we nog veel meer over hadden kunnen schrijven. Beter nog dan lezen over de avonturen van een ander, is het zelf ontdekken op de fiets. Hopelijk heeft dit verslag je geïnspireerd om precies dat te doen en ga je op de pedalen deze regio ontdekken en je onderdompelen in de fietscultuur van Kopenhagen. Dank je wel Pas Normal Studios voor jullie gastvrijheid en enthousiasme, het was ‘niet normaal’.